V Sloveniji le 0,2 odstotka registriranih darovalcev organov

16. 1. 2017

Osrednji razlog za podpovprečno opredeljenost Slovencev za darovanje je slaba informiranost o tematiki in strah pred neznanim.

Namen kampanje Ne čakaj, postani darovalec, ki se začenja 16. januarja, je ozavestiti ljudi o pomembnosti darovanja organov za presaditev. Le okoli 0,2 odstotka Slovencev je namreč uradno registriranih darovalcev organov.

Glavni pobudnik kampanje je agencija za tržno komuniciranje AV studio, ki je združila moči z zavodom za presaditev organov in tkiv, znanim pod imenom Slovenija-transplant. Kot so opozorili v obeh institucijah, Slovenija ni nikakršna izjema, saj zagotavljanje zadostnega števila razpoložljivih organov za presaditev predstavlja nenehen izziv za zdravstvene sisteme povsod po svetu.

"Osnova zdravljenja s presaditvijo je podpora široke javnosti darovanju organov in tkiv. Če te podpore ni, tudi vseh nadaljnjih strokovnih korakov ni. Pravilno pa se lahko odločamo le, če imamo dovolj dobrih informacij," je v zvezi s kampanjo poudarila direktorica Slovenija-transplanta Danica Avsec. Slovenija se s transplantacijsko dejavnostjo uvršča med zelo napredne države sveta.

"Ljudje bodo skozi kampanjo spoznali, da se pacientom izteka čas - vsak posameznik pa ima moč, da to spremeni ter z darovanjem organov in širjenjem sporočila pomaga drugim, pa tudi sebi," pa je izpostavila predstavnica agencije Irena Pavčič. Po njenih besedah nikoli ne vemo, kdaj bomo eden od čakajočih pacientov prav mi ali naši najbližji.

Vse več potrebnih pomoči

V Sloveniji po besedah Avsecove na leto izvedemo okoli 120 presaditev organov. Kljub uspehom se še vedno soočamo z nesorazmerjem med bolnimi, ki potrebujejo zdravljenje s presaditvijo, in razpoložljivimi organi. Število bolnih, ki čakajo na presaditev, vztrajno narašča, darovalcev po smrti ali za časa življenja pa je premalo, je opozorila.

Po podatkih za 3. januar letos je na nacionalnem čakalnem seznamu za presaditev 181 pacientov: 58 jih čaka na srce, 94 na ledvico, eden na ledvico in jetra, 28 na jetra, štirje na ledvico in trebušno slinavko ter eden na trebušno slinavko. Pacienti na srce v povprečju čakajo 177 dni, na jetra 77 dni in na ledvico 300 dni.

Odlični rezultati pri presaditvi srca

Presaditev organov je v Sloveniji zelo uspešna metoda zdravljenja pri dokončni odpovedi organa, ko so ostali načini zdravljenja izčrpani. Vrhunske rezultate po besedah Avsecove dosegamo pri zdravljenju napredovalega srčnega popuščanja s presaditvijo srca, kjer se že nekaj let uvrščamo na prvo mesto na svetu po številu presaditev srca na milijon prebivalcev.

Vir: STA