Vrata spalnice morajo biti ponoči VEDNO zaprta - in TO je razlog!

Vrata spalnice morajo biti ponoči VEDNO zaprta - in TO je razlog! (foto: Profimedia) Profimedia
31. 10. 2022

Zaradi tega razloga vrat spalnice ponoči ni priporočljivo puščati odprta.

Obstajajo ljudje, ki vrat spalnice ponoči nikoli ne zaprejo. Morda se tako počutijo udobneje, morda so se tako navadili zaradi hišnega ljubljenčka ali po to počnejo zaradi otrok.

A po mnenju strokovnjakov za varnost to ni dobra navada. Vrata spalnice morajo biti ponoči zaprta – iz enega zelo pomembnega razloga, ki mu pravimo … 

Profimedia

Požar!

V primeru, da v stanovanju zagori, vas lahko zaprta vrata rešijo, pravijo strokovnjaki. 

Gre za rezultat več kot deset let trajajoče raziskave, ki so jo izvedli pri FSRI (Fire Safety Research Institute). Analizirali so, kako vrata in okna vplivajo na širjenje ognja. Test so opravili v spalnicah v prvem in drugem nadstropju.

S termalnimi kamerami so tudi izmerili temperaturo v prostorih. V spalnici z zaprtimi vrati je bila povprečna temperatura nižja od 38 stopinj Celzija – v primerjavi z več kot 500 stopinjami v spalnici, kjer so bila vrata odprta.  

Tudi koncentracija plinov se je bistveno razlikovala. V odprtih prostorih so izmerili 10.000 PPM CO (delcev na milijon (1ppm = 1,23mg/m3) ogljikovega monoksida), medtem ko so v zaprti spalnici izmerili približno 100 PPM CO. 

Čeprav ne gre za protipožarna vrata, se strupeni dim in plameni torej širijo počasnje, če so vrata zaprta. Vsebnost kisika ostane v zraku dlje in temperatura ne naraste tako hitro.

Zapiranje vrat velja tudi za druge prostore. Varnost v prostorih pa lahko seveda dopolnijo tudi detektorji dima.