Zakaj bi morali oreščke obvezno namakati, preden jih pojemo?

Zakaj bi morali oreščke obvezno namakati, preden jih pojemo? (foto: Profimedia) Profimedia
10. 3. 2019

Oreščki so zdravi in vsebujejo za telo izjemno koristne snovi, zato ne bo narobe, če si jih vsak dan privoščimo nekaj. Pa ste vedeli, da bi jih morali prej namakati? Preverite, zakaj. 

Oreščki so odličen rastlinski vir beljakovin, bogati so z vlakninami, antioksidanti, vitaminom E in selenom. Znani so tudi po veliki vsebnosti zdravih maščob (omega 3 maščobnih kislin), ki znižujejo slab holesterol in so ključne za zdravo delovanje nekaterih procesov v telesu. Pest oreščkov na dan bi nam zato vsekakor moralo preiti v navado.

Kakšne vse so koristi namakanja oreškov pred zaužitjem?

Naleteli pa smo na izjemno zanimiv zapis indijskega ajurvedskega zdravnika, ki razlaga, zakaj bi morali oreščke pred zaužitjem namakati. In tudi, kako dolgo. 

Dr. Janardhana Hebbar je v kratkem zapisu razložil, da oreščki vsebujejo fitinsko kislino, s katero se branijo pred škodljivci. Zaradi fitinske kisline so težko prebavljivi. S tem, ko jih namakamo, iz oreščkov izločimo fitinsko kislino in si zagotovo nemoteno prebavo. Z namakanjem pa celo povečamo absorbcijo vitaminov in mineralov iz oreščkov v naše telo. 

Dr. Janardhana Hebbar v zapisu svetuje še, da bi morali oreščke namočiti v rahlo osoljeno vodo, s čimer nevtraliziramo encime, odstranimo ostanke prahu in morebitne strupe. Vode, v kateri so se orešči namakali, ne bi smeli ponovno uporabiti, ker lahko vsebuje škodljive snovi. 

Kako dolgo naj bi oreščke namakali?

Priporoča se naslednji čas namakanja naslednjih oreščkov.

Mandlji: 12 ur

Orehi: 8 ur

Brazilski orehi: 12 ur

Bučna semena: 7 ur

Makadamije: 4 ure

Pinjole: 8 ur

Lešniki: 8 ur

Indijski oreščki: 6 ur

Lanena semena: 6 ur

Če namakate oreščke več kot 8 ur, vam ajurvedski zdravnik še priporoča, da vodo po osmih urah odlijete in jo zamenjate s svežo. 

Preberite še: Kaj se zgodi, če pojeste preveč oreščkov?

Preverite tudi: