Zakaj smrčimo in kdaj bi morali obiskati zdravnika?

Zakaj smrčimo in kdaj bi morali obiskati zdravnika? (foto: profimedia) profimedia
20. 10. 2018

Smrčanje je precej moteče predvsem za tiste, ki tega ne počnejo, a spijo v bližini osebe, ki redno proizvaja hripave zvoke. V nekaterih primerih pa je lahko nevarno tudi zdravju. Preverite, kdaj bi morali zaradi smrčanja obiskati zdravnika.

Kaj se dogaja med smrčanjem?

S smrčanjem se redno srečuje več kot polovica odraslih oseb, ki z nadležnim zvokom motijo tudi svojega partnerja in osebe, ki spijo v neposredni bližini. Smrčanje se pojavi, ko je dihanje med spanjem ovirano. Zrak teče mimo sproščenega tkiva v grlu in povzroči vibracije, kar ustvarja hripave zvoke. V nekaterih primerih je to pokazatelj resnejših zdravstvenih stanj. Po naravni poti ga lahko preprečite z izgubo odvečnih kilogramov, spanjem na »vaši strani« postelje (če spite s partnerjem) in izogibanju alkohola pred spanjem.

Kaj povzroča smrčanje?

Za smrčanje je krivih več dejavnikov, med njimi tudi anatomija telesa in življenjski slog. Bistvo je v tem, da bolj kot je dihalna pot zožana, močnejši je pretok zraka in večje so možnosti za proizvajanje nadležnih zvokov.

Oblika ust – Nizko in debelo nebo v ustih lahko oži dihalne poti. Ljudje s prekomerno telesno težo imajo v zadnjem delu pogosto dodatno tkivo, ki je prav tako »krivo« za smrčanje.

Nos – Ukrivljena nosna pregrada je lahko vzrok, da ponoči jezite svojega partnerja s smrčanjem.

Položaj spanja – Smrčanje se pogosto zgodi, ko ležite na hrbtu, saj teža pritiska na grlo in oži dihalne poti.

Premalo spanja – Kadar ste zelo zaspani ali si redno privoščite premalo ur spanja, boste z večjo verjetnostjo noč presmrčali.

Alkohol – Če si pred spanjem radi privoščite kozarec vina ali dva, se tu morda skriva vzrok za smrčanje.

Kdaj moram obiskati zdravnika?

Smrčanje pogosto spremlja tudi spalna apneja - motnja, ki med nočnim počitkom večkrat prekine dihanje. Bodite pozorni na naslednje znake in se posvetujte z zdravnikom, če jih večkrat opazite:

  • pogosta zaspanost med dnevom
  • težave s koncentracijo
  • jutranji glavoboli
  • slab, nemiren spanec
  • visok krvni tlak
  • zbudite se brez sape
  • bolečine v prsih v času spanja
  • glasno smrčanje, ki iz spanja zbudi tudi partnerje in druge, ki spijo v vaši bližini.

Že spremljate naš 21-dnevni wellness izziv? Hitro se prijavite in osvojite lepe nagrade! Prijavnico najdete na tukaj: 21-dnevni wellness izziv: Dobro sem