Čaj z limono naj bi bilo učinkovito zdravilo za različne bolezni zaradi velike količine vitamina C, ki ga vsebuje. V tem zapisu bom zaplaval proti toku in razbil staro prepričanje, ki mu vsi brez dvoma verjamemo.
Preverimo torej, zakaj čaj z limono v resnici ni učinkovito zdravilo proti prehladu.
Najprej: Limona še zdaleč ni najboljši vir vitamina C.
Seznam živil z največ vitamina C:
- rumena in zelena paprika,
- ohrovt,
- brokoli,
- koleraba,
- zelje,
- kivi,
- pomaranče,
- ananas,
- črni ribez.
Dejanska vsebnost vitamina C v limonah in drugih sadežih pa se lahko spreminja tudi glede na zrelost. Limone običajno prepotujejo pol sveta, preživijo nekaj časa v skladišču ter nato ležijo še na policah v trgovini in pri tem izgubijo dobršni delež vitamina C.
Poleg vsega tega pa oksidacija vitamin C hitro uniči. In ker je topen v vodi, je ob kuhanju izločen in izničen. Ko dodamo limono v vroč čaj, se vitamin, ki ga že tako ni veliko, torej izniči.
Vitamin C je tako za lajšanje simptomov prehlada in krepitev imunskega sistema bolj smiselno uživati po drugih poteh kot pa z limono v vročem čaju.
Jan Veleušič, kineziolog in športni trener – www.sportnaklinika.si
Viri:
- Mahan, L. K., Escott-Stump, S. in Raymond, J. L. (2012).Krause's food and the nutritioncareprocess 13th edition. St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders.
- Chambial, S. idr. (2013). Vitamin C Disease Prevention and Cure: An Overview. Indian J ClinBiochem. 2013 Oct; 28(4): 314–328.
Preberite tudi: Če poskušate shujšati in se hitro znebiti odvečnih maščobnih blazinic, ne verjemite temu mitu
In preizkusite: 4 odlične vaje za razbremenitev hrbtenice
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?