Vodnik po "živalskih" sanjah: Kaj pomeni, če pogosto sanjate živali

1. 6. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Če se v naših sanjah pojavijo volk, orel ali medved, lahko to predstavlja simbol različnih dogodkov in čustev. Preverite, kaj vam kaže sanjska žival.

Ponoči sanjamo prav vsi, vendar večino sanj največkrat pozabimo že takoj po prebujanju. Kljub temu je nočni kino v naši glavi pomemben za naše telesno in duševno blagostanje. Znanstveniki že dolgo vedo, da ljudje, ki ne spijo dobro (in tako tudi ne sanjajo), zbolijo.

Ljudje namreč ne sanjamo brez razloga: podobe v sanjah nam pomagajo pri spopadanju z življenjem na način, ki ga nismo sposobni izvesti čez dan. Med sanjanjem deluje naša podzavest, zato na neki povsem drugi ravni razrešuje naše težave. Zato se včasih zjutraj zbudimo z rešitvijo neke težave, še dan prej pa je bila za nas to popolna uganka. Kdor se spomni sanj, je v veliki prednosti: sanje namreč izpostavijo naša najgloblja čustva, pokažejo na naše želje, strahove in upanja.

Nočne podobe zato v sebi pogosto nosijo neke simbole – pogosto živali. Če jih znamo pravilno pojasniti, nam to med drugim da neki vpogled v prihodnost.

Sanjska žival nam pokaže, na kaj moramo biti pozorni, na koga, pred kom moramo biti previdni in pa kako lahko dosežemo svoje cilje. Vsaka žival ima svoj pomen.

Opica

Opice veljajo za igrive in navihane. Sanje o opici tako napovedujejo lepe čase in veliko smeha. Pa tudi dolgo življenje.

Orel

Že od antike velja za kralja zraka in se uporablja za simbol vladarskih ali vodilnih osebnosti. V sanjah predstavlja pogum in trdnost. Kdor sanja o orlu, ima moč za uresničitev svojih želja in pogosto sprejema dobre odločitve.

Severni medved

Ker gre za samotarsko žival, v sanjah predstavlja simbol nevarnosti. Če sanjate o severnem medvedu, potem vaš trenutni položaj ni tak, kot se zdi. Sanje napovedujejo morebitno izdajo prijatelja ali znanca.

Žaba

Žabe so veljale za simbol plodnosti in ženske seksualnosti. Če se pojavijo v sanjah, nam kažejo, da smo negativno naravnani do seksualnosti in da se moramo naučiti (seksualno) uživati v življenju.

Kenguru

Zanj so značilne močne zadnje noge, s katerimi lahko preskoči dolge razdalje. V sanjah kaže, da si moramo drzniti skok v neznano in izkoristiti kengurujevo hitrost za dosego uspeha.

Kokoš

Ker njegov greben spominja na krono, že od nekdaj predstavlja najvišjega državnega predstavnika ali pa visokega vojaškega oficirja. V sanjah napoveduje napredovanje. Bojujoče se kokoši napovedujejo družinski prepir.

Volk

Če se nam prikaže v sanjah, to pomeni, da moramo ostati zvesti samim sebi. Osredotočiti se moramo na cilje in pozabiti na prisilo. Agresiven volk ponazarja potlačeno seksualnost. V zahodnem svetu včasih predstavlja tudi pohlep.

Kako se lahko bolje spomnimo svojih sanj

Odrasel človek spi sedem do osem ur dnevno. V tem času preide štiri spalne cikle, ki se delijo na štiri faze globokega spanja in eno fazo REM (REM = Rapid Eye Movement). V tej fazi tudi najbolj sanjamo. In to so tudi sanje, ki se jih spomnimo, ko se zbudimo. Vendar ta spomin traja ne več kot 5 minut po prebujanju. Izjema: intenzivne, zelo čustvene sanje, kot na primer nočne more.

Kako se boste spomnili sanj:

  • Pred spanjem meditirajte ali pa si pripravite sprostilno kopel.
  • Odpovejte se alkoholu! Če ga boste pili, boste sicer hitreje zaspali, toda ritem spanja bo moten.
  • Zvečer si ob postelji pripravite list in pisalo, tako da si boste takoj ob prebujanju zapisali sanje.
  • Ko zazvoni budilka, nikar kar takoj ne skočite pokonci. Malo še obležite in vse skupaj še enkrat v miru podoživite.