25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Zdravilna moč joge

Zdravilna moč joge (foto: profimedia) profimedia
23. 7. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Mešanica dihanja, vaj in meditacije lahko poskrbi za veliko več kot zgolj za sprostitev. Joga je priporočljiva tudi za preventivo pred določenimi boleznimi.

Joga ima namreč čedalje več privržencev. Tudi med tistimi, ki so jo še do nedavnega imeli za premalo športno in nekoliko ezoterično. Nič čudnega, kajti mešanica telesnih vaj, dihalne tehnike in meditacije ne poskrbi le za ravnovesje duše in telesa, temveč lahko blaži tudi razne težave, kot so bolečine v križu ali visok krvni tlak.

En 'om' na recept

Tudi znanstveno je že dokazano, da ima joga blažilni učinek na bolečine. Predpogoj je le, da jo izvajamo pravilno in z veseljem. Raztegovanje in drže (asane) oblikujejo močne mišice, spodbujajo prožnost telesa in izboljšajo dober občutek v lastnem telesu. S tem odpravljajo napetosti in bolečine zaradi napačne drže v hrbtu, glavi in vratu. Joga pa zmore še veliko več.

Blaži kronične bolečine v križu

Znanstveniki univerze v Washingtonu so ocenili različne joga studie za odpravljanje bolečin v križu in ugotovili, da je 80 odstotkov vadečih, ki so tedensko izvajali uro joge, lahko kar pozabilo na protibolečinska sredstva. Kronični bolniki se morajo seveda pred začetkom vaj posvetovati s svojim zdravnikom. Prav za začetnike je pomembno, da začnejo vaditi ob strokovni pomoči.

Zavira stres, pomaga pri strahovih

Meditativne vaje pomagajo našim možganom pri spopadanju s stresom in zaustavljajo vrtiljak nenehnih misli, ki nam jemljejo mir. Študija univerze v Bostonu je dokazala, da določena kombinacija vaj zdravi celo depresivna stanja. Ljudje tudi pravijo, da se z jogo bolje spopadajo z napadi panike.

Zakaj joga tako intenzivno deluje na naše telo?

Odločilna razlika, če jih primerjamo z normalnimi vajami, je notranja drža in načrtno dihanje. Joga ni le telesna vadba. Sestavljajo jo dihalne tehnike (pranajame) in osredotočenje na samega sebe. Za veliko vaj je določeno, kdaj vdihnemo in izdihnemo. Pri vdihu nam začne srce hitreje biti, izdih pa upočasni utrip. Živčni sistem tako vpliva na mišice in organe.

Spodbuda za srce

Če med vajami poudarjeno izdihujemo, poskrbimo za pomiritev živčnega sistema in s tem krvnega tlaka. Tako lahko tudi znižamo tveganje za srčni infarkt. To je še posebej priporočljivo za ženske, ker se zaradi usihanja estrogena zmanjša tudi zaščita za srce.

Harmonizira presnovo in hormonski sistem

Dinamična joga izboljša vzdržljivost, uravnovesi presnovo in hormonski sistem ter krepi naš center. Rezultat: trden trebuh in samozavestna, vzravnana drža.

Veselje do joge?

Če boste vsak dan vadili nekaj minut in vsak položaj izvedli počasi in pravilno, boste hitro začutili uspehe. Preizkusite več tipov tečajev joge in se odločite za tistega, ki vam najbolj ustreza.

Tri napake začetnikov

Prav napaka: opazovanje drugih

Pri jogi gre le za vas, zato se ne ozirajte k drugim. Zavedati se morate lastnega telesa in njegovih sposobnosti ter ga ne smete preobremeniti. Dober učitelj joge bo to med uro večkrat ponovil in vas spomnil, da prisluhnete svojemu telesu. Pri nobenem položaju ne smete čutiti bolečin!

Druga napaka: napačna ambicioznost

Ne imejte previsokih pričakovanj in ne mislite, da boste takoj obvladali vse položaje. Prav nasprotno! Zavedajte se, da boste s pravilnim notranjim in zunanjim izvajanjem vaj največje učinke dosegli z najbolj enostavnimi položaji. Vsako vajo izvedite počasi in zavestno. Ne hitite!

Tretja napaka: preskakovanje zaključnega sproščanja

Nekaterim ljudem se zdi smešno poležavanje po zaključku vadbe in izgovarjanje manter. Vendar ima tudi to svoj smisel, saj s tem okrepite naučeno in spodbudite samozdravilne sposobnosti telesa.

Značke: joga

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri