Zakaj in kako se žensko telo spremeni sredi 40-ih?

Zakaj in kako se žensko telo spremeni sredi  40-ih? (foto: Profimedia) Profimedia
5. 1. 2017

Perimenopavza se običajno začne po 45. letu. Takrat normalne vrednosti hormonov upadejo in pojavijo se simptomi menopavze.

1. Močno (nočno) potenje

Najbolj prepoznaven znak menopavze, ki se lahko pojavi že v perimenopavzi, so nenadni navali vročine in močno potenje ponoči. Kako si lahko pomagate? V spalnici zmanjšajte ogrevanje prostora ali ga izklopite. Pokrijte se s tanjšo odejo. Da se izognete dehidraciji, že čez dan pijte večje količine vode. Izogibajte se slani, začinjeni, sladki hrani. Omejite ali opustite kajenje. Uravnavajte stres in se sproščajte, ker stres potenje le pospeši.

2. Slabši spomin

Opažate, da ste brez nakupovalnega seznama v trgovini nenadoma izgubljeni? Da pozabljate malenkosti in ste pogosteje zbegani? Doktorica Pauline Maki, profesorica psihologije in psihiatrije na Univerzi v Illinoisu, pojasnjuje: "Receptorje hormona estrogena imamo v istih dveh predelih možganov, ki nadzorujeta pomnjenje, v hipokampusu in prefrontalni skorji. Ko je raven estrogena nižja, se v teh predelih pojavijo spremembe, ki vplivajo na spomin.« Kaj lahko storite? Slabši spomin ni nujno trajen pojav. Sicer pa spomin še naprej redno trenirajte. Po obdobju menopavze se stanje normalizira, možgani se namreč privadijo na nižjo raven estrogena in ta primanjkljaj uravnajo.

3. Spremenjen menstrualni ciklus

Se vam dogaja, da je vaš mesečni ciklus krajši – namesto 28 dni 25 dni ali manj? Da je vaša menstruacija občasno zelo močna ali zelo boleča, včasih pa kar izostane? V obdobju pred menopavzo so lahko količine estrogena iz meseca v mesec drugačne in zato prihaja do teh nihanj. Kaj lahko storite? Če so nihanja dolgotrajna, moteča, zaskrbljujoča, se posvetujte z ginekologom, ki vam bo povedal, če lahko kako vplivate na vzpostavitev hormonskega ravnovesja.

4. Težave pri zadrževanju seča

Nanj vpliva(jo) tudi porod(i). In starejša kot je ženska, pogostejše so težave z inkontinenco. To se dogaja celo tistim, ki so vse življenje redno izvajale vaje za krepitev medeničnega dna, mišice namreč z leti slabijo, se raztegnejo ali atrofirajo in zato s težavo zadržujemo urin. Kaj lahko storite? Preberite tukaj. 

5. Pogostejše okužbe sečil

S starostjo je nožnica vse bolj suha, kar je prav tako posledica nižje ravni estrogena. Te hormonske spremembe pa so lahko tudi vzrok za pogostejše okužbe sečil. Estrogen med drugim varuje pred infekcijami in ko ga je manj, po besedah doktorice Lauren Streicher, profesorice ginekologije na Northwestern University's Feinberg School of Medicine, okužbe sečil prizadenejo okoli 60 do 70% odstotkov žensk (več o okužbah sečil pri ženskah po menopavzi). Kaj lahko storite? Priporočamo posvet z ginekologom, ki vam bo povedal, če lahko kako vplivate na vzpostavitev hormonskega ravnovesja.

6. Manjša dlakavost

Čeprav na število dlačnih mešičkov v največji meri vpliva genetika, pa tudi hormonske spremembe znatno vplivajo na njihovo gostoto. Perimenopavza ali čas pred menopavzo, ko se menstrualni ciklusi končujejo, je eno izmed teh obdobij, ko so hormonske spremembe vidne tudi navzven. Poraščenost lahko upade po celem telesu, ne le po lasišču, tudi po nogah, okoli genitalij, pod pazduho. Kaj lahko storite? Svetujemo obisk pri dermatovenerologu, ki bo opravil pregled in vam svetoval, če lahko kako ukrepate.

Preberite še: