Zakaj ne znamo najti notranjega miru?

Zakaj ne znamo najti notranjega miru? (foto: profimedia) profimedia
19. 10. 2015 Vir: liza.aktivni.si

S pametnim telefonom v posteljo, potrebe družine in prijateljev imajo vedno prednost ... V prehitrem svetu se velikokrat premalo obrnemo vase – pa tako pomembno je!

Naša družba je skupnost neprespanih ljudi. Globalizacija, delo v izmenah, potovanja okoli sveta in tehnične naprave, ki nas ohranjajo budne ... Vse več ljudi se počuti utrujene in izžete. Veliko se jih veseli hitrega življenja, sprememb, veliko možnosti – in ugotovijo pozno ali pa sploh nikoli, kaj to pomeni zanje in za njihovo zdravje. Preberite, kako boste za nekaj časa ubežali temu peklenskemu krogu in se malo sprostili.

Kaj nas dela nemirne?

Stres

Zaposlene ženske poskušajo 100-odstotno popolno združiti družino in delo. Oče, ki dela v izmenah, bi tudi rad bil del življenja svojih otrok. Pri mladih kar naprej piska pametni telefon – prijatelji, družina in kolegi imajo lastne Whats-App skupine in vneto načrtujejo vsak dan ... Stres je tako vsestranski kot ljudje. Je obremenjujoč, neprijeten in včasih celo grozeč!

Poplava dražljajev

V našem globaliziranem svetu je vedno nekje dan. Filme in serije predvajajo neprestano. 24 ur na dan lahko rezerviramo letalske polete in hotele ali pa nakupujemo. Beremo najnovejše novice, se pogovarjamo z drugimi prek spleta. Ničesar ne smemo zamuditi!

Perfekcionizem

Vse ženske bi rade bile popolne prijateljice, popolne hčerke ali mame, vedno vesele in kompetentne kolegice itd. In pri tem hitro pozabimo same nase!

Stres prostega časa

Se sliši smešno? "Kako dolgočasno, da si bila čez vikend SAMO doma?!" Kdor ne želi slišati tega stavka, hitro rezervira kratek izlet ali pa se dogovori za večerjo, kino ali pa povabi prijatelje v nedeljo na kavo. Preprosto sproščanje na kavču, branje knjige ali pa brezdelno poležavanje – za mnoge čisto neizpolnjene sanje!

Kako se spopasti?

Prošnja za pomoč

V načrtovanje vsakdana pritegnite tudi partnerja, v službi ne opravite vseh nalog raje in bolje sami ...

Spet se moramo naučiti prositi za pomoč! Nihče ni šibkejši ali pa manj vreden, če prizna, da v določeni točki vsega ne zmore več sam. Naloge se skupaj hitreje opravijo. To ima sicer dva stranska učinka: pridobili boste čas in ustvarili pozitiven občutek skupnosti, ki se v hektiki in stresu pogosto izgubi.

Načrtovanje

Kdor ima veliko dela, potrebuje dnevni načrt!

Najbolj učinkovito je, da ga pripravite že zvečer. Tako boste hitreje in bolje umirili vrtiljak misli. Dnevno si zapišite največ šest točk – najpomembnejša naj bo na vrhu. In potem jih opravite lepo po vrsti. Tudi če zvečer ne boste opravili vsega, boste zagotovo kljub temu naredili veliko. Za nagrado vas čakajo trenutki brez stresa!

Mislite nase

Kdor je v stresu, mora zavestno poskrbeti za premor.

Ni treba, da greste na dopust! Opoldne se odpravite na sprehod ali pa popijte kavo brez telefonskih klicev in pregledovanja elektronske pošte! Trenutke doživljajte zavestno in uživajte v njih. Tega se da tudi naučiti! Dober začetek so jogijske vaje dihanja. Kako delujejo, si preberite na desni strani.

Dan zaključite zavestno

Napeta TV-kriminalka ali vroča diskusija.

Če boste šli po tem takoj v posteljo, zagotovo ne boste zaspali! Približno pol ure pred spanjem se umirite in zavestno pomislite na vse, kar ste ustvarili. Meditirajte ali pa zaključite dan z zeliščnim čajem. Če vas mučijo skrbi, si jih zapišite in jih tako preženite iz glave.

Ugasnite prenosnik!

Modrikasto migotanje lučk, ki sijejo iz tabličnih računalnikov in podobnega, našemu telesu signalizira, naj ostane budno. Raziskovalci govorijo o 'kofeinskem učinku' in priporočajo, da naprave izklopimo okoli 21. ali 22. ure.

Dihanje s trebuhom za več sproščenosti

Razgradite stres

S to enostavno jogijsko vajo boste našli več notranjega miru in sprostitve.

Pomembna je pokončna sedeča drža (na stolu ali tleh), glava je dvignjena visoko. Dlani sklenite pred prsmi in malce obstanite. Dlani nato položite na trebuh. Zavestno vdihnite in izdihnite. Pri vdihu gredo dlani naprej, pri izdihu pa nazaj. Ostanite sproščeni in dihajte osredotočeno. Ponovite najmanj sedemkrat.

Preberite še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri