Zakaj so otroci z motnjo pozornosti bolj dovzetni za depresijo?

Zakaj so otroci z motnjo pozornosti bolj dovzetni za depresijo? (foto: Profimedia) Profimedia
26. 4. 2022

Pri živahnejših otrocih je težje zaslediti pomankanje samozavesti in slabo predstavo o samopodobi. Če opažate, da vaš otrok z motnjo pozornosti kaže znake depresije, niste edini. Skoraj 40 % otrok z ADHD se na neki točki bori z depresijo.

Povezava med ADHD in depresijo

Motnja pozornosti predstavlja otrokom veliko izzivov, ki lahko vodijo v depresijo. Vedenjski problemi in težave v šoli škodujejo otrokovi samopodobi in ogrožajo socialno življenje. Sošolci in prijatelji jih hitro izključijo iz družbe, zaradi česar se otrok počuti izolirano in brezupno.

Znaki depresije pri otrocih z motnjo pozornosti:
  • Izguba zanimanja za najljubše aktivnosti
  • Umik od prijateljev
  • Spremembe spalnih in prehranski navad
  • Padec ocen
  • Izostajanje iz šole in ne delanje domačih nalog
  • Govorjenje o brezupnem položaju, v katerem so se znašli
Zakaj depresijo zlahka zamenjamo za ADHD?

Ker se otroci pri obeh diagnozah vedejo podobno, vendar iz različnih vzrokov:

Imajo negativno samopodobo. Otroci z motnjo pozornosti, ker ne dohitevajo vrstnikov, tisti z depresijo pa se počutijo ničvredno brez razloga.

Izgubijo motivacijo. Pri ADHD imajo otroci občutek, da njihov trud ne bo ničesar izboljšal, pri depresiji pa ne vidijo bistva v opravljanju nalog.

Ne sledijo delu v šoli. Hiperaktiven otrok se lahko v šoli izključi ali ima izpad, depresivnega pa zamotijo negativna čustva.

Nočejo hoditi v šolo. Tisti z ADHD zato, ker sovražijo vse preizkušnje, ki jih čakajo tam, otroci z depresijo pa, ker niso dovolj čustveno močni, da bi se prebili čez dan.

Kako lahko pomagate?

Ključ je v tem, da čimprej opazite depresijo pri otroku z motnjo pozornosti. Če opazite znake, lahko naredite veliko:

  • Bodite pozorni na spremembe v otrokovem počutju in obnašanju (glej znaki depresije).
  • Obvestite učitelje. Tudi oni imajo vpogled v del otrokovega dne, zato lahko opazijo spremembe kot so utrujenost, ne spremljanje pouka, padec ocen, drugačno obnašanje ...
  • Zagotovite podporo doma. Otroci z motnjo pozornosti imajo večje probleme pri opravljanju in dokončevanju zadolžitev. V njihov vsakdanjik vpeljite urnik in ugotovite, kako jim lahko pomagate pri določenih nalogah.
  • Pojdite skupaj ven. Ko se počutite otožno, se težko spravite iz postelje in počnete kaj drugega kot spite. Enako velja za otroke. Ponudite jim dejavnosti zunaj, ki ne vključujejo nalog in zadolžitev. Igrajte se v parku, pojdite na sladoled, raziščite gozd ...

Preberite tudi: