Video: Vadba pred in po operaciji dojk

Video: Vadba pred in po operaciji dojk (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
13. 10. 2014

Ne glede na to, o kakšnem raku govorimo, je v preventivi in borbi z njim fizična aktivnost zelo pomembna, zato je ne smemo zanemariti. Tako je tudi z rakom dojke. Tako bodo ženske namesto nemoči občutile moč in zmožnost iti dalje.

Kako nastane

Začnimo s stresom. Za lažjo predstavljivost si pretok energije v telesu lahko zamislimo tudi kot avtocesto na relaciji Jesenice–Obala. Na avtocesti smo sproščeni in dobre volje, v kolikor nas ne doleti kakšen zastoj ali nesreča.

Zastoj ali nesrečo lahko v telesu pretvorimo v občasne ali konstantne stresne situacije – takrat naše celice ne dihajo, ne jejo in ne komunicirajo s svojo okolico. Prav komunikacija med celicami pa zagotavlja samoobnovo in nasploh življenje.

Vsaka naša celica ima lastni genetski material (DNA), odgovoren za procese obnavljanja znotraj celice. Približno na vsakih 15 sekund celični DNA dobi informacijo od t. i. slabih molekul, ki celice ubijajo. Zdrava celica bo zmožna škodo popraviti, tako kot na avtocesti zakrpajo del cestišča. In tako ga zakrpajo vsako leto znova.

Ta proces lahko traja več let, dokler se nekega dne zaradi konstantnih lukenj cestišče ne more več boriti – celice se začnejo obnavljati počasneje in z napakami. Ta proces na žalost velikokrat skrene s poti, celica podleže abnormalnim spremembam in začne se proces nastajanja karcinomske celice. Globalno to opazimo kot znake staranja (drugačna koža, lasje, mišice…).

Da se karcinomska celica razvije in zraste, potrebuje ugodne pogoje – takšna celica raste in se razvija s prevelikimi količinami oksidantov, kemikalij, virusov … Obožuje hormonsko neravnovesje, slab imunski sistem, genetski zapis.

Tisto, na kar lahko sami vplivamo, je zmanjšati količino stresa, ki nas obdaja. Prenaporna služba, družina, delo … so izgovori, ki nam enostavno ustrezajo in zaradi katerih si nekaj ur tedensko ne damo prednost nam samim.

Aktivnost mora biti prilagojena, priporočajo pa se tudi razne metode avtogenega treninga, relaksacija, Body healing program ipd.

Redna fizična aktivnost je kot najboljši preventivni faktor izpostavljena tudi pri različnih društvih za prevencijo raka. Še posebno za nekatere vrste, kot so rak debelega črevesa, rak na maternici, dojkah in prostati.

Kakšno aktivnost izbrati?

Večkrat se srečujemo z vprašanjem, kakšno aktivnost izbrati. Priporočamo aktivnost, ki nekako izpolni potrebo celotnega psihofizičnega stanja. Se pravi, v kolikor vam je na eni strani všeč intenzivna fizična aktivnost, kot sta npr. aerobika in ples, jo na drugi strani kombinirajte z jogo, pilatesom...

Če imate srečo in se lahko udeležite Body tehnike, ki vpliva na popolnoma vse komponente zdravstvenega fitnesa, pa priporočamo kombinacijo individualnih ali semiindividualnih programov s skupinskim pristopom. Čar body tehnike je v prilagodljivosti, zato ni nikoli prepozno, da se vključite na ta program – lahko tudi takrat, ko je bolezen že prisotna.

Vztrajajte! Takrat, ko je telo najbolj krhko, um depresiven in utrujen, je prilagojena aktivnost lahko najboljša prijateljica. Imunski sistem bo z vsakim dnem večji.

Vadba pred in po operaciji

Želela bi poudariti, da se dve osebi s popolnoma enakim stanjem bolezni, z njo ne bosta soočali na enak način. Tudi sama vadba mora biti, za boljši učinek in dolgoročen rezultat, prilagojena vsakemu posamezniku.

Priporočam, da se vadbeni program, glede na stanje, v katerem se nahajate, spreminja na približno 2 do 3 tedne. Pri samih treningih je potrebno upoštevati tudi dnevno formo ter ostale terapije, ki so sestavni del borbe z rakom na dojkah.

Umirjena vadba se priporoča tudi v primerih, ko čakate na operativni poseg. S tem boste pripomogle, da bo postooperacijsko obdobje bolj vzpodbudno – hitreje se boste počutile bolj fit, kar je pomembno pri izboljšanju samozavesti, ki bo potrebna.

Po operaciji so pomembne vaje za boljšo pretočnost limfnega sistema, ki je pomemben čistilec organizma, relaksacijske vaje, dihalne vaje. Vse to bo energitiziralo telo in ga oskrbelo s kisikom.

Potrebne so lahke vaje za ramenski obroč, krepilne vaje za hrbtne mišice (ženske se po operaciji rade pogrbijo). Potrebno je tudi vsakodnevno gibanje v naravi.

Pomembno pa je dejstvo, da je v takšnih primerih vadbo potrebno dozirati kot zdravilo – upoštevati je potrebno individualne karakteristike ženskega organizma. Naj poudarim, da intenzivne vadbe v tem stanju ne pridejo v poštev, saj bodo povzročile nasprotni učinek. Zakisan organizem se v bolezenskem stanju še težje bori in oteži samo ozdravitev.

Vaje

1. Prva vaja je usmerjena v preventivni učinek

V klečečem položaju roke prepletete za hrbtom, vzravnate hrbet in pogled usmerite naravnost predse.

Povlecite popek proti hrbtenici, s čimer boste na področju trupa ustvarile efekt »steznika« (aktivirale najglobljo mišico trupa, imenovano M. Transverzus abd., ki ima med drugim tudi pomembno stabilizacijsko vlogo).

Z vdihom poudarite osnovni položaj, roke odmaknite od vašega hrbta – začutile boste raztezanje na področju prsnega dela.

Med izdihom z rokami zakrožite, vendar na način, da so vaše roke čim bolj aktivne in močne, ne mlahave.

Med vdihom se postavite v klečeči položaj in oporo na dlaneh ter z izdihom prenesite težo na roke. Telo se tekom izdiha tudi upogne v tako imenovano »grbico«.

V kolikor ste v prvi fazi vaje vplivale na raztezanje prednjega prsnega dela in mobilnost vaših ram, boste v tej drugi fazi vplivale na krepitev mišic rok in ramenskega obroča.

Imitacija vaje je izteg nog, s čimer boste malenkostno pridobile na sami intenzivnosti vaje.

Naredite 10 do 12 ponovitev, poslušajte svoje telo in budno spremljajte njegove reakcije in občutke.

2. Druga vaja, dvig v oporo na vseh štirih

V osnovnem položaju imate roke ob telesu, trup vzravnan. Poskusite sedeti čim bolj na sednicah, z medenico v nevtralnem položaju.

Z izdihom zadnjico dvignite proti stropu do točke, da je slednja poravnana z linijo kolen in ram.

Tudi v tem položaju boste vplivali na mišice rok in ramenskega obroča, prav tako pa boste aktivirali mišice zadnjice in nog.

S kontroliranim vdihom se vrnite v osnovni položaj in vajo ponovite 10- do 12-krat

3. Vaja po odstranitvi dojke

Ležite na hrbtu z dvignjenimi rokami in nogami, kot je prikazano v videu (o. p. v kolikor je vaš trup še prešibek in nog ne morete držati v zraku, jih naslonite na steno pod kotom približno 45 stopinj v kolku).

Z rokami izmenično stiskate prste v pest in pest sprostite, stopala pa izmenično iz kretnje dorzalne fleksije (krampek) v plantarno fleksijo (špička).

Vaja bo pripomogla k boljši pretočnosti limfe ter s tem, k hitrejšemu čiščenju organizma.

Pri vaji je pomembno trebušno, umirjeno in kontrolirano dihanje ter maksimalna aktivacija stopal v enem in drugem položaju. Tempo izvedbe je sekundarnega pomena

Barbara Tavčar, master body inštruktor
PBS športni center odličnosti
www.bodytehnika.si

Uredila: K. P., videoprodukcija: Danijel Čančarević