Zakaj se vam nenehno solzijo oči?

Zakaj se vam nenehno solzijo oči? (foto: Profimedia) Profimedia
15. 1. 2018

Za solzenje oči obstaja več razlogov, velikokrat pa smo za to krivi kar sami. Tu je nekaj najbolj pogostih vzrokov.

Suh zrak

Običajno opazimo, da so naše roke še posebej pozimi razpokane in občutljive. To se zgodi zaradi suhega zraka. Enako se dogaja z očmi, le da tega morda ne pripišete ozračju, ampak prehladu. Oči morajo biti stalno navlažene, zato začnejo pospešeno proizvajati tekočino, kar je odveč pa izločijo s solzenjem. Če se vam zdi, da je to vzrok vaših problemov, poskrbite za vlaženje notranjih prostorov, izognite pa se osvežilcem zraka in ventilatorjem, ki dražijo oči.


Osredotočenost na zaslon

To občutite še posebej, če služba od vas zahteva večurno strmenje v ekran. Ker mežikate manj kot običajno, se oči začnejo solziti, s čimer preprečujejo morebitne poškodbe ali okvaro vida. Da bi se temu izognili, preizkusite pravilo 20-50-20. To pravi: na vsakih 20 minut se zazrite v predmet, ki je od vas oddaljen vsaj 50 metrov. Vanj strmite vsaj 20 sekund. Poskrbite tudi, da je ekran v višini vaših oči, saj jih boste v nasprotnem primeru avtomatsko odprli še bolj na široko, da bi bolje videli. Ko se želite “spočiti” od računalnika, pogled usmerite v nekaj zelenega, najbolje v gozd, travnik, naravo …


Ličila

S tem se večkrat soočijo ženske, še posebej tiste, ki se težko uprejo ličenju oči. Če obrobite oči čisto ob trepalnicah, najverjetneje vaše črtalo cel dan prehaja v oči in jih draži. Ob robu se namreč sprošča tanek pas olja, ki se meša z ličilom in ustvari reakcijo. Oči želijo izprati neželeno snov, zato občutite draženje.


Kontaktne leče

Redni uporabniki ste že izkusili, kako moteče postanejo leče ob koncu dneva. Očem preprečujejo, da bi dobile dovolj zraka in se primerno vlažile, zato lahko opazite moten vid ali občutek tujka v očesu. Če dobro pomislite, je to plastika, ki si jo vsak dan dajete v oči. Problem je lahko tudi v modelu ali debelini leč. Če menite, da slabo vplivajo na vaše zdravje ali bi potrebovali nekaj, kar vam bolje ustreza, se hitro naročite k svojemu okulistu.

Preberite tudi: