Zdravilni povoji

30. 11. 2012

Že župnik Kneipp je prisegal na njihov blagodejni učinek. In to upravičeno – različni povoji lahko zelo dobro blažijo mnogo vsakdanjih težav.

Če se udarite in si na mesto udarca položite hladno krpo za pomivanje posode, ne naredite nič drugega kot povoj.

Vendar je to mogoče narediti bolj prefinjeno

Pri klasičnem povijanju uporabljamo tri brisače. Notranjo brisačo iz tankega bombaža, ki jo lahko navlažimo z vodo. Čez njo položimo vmesno brisačo, na primer iz flanele, ki ohranja temperaturo. Zadnja je zunanja brisača iz volne ali frotirja.

Pripravljene večplastne povoje pa lahko kupimo tudi v lekarnah ali v spletnih prodajalnah.

Kako pripravimo zdravilne povoje

Za preproste povoje pogosto zadostuje že voda. Mrzlo vodo uporabimo, ko moramo iz telesa potegniti toploto, na primer pri vročini.

Notranjo brisačo namočimo v mrzlo vodo, ožamemo in položimo okrog meč ali prsi. Prav tako lahko ravnamo pri akutnih vnetjih sklepov ali grla.

Topli povoji spodbujajo prekrvavitev, kar izboljša presnovo. Toplota zmanjšuje bolečine v trebuhu ali napetosti.

Dodatki v notranji brisači – ki torej niso v neposrednem stiku s kožo – učinek še okrepijo. Tako se je obloga iz kuhanega in zmečkanega krompirja obnesla pri bronhitisu in dolgotrajnih bolečinah v grlu. Če je grlo otečeno, pomagajo tudi limonine rezine.

Na drobno narezana čebula, ki jo brez maščobe dušimo v ponvi, da postekleni, blaži bolečine v ušesu. Kuhana kaša iz triplata pa je idealna pri vnetju stranskih votlin.

Liste zelja ali ohrovta smemo položiti neposredno na kožo. Na hitro jih obdelamo z valjarjem, da sok steče ven, in jih kot strešnike zložimo okrog bolečega sklepa. Če želimo jih lahko pritrdimo z brisačo ali povojem.

Vročim, rdečim sklepom dobro dene tudi skuta.

Pri vseh povojih pa velja, da jih takoj snemite, če so vam neprijetni.