Vzpostavljanje ravnovesja v prostoru po načelih vastuja

Vzpostavljanje ravnovesja v prostoru po načelih vastuja (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
18. 2. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Tina Pipan je strokovnjakinja za djotiš in vastu, ki nam je v intervjuju zaupala, kako lahko s pomočjo načel vastuja v našem domu vzpostavimo globlje ravnovesje.

Kako po vastuju lahko energijsko očistimo dom?

Tina: Bolj kot energijsko čiščenje vastu zagovarja ravnovesje v osnovni notranji energijski strukturi prostora. Če obstaja ravnovesje, potem je pretok energije nemoten in stvari se uravnotežijo brez dodatnega energetskega čiščenja. Seveda pa nikoli ne škoduje, če je prostor urejen in pospravljen. Lahko si pomagamo tudi s harmoničnimi zvoki, na primer tibetanskimi posodami, z večjo količino soli, ki jo postavimo v kote prostora za nekaj dni, ter s kadilom, na primer belim žajbljem.

Kdaj pa se priporoča takšno energijsko čiščenje; morda ob kakšnih posebnih priložnostih?

Tina: Kot sem že povedala, pri vastuju ne gre za klasično energetsko čiščenje prostora, temveč za vzpostavljanje ravnovesja na globlji ravni. Ko se to naredi – energija steče. Čiščenje s soljo, kadilom, zvoki … pa se priporoča narediti nekajkrat na leto, na primer ob menjavi letnih časov.

Kako pa sploh ugotovimo, kakšne energije prevladujejo v prostoru in kakšno čiščenje potrebuje?

Tina: To je delo strokovnjaka za vastu, ki zelo hitro po pogledu tlorisa in naše notranje strukture, izrisane vanj – osebna mandala vastu in osebne točke vidi, kaj in kje je treba uravnotežiti. In seveda, kako.

Kakšne zakonitosti pri vzpostavljanju ravnovesja upošteva vastu?

Tina: Za vzpostavitev pravega ravnovesja vastu upošteva pet elementov prostor, zrak, ogenj, voda, zemlja. Ti elementi so v zdravem telesu in zdravem okolju v popolnem ravnovesju. Vsak od teh elementov je v telesu in v naravi povezan s pomembnim procesom, v prostoru pa s posamezno smerjo neba, zato vastu upošteva kvalitete in značilnosti devetih smeri neba – štiri glavne, štiri stranske in središčni del. Če smo poravnani z magnetno osjo zemlje, razmišljamo in delujemo jasneje in lažje ter plujemo s tokom, in ne proti njemu. Vastu upošteva tudi gibanje sonca in njegov vpliv v obliki svetlobe in toplote, saj kakovost in energija sonca, ko potuje od vzhoda proti zahodu, nista vedno enaki. In tako kot sonce v mavrici ustvari spekter sedmih barv z različno vibracijo in energijo, tako to različno vibracijo in energijo oddaja na različnih delih svoje poti od vzhoda proti zahodu. Poleg vsega tega vastu upošteva tudi podnebne vplive področja, kjer živimo, kulturne značilnosti ter geografske vplive okolja. Naravne zakonitosti in ritmi pa so povezani tudi z gibanjem ostalih planetov. Gibanje in položaj planetov v trenutku rojstva nam kot zrcalo pokaže vse tisto, kar smo prinesli s sabo, vse naše danosti, sposobnosti, posebnosti, naloge, a tudi morebitna neravnovesja.

Kako je videti obisk strokovnjaka za vastu v našem domu – kaj pregleda, na kaj je pozoren in kaj oziroma kako lahko svetuje in pomaga?

Tina: Vastu svetovanje poteka v treh delih. Prvi del je sama analiza doma, kjer se na obstoječi tloris izriše mandala vastu in izračunajo vse pomembne osebne točke v prostoru. Drugi del svetovanja poteka v samem prostoru – vedno v osebnem kontaktu, kjer se določijo tudi vse preventive in dobijo konkretni nasveti. Tretji del svetovanja je pisna analiza. Pri vastu svetovanju smo pozorni na ogromno stvari, pomembno je uravnotežiti splošne naravne zakonitosti s tistim, kar ustreza posamezniku, ki v nekem prostoru biva, dela oziroma ustvarja.

Kakšne podatke torej vi kot strokovnjakinja za vastu potrebujete, preden se lotite analize doma?

Tina: Pred vastu analizo oziroma svetovanjem potrebujem tloris prostora, naslov ter točne rojstne podatke vseh oseb, ki v prostoru živijo – datum, točna ura in kraj rojstva.

Pa je treba po analizi kupiti nove dodatke, pohištvo ali je dovolj, da se že obstoječi predmeti premaknejo na prava mesta?

Tina: Ne, ni treba kupovati novega pohištva ali novih dodatkov, dovolj je prava razporeditev teh.

Kako pa ravna vastu strokovnjak, če osebi ali osebam, ki živijo v prostoru, ki ga analizira, predlagane rešitve niso všeč?

Tina: Vastu pozna ogromno preventiv, nikoli za določeno situacijo ne obstaja ena in edina možnost. Zato se vedno lahko naredi takšna preventiva, ki ustreza tudi našemu estetskemu okusu in tistemu, kar nam je všeč, vedno tako, da se v prostoru dobro počutimo.

Kako hitro pa se po vastu analizi in svetovanju pokažejo učinki?

Tina: To je odvisno od posameznika in njegove odprtosti za spremembo. Učinki se pokažejo, je pa odvisno tudi od tega, na koliko ravneh in drugih področjih življenja se posameznik trudi za pozitivno spremembo. Bolj celostno pristopimo k spremembi – znotraj in zunaj –, kvalitetnejša in hitrejša je ta.

Kako dolgo pa potem še trajajo učinki oz. kako pogosto je treba poklicati vastu strokovnjaka in opraviti analizo?

Tina: Pri vastuju ni potrebnih več svetovanj. Na svetovanju se dobijo tudi navodila, kako si lahko sami pomagamo v različnih situacijah.

Kdaj se priporočajo vastu svetovanja?

Tina: V bistvu kadarkoli, tudi če imamo že popolnoma izdelano in urejeno stanovanje, najbolje pa je seveda v fazi gradnje ali pred njo. Pri izboru in nakupu zemljišča, saj če želimo hišo ali objekt zgraditi skladno z zakoni narave in vastu arhitekturnimi načeli, moramo najprej izbrati ustrezno zemljišče. Vastu svetovanja ponujam tudi, ko je potrebna pomoč pri gradnji hiše – najboljša, najkvalitetnejša in najučinkovitejša je uporaba vastuja v začetnih fazah in projektih načrtovanja gradnje hiše. Svetujem tudi v primerih, ko gre za nakup hiše, stanovanja in poslovnega prostora, saj stanovanje ali hiša ali poslovni prostor, ki ustreza nekomu drugemu, ni nujno, da ustreza tudi vam.

Kako pa je, če se odločimo samo za prenovo doma – stanovanja ali hiše, poslovnih prostorov, vrta in okolice?

Tina: Načela vastuja je sicer najbolje, najlažje in najučinkovitejše uporabiti v fazi novogradnje, a večina ljudi živi v že zgrajenih domovih, pri katerih ta načela niso bila upoštevana. Velika vrednost vastuja je, da pozna ogromno preventivnih ukrepov, ki nam tudi v že zgrajene domove pomagajo povrniti ravnovesje. Vastu korekcijski ukrepi se lahko izvajajo na več ravneh – lahko so to večji in obsežnejši korekcijski ukrepi v obliki gradbenih posegov, premestitve opreme in pohištva, spremembe ali zamenjave namembnosti prostorov do manjših in lažje izvedljivih, kot so izbira pravih in za vas ustreznih barv, pravilna in ugodna lega postelje, pisalne mize, kuhinjske mize, pravilna namestitev ogledal, rastlin, slik, fotografij, simbolov, kristalov ali dragih kamnov. Pomembna je tudi kakovostna izbira pravilnih vzorcev, materialov in oblik, ki so povezane s posameznimi elementi – trikotnik, krog, kvadrat.

Informacije o Tini Pipan in njenem delu lahko dobite na eni od spletnih strani www.isa-institut.org ali www.eroja.si. Vabljeni pa tudi na njena djotiš in vastu svetovanja ter izobraževanja.

Besedilo: Metka Pravst // Foto: Osebni arhiv (portret), Profimedia,