Zakaj francozinje jedo beli kruh in mastne sire, a ohranjajo vitko linijo?

Zakaj francozinje jedo beli kruh in mastne sire, a ohranjajo vitko linijo? (foto: revija čarovnija okusa) revija čarovnija okusa
16. 4. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Pravzaprav je na prvi pogled vse skregano z logiko. Francozi za zajtrk jedo maslene rogljičke, vsaka tretja trgovinica ponuja slastna peciva, kosila in večerja se utapljajo v smetanastih omakah, po katerih se vsi mastijo še z mastnimi siri in slastnimi sladicami. A kljub vsemu naštetemu Francozi poleg Nizozemcev in Švedov še vedno spadajo med narode, kjer poznajo najmanj debelosti, predvsem tiste z res velikim presežkom teže.

Dejstvo je, da so Francozi veliki esteti, zato nedvomno pazijo na svojo prehrano in linijo. Vendar pa se večina raje kot k dietam zateka k pravilnemu prehranjevanju, predvsem poskušajo ohraniti vse dnevne obroke. Seveda pa tudi Francozi niso imuni na sodobni način življenja in se tudi pri njih, predvsem na podeželju, dviguje odstotek pretežkih ljudi.

A vseeno poglejmo, kaj Francozi in predvsem Francozinje delajo prav, da se še vedno uvrščajo med najvitkejše narode.

Francozi hrano jemljejo resno in se ji radi posvetijo, v nasprotju z na primer Američani, ki jedo tudi za uteho in terapijo. Francozi se zelo radi pogovarjajo o hrani, opevajo njeno svežino in okus. Zagotovo si predstavljate francosko družino, ki dobesedno kar žvrgoli okoli mize, polne samih dobrot. A kdor ceni hrano, se bo tudi potrudil, da bo dobra in okusna in zagotovo ne bo vsak dan pristal v lokalu s hitro hrano, kjer ima vse od ribe do mesa enak okus.

Večina francoskih družin se še vedno vsak konec tedna zbere na kosilu, predvsem zaradi užitka družbe in dobre hrane. Večina ljudi vsak dan je uravnotežene obroke, zato imajo tudi zelo malo nepotrebnih prigrizkov, ki so prva smrt za vitko linijo.

Ali kot je povedal eden od francoskih kuharjev Jean-Marie Jacqueme, ki vodi restavracijo Joyce's: »V Franciji je hranjenje religija, obed je kot maša – začne se ob uri, traja točno določen čas in vsi se držimo rituala, da se usedemo za mizo, ko jemo zajtrk, kosilo in večerjo. V ZDA ljudje jedo, kadarkoli želijo, kar pomeni ves čas in povsod.«

Res je tudi, da hrano, ki jo vidimo kot francosko, večina domačinov je le ob posebnih priložnostih, in ne vsak dan. Francozi v resnici jedo veliko več sveže zelenjave in sadja ter veliko manj sladkorja in maščob kot večina drugih narodov. Imajo tudi do pet hodov, a to so majhne porcije, kjer je meso običajno bolj priloga kot glavna jed.

Za vas imamo nekaj hitrih opažanj Francozov, kako ohranjajo vitek stas in zakaj so Francozinje tako seksi
  • Povsod gredo peš

Hoja kuri kalorije, zmanjšuje stres in pomiri možgane po napornem dnevu v pisarni.

  • So družabni

Prav vsi bari v Franciji kar cvetijo od dobrega vzdušja, dobre vibracije so kar nalezljive. Francozi sicer radi govorijo, a ko so s prijatelji, imajo mobilnike pospravljene, raje se družijo. Strokovnjaki pravijo, da tudi druženje preganja stres, in telo, ki je bolj sproščeno, je tudi bolj zdravo.

  • Skoraj ne poznajo kave in hrane za na pot

Skoraj po vsej Evropi ljudje bolj slabo kopirajo ameriško navado, da povsod s seboj nosijo velike količine kave. Zlasti Francozi in Italijani se v miru usedejo in popijejo svoj ekspreso.

  • Ne poznajo prigrizkov

V Franciji boste le redko videli koga, ki hodi in je. Oni jedo, ko so zares lačni. Takrat se umirijo, sedejo za mizo in jedo kot ljudje.

  • Ni jih strah jesti mastne hrane

Francozi sicer res jedo mastno hrano, a malo cvrtja. A tudi mastna hrana, ki jo jedo, je kakovostna in predvsem nikoli ne pretiravajo v količini. Mimogrede: tudi Švedi (podobno še Nizozemci) jedo veliko mastnih rib in mastnega mesa, a spadajo med narode z najmanjšim odstotkom predebelih.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri