Zakaj superživila tradicionalne kitajske medicine niso za vsakogar

7. 6. 2016 Vir: liza.aktivni.si

S t. i. superživili se srečujemo na vsakem koraku. Mednje pa se uvršča tudi kar precej zelišč tradicionalne kitajske medicine – TKM. Tem zeliščem se pripisujejo skorajda magični učinki in marsikdo se vpraša, zakaj?

Mar dejstvo, da so omenjena superživila bogato obdarjena z dragocenimi hranili, antioksidanti in varovalnimi snovmi zadostuje, da smo pripravljeni eksperimentirati s svojim zdravjem?

Šišandra in heshouwu nista za vsakogar

Kot primer poglejmo šišandro, ki jo po Evropi mnogo ponudnikov prodaja kot neke vrste 'panaceo' oziroma zdravilo za vse bolezni – kot adaptogen, snov, ki naj bi uravnavala delovanje telesnih sistemov in podpirala telo tam, kjer je najšibkejše.

Šišandra zna služiti predvsem (nekaterim) oblikam pomanjkanja jina, medtem ko nikakor ni primerna za ljudi, ki imajo šibek želodec in vranico (sploh tistih, ki se jim pogosto spahuje in kolca) – teh pa je v Sloveniji kar precej. Na Kitajskem zelo malo ljudi uživa šišandro. Obstaja pa kar precej zeliščnih formul, katerih sestavina je.

Podobno velja za heshouwu. Ljudje, ki pogosto trpijo za diarejo, in tisti, ki imajo presežek vlage v telesu ter opešana jetra, naj nikar ne segajo po njem. Naj vas besede o bujno rastočih laseh ne zavedejo, saj gre predvsem za sporočila promocijske narave.

Diagnostičen pregled pred uporabo superživil

Večino zelišč, ki se pri nas prodajajo kot superživila, na Kitajskem uporabljajo pod budnim očesom in po priporočilu usposobljenih zdravnikov TKM. Ti si svojega znanja niso nabirali na hitrih vikend tečajih, temveč so se do njega dokopali skozi proces večletnega zahtevnega študija, ki med drugim vključuje tudi herbalistiko, poglobljeno znanje o zeliščih, njihovih lastnostih in delovanju.

O uporabi superživil v zdravilne namene se ne svetuje brez predhodnega diagnostičnega pregleda. Ta zajema opazovanje, poslušanje, izpraševanje in pulz diagnostiko, ki zdravnikom povejo o energetskih primanjkljajih in prebitkih telesa.

Dve osebi, dve različni mešanici zelišč

Iz tega je razvidno, da v kulturi TKM ni predalčkanja, kar pomeni, da če bosta prišli na pregled dve osebi z navidezno istim problemom, se kaj rado (in najpogosteje tudi se) zgodi, da jima bodo predpisali povsem drugačne mešanice zelišč.

Kitajski zdravniki v predpisane zeliščne formule vedno namešajo več superživil. Osrednje se imenuje cesarsko in zdravi glavni vzrok neravnovesja. Superživilo s funkcijo ministra cesarskemu zelišču asistira in podpira. Živilo, ki nastopa v funkciji generalovih pribočnikov, opravlja administrativna dela in moderira učinke, živilo v vlogi sela pa nastopa v najmanjših proporcih in harmonizira vse sestavine. 

Tuina

Tuina je kitajska masaža, del tradicionalne kitajske medicine. Metode masaže so: uporaba ročnih tehnik, kot so pritiskanje, gnetenje, zvijanje, porivanje, ščipanje, kroženje, potezanje, in uporaba naravnih elementov za segrevanje in hlajenje, s čimer se deluje na telo, da odpravimo energetske zastoje, ki lahko povzročijo nastanek bolezni ali zavirajo proces zdravljenja.

To omogoča telesu, da ponovno vzpostavi močno energetsko ravnovesje, vpliva pa na pretok krvi in limfe, sprošča in krepi mišice in kite, na delovanje živčnega sistema, ritmičnost dihanja, uravnovešeno delovanje organov in izboljšanje splošnega počutja.

Nasvet je pripravila dr. Kong Fanhui, zdravnica kitajske tradicionalne medicine, ki zdravi v ljubljanski ordinaciji Oaza