Vse zanke razstrupljanja

22. 4. 2011

Kljub vsemu navdušenju nad čiščenjem smo si postavili vprašanje, ali je razstrupljanje res tako zdravo ali je vse skupaj bolj trženjski trik.

Danes je na trgu kup izdelkov, ki naj bi nam pomagali, da se rešimo vseh strupov: od knjig do zapletenih diet s sokovi, obstajajo celo detoksikacijski obliži, ki iz našega telesa vlečejo strupene snovi, medtem ko spimo.

Skoraj vsak masažni, kozmetični salon, spa, wellness ima svojo čarobno formulo, ki bo iz vas spravila še zadnji strup tega sveta. Seveda se ljudje radi navdušujemo nad hitrimi rešitvami. Kdo pa se je več tednov pripravljen odrekati dobrotam? Skoraj nihče.

Prav vsi izdelki za razstrupljanje imajo isti cilj: izločitev nakopičenih strupenih snovi, ki bi lahko povzročile resne zdravstvene težave, kot so glavoboli, utrujenost, težave s kožo, napihovanje, nabiranje odvečnih kilogramov in nastanek celulita. S predelano hrano tako ali tako vsak dan uživamo kup nepotrebnih snovi in tudi strupov, kup nesnage v telesu pustijo antibiotiki, pesticidi in konzervansi. Naše telo jih ne more prebaviti, zato jih moramo uničiti. Če imamo v telesu preveč toksinov, se lahko hitro počutimo zelo slabo in utrujeni.

No, večina strokovnjakov razstrupljanje telesa odsvetuje, prav tako menijo, da so detoksikacijski programi in izdelki popolno izgubljanje časa in denarja. Zdravniki tudi trdijo, da razstrupljevalne diete prav nič ne vplivajo na boljšo prebavo in presnovo. Prav nasprotno, naše telo naj bi bilo izredno sposobno in pridno pri izločanju strupov, tako da spodbude niti ne potrebuje. Nekateri detoksikacijski programi naj bi bili celo škodljivi, saj lahko dolgotrajno čiščenje pusti resne posledice na našem telesu in zdravju. Nekatere očiščevalne diete izpuščajo cele skupine hrane – od mesa do žita in mlečnih izdelkov, kar lahko zelo slabo vpliva na naše telo.

Uravnotežena prehrana

Če človek na primer popolnoma črta rdeče meso z jedilnika in ne jemlje nobenih nadomestil, mu lahko v telesu hitro manjka železa. Tudi če spije preveč vode, lahko to pusti posledice. Morda se še spomnite novice, ki je krožila po spletu, ko je 52-letna Britanka zaradi preveč popite vode dobila resne poškodbe možganov. Ledvice preprosto niso zmogle predelati vseh popitih količin vode, zato je ta prešla v kri in tkiva ter povzročila pljučni edem.

Nekatere detoksikacijske diete vključujejo tudi uživanje pijač z diuretiki, ki lahko zaradi prevelikega odvajanja vode vodijo do dehidracije. Tisti, ki izvajajo klistiranje debelega črevesja, pa bi lahko porušili delikatno ravnotežje dobrih bakterij v črevesju, kar lahko ogrozi naš imunski sistem.

Najbolje, kar lahko naredite za očiščenje svojega telesa, je, da mesec dni uživate uravnoteženo prehrano, z jedilnika izločite kofein in alkohol ter jeste veliko svežega sadja, zelenjave, polnozrnatih izdelkov in nemastnih proteinov.

Razmišljajte dolgoročno: Že detoksikacijski vikend bo dobro vplival na vaše počutje. A da bi popolnoma ohranili svoje zdravje, morate ves čas jesti zdravo in uravnoteženo hrano.

Naravni klistir: Za zdravo debelo črevo in hitro prebavo si vsak dan vsaj v enem obroku privoščite rjavi kratkozrnati riž.

Zmanjšajte spodbujevalce: Zmanjšajte vnos sladkorja, alkohola in kofeina v svoj organizem. Prve tri dni bi vas lahko pestili glavoboli in imeli boste neverjetno željo po sladkem, vendar se je vredno potruditi, saj boste imeli boljši spanec in več energije.

Zdravo jejte: Vaša prehrana bi morala temeljiti na zelenjavi, ribah, stročnicah, rižu in ovsu. Dan začnite s kašo, kuhano na vodi, dodajte malo medu in sveže jagode, za kosilo si pripravite zelenjavo ali zelenjavno juho, za večerjo pa škampe z zelenjavo in rjavim rižem. Za lakoto si privoščite neslane oreščke in sadje.

Privoščite si piling telesa: Vsakodnevni piling spodbudi cirkulacijo. Kar med prhanjem si privoščite še piling in vaše počutje bo ves dan na vrhuncu.

Toksini

Ena večjih sprememb, ki vplivajo na naše telo, je povečan vnos toksinov. To so škodljivi dodatki, ki so prisotni v moderni kemični in procesni industriji. Toksini so v vodi, ki jo pijemo, zraku, ki ga dihamo, in hrani, ki jo jemo.

Kljub velikim pritiskom javnosti se tako raven toksinov kot tudi njihova absorpcija v naše telo še vedno povečujeta. Telo preprosto ni sposobno tako hitrega čiščenja, zato se toksini 'vmešavajo' v naše normalne telesne funkcije, kot so zaščita in obnavljanje, absorpcija hrane, imunski sistem, energijska raven, sposobnost koncentracije ...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri