Zakaj ženske živijo dlje? Znanost je našla odgovor!

Zakaj ženske živijo dlje? Znanost je našla odgovor! (foto: profimedia) profimedia
14. 7. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Znanstveniki lahko z novo študijo končno odgovorijo na vprašanje: 'zakaj ženske v povprečju živijo dlje kot moški?' – krivo naj bi bilo srce!

Študijo je izvedla Univerza Južne Kalifornije, kjer so raziskovalci preučevali pričakovano življenjsko dobo ljudi med leti 1800 in 1935, za preučevanje so si izbrali 13 različnih narodov.

Presenečeno so ugotovili, da se je razlika v življenjski dobi med moškim in žensko začela večati po letu 1870. Pred tem je bila življenjska doba približno enaka in je le redko presegala starost 70-ih let. Dvajseto stoletje, pa naj bi pripeljalo do drastičnega povečanja razlike med moško in žensko umrljivostjo.

Sicer je res, da se je začela splošna življenjska doba povečevati, zaradi uspešnega preprečevanja nalezljivih bolezni, povečanja higiene in boljše prehrane. Tako se je življenjska doba povečala za oba spola, vendar je ta pri ženskah občutno bolj zrasla.

Največja razlika, naj bi se po mnenju znanstvenikov skrivala v boleznih srca in ožilja, ki naj bi občutno bolj prizadela moško populacijo kakor žensko (kar ne pomeni, da so ženske nanje 'odporne'). V nadaljevanju študije analizirali prehrano, telesno aktivnost, genetiko različnih držav ter ugotovili, da se trend ponavlja v večini njih.

Visok krvni tlak ali hipertenzija, povišan holesterol in kajenje, naj bi bili največji krivci za srčne bolezni, te naj bi bile že od nekdaj eden najvplivnejših razlogov za prerano smrt (še posebej pri moških).

Preberite še: Hrana, kot preventiva bolezni

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri