Vsestransko uporabna jedilna sivka

Vsestransko uporabna jedilna sivka (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
12. 6. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Samostojna podjetnica Vera Mrak ima na Primorskem dva velika nasada treh različnih vrst sivke, med njimi je tudi prava sivka, ki jo Vera uporablja v kulinariki in ponuja v svojih trgovinah z izdelki s sivko.

Z dobrotami zanimivih okusov najraje preseneti kar svoje stranke, ki pridejo k njej po vsestransko uporabne in dekorativne izdelke s sivko. Nam je zaupala nekaj koristnih nasvetov in delila z nami enostavne recepte za vse, ki se s sivko v kulinariki srečujete prvič ali nimate idej, kako bi jo uporabili.

Kdo vas je spodbudil za uporabo sivke v kuhinji?

Vera: Ker se že veliko let udeležujem različnih sejmov po Sloveniji, me obiskujejo bolj ali manj vedno eni in isti ljudje – ljubitelji sivke – in vedno se jim poskušam predstaviti s čim novim in jim ponuditi kaj zanimivega. Zato rada spečem ali pripravim kaj novega za pokušanje. Vedno naletim na pozitiven odziv, saj po tem, ko poskusijo piškote, med, sirup ali liker, te izdelke
tudi kupijo.

Kdaj ste začeli odkrivati kulinarične lastnosti sivke?

Vera: Kulinarične lastnosti sivke sem začela odkrivati že pred nekaj leti, saj sem želela imeti na svoji njivi poleg navadne sivke tudi jedilno. Zato sem se obrnila na strokovnjakinjo Majdo iz vrtnarije Majdin Gaj. Svetovala mi je dve vrsti jedilne sivke za kuhanje – prva je Lavandula Angustifolia Vera ali po slovensko prava sivka visoke rasti in druga je Hidcote Blue nizke rasti. Z obema sem zelo zadovoljna, mogoče s prvo malo bolj, ker je bolj trpežna, saj je visokorasla in ima viola cvetove, druga raste nizko in ima intenzivno vijoličasto modre cvetove, je pa bolj občutljiva. Obe sta zelo aromatični in imata intenziven okus, ki pride do izraza pri kuhanju. Je pa zelo pomembno, da na svojih njivah nikoli ne uporabljamo nobenih škropiv ali pesticidov.

Kako pa sestavljate recepte – s preizkušanjem ali kako drugače najdete navdih?

Vera: Recepte si izmišljam sproti. Na primer, ko kuham vaniljev puding, ne želim, da je vedno enakega okusa, zato mu kot priliv dodam čudovit Sivkin sirup, ki ga izdeluje Metka. V sadno kupo se poda nekaj posušenih semen jedilne sivke za okus, tudi pri palačinkah poleg marelične marmelade paše za okus vejica sveže sivke. Sprva sem jo uporabljala samo za dekoracijo, pa je bil ta okus tako zanimiv, da sem jo začela dodajati kar vsem sladicam, vendar nikoli preveč. Prijateljica Nada mi je za vsako prireditev spekla jabolka v obliki rožic v vijoličasti barvi. Povsod so začudeno gledali, saj so bili prepričani, da so ti cvetovi zgolj dekoracija na mizi, jaz pa sem jim jih ponudila v pokušanje, zato je bilo začudenje še večje. Okusno sočno testo dopolni jabolko s sivko z novim aromatičnim okusom. Pred kratkim so me obiskali madžarski kulinarični novinarji, ki so bili tako navdušeni, da so sliko teh jabolk dali na naslovnico svoje kulinarične revije.

Kako pa so izvedeli za vaše dobrote?

Vera: Na predlog izolske občine so obiskali hotel Cliff oziroma mojo prodajalno, kje sem jim priredila lep sprejem s pomočjo svojih zvestih punc, ki mi vedno pomagajo. Imeli smo samo nekaj dni časa za pripravo mojih kulinaričnih dobrot. Ker sem avtorica receptov, sem vedela, da teh jedi ne bodo dobili nikjer drugje. Čeprav so poznavalci kulinarike, so bili nad našo postrežbo in vsemi pripravljenimi dobrotami navdušeni.

Kaj vse pa ste jim pripravili?

Vera: Pripravili smo strjenko s sivkinim želejem, jabolka v obliki rožice s sivko, sivkino limonado, čežano s sivko in sivkin med s propolisom. Vse to so okušali in se čudili, kako je mogoče iz sivke narediti takšne okusne dobrote. Res sem si želela narediti vtis nanje in uspelo mi je!

Pa imate svoje recepte s sivko kje javno objavljene?

Vera: Recepte vsake toliko objavim na svoji Facebook strani Souvenir Lavande Belvedere Izola. Z veseljem jih delim z ljubitelji sivke!

Predvidevam, da lahko sivko za kulinarične namene pri vas ljudje tudi kupijo …

Vera: Seveda, jedilna sivka – za kuhanje in pripravo sladic ter dekoracijo – je vedno na naših policah na prodajnih mestih v Portorožu in v Izoli. Kot sem že omenila, sama uporabljam sivko za kuhanje – pravo sivko Lavandula Angustifolia Vera, ki je tudi ekološka. Primerna je tudi za omake, kot dodatek jedem ali divjačini, kot dodatek pudingu ali za čaj. Njena uporaba je res vsestranska!

Foto: Osebni arhiv