V razmislek: tako naravni vitamin D3 vpliva na naše kosti in tudi mišice

V razmislek: tako naravni vitamin D3 vpliva na naše kosti in tudi mišice (foto: PROMO) PROMO
21. 7. 2020 Promocijsko sporočilo

Ni skrivnost, da ljudje največ vitamina D3 prejmemo poleti, če smo dovolj časa izpostavljeni soncu. A kljub temu imamo pravo svetovno pandemijo pomanjkanja tega pomembnega vitamina, zaradi česar zelo ogrožamo svoje zdravje, počutje, stanje kosti in vitalnost mišic.

Da do tega ne bi prihajalo in da nam ne bi bilo treba ure poležavati pod nevarnimi sončnimi žarki, smo za vas poiskali naravni vitamin D3, ki je varna alternativa sončenju. A preden vam zaupamo, na katerega prisegamo mi, si najprej poglejmo, zakaj je vitamin D3 sploh tako pomemben.

Zakaj je pomemben vitamin D3?

Večina ljudi pozna njegovo pomembno vlogo pri zdravju naših kosti. Zdravniki namreč dodajanje D3 vitamina priporočajo že novorojenčkom, saj naj bi ta pri otrocih preprečeval rahitis. Če pride do te bolezni, kosti ne mineralizirajo – kar po domače pomeni, da ne otrdijo dovolj. Zaradi zmehčanih kosti pa lahko že v otroških letih in tudi kasneje pride do deformacije kosti, kar povzroča hude bolečine in poveča verjetnost zlomov.

Zato je ključnega pomena, da vsakodnevno prejmemo zadostno količino vitamina D3, da naše kosti ostanejo goste in čvrste, vse od otroških let do starosti.

Vitamin D3 ne vpliva le na kosti, ampak tudi na naše mišice in občutek utrujenosti …

Čeprav vpliv vitamina D3 na mišice ni tako znan, ne smemo zanemariti niti te njegove pomembne naloge. Študija, ki so jo naredili na univerzi v Newcastlu, je namreč pokazala, da pomanjkanje vitamina D3 privede do utrujenosti, ki jo čutimo tudi v mišicah. To utrujenost oziroma neaktivnost mišic so znanstveniki pripisali mitohondrijem, tako imenovanim »energijskim postajam«, ki so prisotne v vsaki celici. Naloga teh je, da proizvajajo glukozo in kisik ter celicam dobavljajo energijo, pri čemer pa jim pomaga tudi vitamin D3. To je potrdila tudi navedena študija, saj se je nivo energije udeležencev po povečanem vnosu D3 precej povečal, medtem ko se je občutek utrujenosti v mišicah zmanjšal. Zato ni nič čudnega, da v hladnejših mesecih večkrat opažamo večjo utrujenost in manjšo moč mišic.

PROMO

Vitamin D3 je ključen tudi za rekreativce in športnike …

Rekreativci in športniki imajo še večjo potrebo po tem vitaminu kot preostali. Pomanjkanje vitamina D3 lahko namreč negativno vpliva na njihove športne rezultate. Prvi razlog za to je, da vitamin D3 vpliva na večjo elastičnost mišic, kar se odraža v večji fleksibilnosti celotnega telesa in istočasno zmanjšuje možnost poškodb. Drugi razlog pa se skriva v hitrih mišičnih vlaknih. Ta vlakna so namreč pomembna pri eksplozivnem gibanju pri vadbi z utežmi, pa tudi pri poskokih in šprintu. Zato bodo od tega vitamina imeli velike koristi tudi rekreativci in športniki.

Kako lahko dobimo vitamin D3?

Glavni vir tega pomembnega vitamina je sonce. A tudi če večino poletja preživimo zunaj, bo naša zaloga vitamina D3 do oktobra že popolnoma skopnela. Med sončenjem pa bomo celo tvegali opekline, hitrejše staranje kože ali celo kakšno hujšo bolezen. Zato se je bolje posvetiti alternativnim virom tega pomembnega vitamina.

Številni zmotno mislijo, da bodo pomanjkanje nadomestili s hrano, a resnica je daleč od tega. Tudi v hrani, ki sicer vsebuje vitamin D3 (na primer mleko, jajca in ribja olja), so te količine tako zanemarljive, da bi bilo treba zaužiti nerealne količine tovrstne hrane, da bi se nivo tega vitamina v telesu dvignil.

Najbolj praktična rešitev so prehranska dopolnila …

Morda se marsikomu zdi nesmiselno sredi poletja vitamin D3 uživati v obliki prehranskih dopolnil, a glede na vedno večjo nevarnost sončnih žarkov, je to še najbolj smotrno. Na tak način lahko nadzorujemo dnevno količino tega – za telo ključnega – vitamina, istočasno pa se izognemo vsem negativnim posledicam sonca.

D3 vitamin za odrasle se običajno dobi v obliki kapsul, medtem ko je za otroke bolj primerno in praktično uživanje v obliki kapljic ali razpršila.

Tudi pri prehranskih dopolnilih velja določena mera previdnosti …

Večina proizvajalcev vitamin D3 pridobiva iz lanolina – maščobe, ki jo proizvajajo ovčje žleze in se nahaja na ovčji volni, kar ne zveni ravno okusno. Drugi največji vir pridobivanja tega vitamina pa je ribja maščoba, ki pogostokrat vsebuje težke kovine, ki našemu telesu zelo škodijo.

Številni se izkoriščanju živalskih virov izognejo tako, da raje kupijo sintetične različice vitamina D3, a te pogosto povzročajo alergijo, drisko in prebavne motnje, prav tako pa je njihova absorpcija slabša kot pri naravno proizvedenih različicah.

A na srečo so strokovnjaki odkrili tudi vir, iz katerega lahko naredijo naravni vitamin D3, ki je čist, varen, okolju prijazen in se tudi v telesu zelo dobro absorbira.

Naravni vitamin D3 iz vrste lišaja …

Strokovnjaki so vitamin D3 odkrili v jelenovem lišaju (Cladonia rangiferina), ki raste v gorskih predelih in gozdu. Jelenov lišaj je rastlina, ki so jo že od nekdaj uporabljali kot zdravilo in vsebuje dovolj D3 vitamina za odrasle, da zadovolji vse potrebe po njem v telesu.

Prednost pridobivanja takega D3 vitamina je, da se odlično absorbira v telo, kar omogoča njegova naravna sestava, medtem ko se pri sintetičnih različicah lahko veliko tega vitamina preprosto samo izloči iz telesa, kar pomeni, da denar za taka dopolnila dobesedno mečemo skozi okno.

Sicer je naravni vitamin D3, pridobljen iz jelenovega lišaja, na našem trgu še precej neznan, a mi smo tak D3 vitamin za odrasle vseeno našli pri podjetju Malinca.

PROMO

Naravni vitamin D3 v kapsulah iz Malince …

PROMO

Malincin D3 vitamin za odrasle je torej 100 % naraven izdelek, ki je optimalna alternativa škodljivemu sončenju in sintetičnim različicam tega vitamina. Istočasno pa so njihove kapsule veganske, saj vsebujejo izključno vitamin D3 iz jelenovega lišaja, tako da med postopkom ne pride do izkoriščanja živalskih virov. Njihove kapsule lahko uživajo tudi ljudje, ki imajo težave s konzumiranjem laktoze in glutena, saj ju Malincine kapsule ne vsebujejo.

Če želite tudi vi svoje kosti in mišice ohraniti karseda zdrave in vitalne ter se obenem počutiti polni energije (brez nevarnega izpostavljanja sončnim žarkom), lahko to zdaj dosežete z uživanjem Malincinih naravnih kapsul D3-vitamina. Svoje si lahko naročite na spletni strani Malince: malinca.si/vitamin-d3