Za TOLIKO let vam sedeče delo "skrajša" življenje

8. 6. 2023
Deli
Za TOLIKO let vam sedeče delo "skrajša" življenje (foto: Profimedia)
Profimedia

Nedavne raziskave kažejo, da s prekomernim sedenjem lahko "skrajšamo" svoje življenje...

Zdaj že vemo, da prekomerno sedenje lahko vodi do različnih težav - prekomerna telesna teža, težave srčno-žilnega sistema, šibkejše mišice in zmanjšana kostna gostota ter številni drugi zapleti.

Izkazalo pa se je tudi, da lahko sedenje "skrajša" naše življenje - tudi, če se sicer gibljemo.

Analiza petih obsežnih študij, ki so spremljale približno 2 milijona ljudi v različnih državah, je pokazala, da je bila pričakovana življenjska doba ljudi, ki sedijo preko tri ure na dan, dve leti krajša od ljudi, ki so sedeli manj, kakor tri ure na dan.

Strokovnjaki ocenjujejo, da so najbolj ogroženi posamezniki, ki imajo sedeče delo: ljudje v pisarnah, administrativnih delih, pa tudi poklicni vozniki.

Zanimivo pa je, da je ena od študij pokazala, da se življenjska doba skrajša ne glede na to, ali se oseba dovolj giba, ali ne. Če ima torej nekdo sedečo službo, popoldne pa preživi aktivno, to ni nujno dovolj za daljše življenje.

Strokovnjaki opozarjajo, da bi rešitev za to lahko bile "stoječe" mize v kombinaciji s tekalno stezo, da bi se ljudje lahko delno gibali tudi med delom. Sicer pa je priporočljivo, da tudi ob sedenju ostajamo aktivni; dobro je, da se vsaj 1 - 2 x na uro vstanemo, se pretegnemo in na hitro razgibamo.

Katere navade še vplivajo na krajše življenje?

Zaenkrat se je izkazalo, da je največji dejavnik tveganja za prezgodnjo smrt kajenje, sledi mu debelost.

Sicer pa je za dolgo, zdravo življenje pomembno, da celostno poskrbimo za svoje telo: uravnotežena prehrana, gibanje, izogibanje škodljivim navadam, zadostna količina spanja, skrb za mentalno zdravje in druge komponente zdravega življenjskega sloga.

Vir: usnews.com

Morda bi vas zanimalo tudi:

dr. Ana Debevc Prašnikar o pomenu vitalnosti

V Aktivni podkastu je z nami specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa. 

V pogovoru pa nam je Ana zaupala, zakaj je skrb za vitalnost tako zelo pomembna, kako zanjo poskrbimo, katere napake najpogosteje počnemo, kakšno vlogo pri našem zdravju igra miselnost ter še veliko več.

Pogovoru prisluhnite tukaj:

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič