Zdravilni učinki medu, propolisa in ostalih čebeljih izdelkov

Zdravilni učinki medu, propolisa in ostalih čebeljih izdelkov (foto: profimedia) profimedia
29. 8. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Pridne čebelice nam ne dajejo le medu. Proizvajajo tudi manj znane zdravilne snovi, kot so pelod, propolis in kraljevski Gelée royale.

Čebele so nepogrešljive. Približno 80 odstotkov uporabnih in divjih rastlin je odvisnih od njihove oprašitve. Žuželke proizvajajo tudi različna naravna zdravila. Čisto naraven med je primeren za oskrbovanje ran. Na razpokan kot ustnic, na hrapave ustnice ali odrgnine večkrat na tanko nanesemo med, kar pospeši zdravljenje in preprečuje vnetja. Sladko zlato se je obneslo tudi pri udarninah, ker pospešuje prekrvavitev. Namažemo ga na debelo in okoli njega ovijemo bombažno krpo.

Pelod: polnovredna hrana

zrna vsebujejo vse, kar človek potrebuje za življenje. Le 30 gramov daje dnevno potrebo po beljakovinah. V njem je veliko vitaminov in mineralnih snovi. Raziskave so pokazale, da pelodi (pri čebelarju, v trgovini z zdravo prehrano) izboljšujejo delovanje jeter, spodbujajo spomin, znižujejo povečane vrednosti maščob v krvi in krepijo obrambni mehanizem telesa.

Propolis: naravni antibiotik

Propolis je smola, s katero čebele krpajo razpoke v svojem panju. Vsebuje antibiotične snovi, ki ne dovolijo klicam, da bi prišle do organizmov. Že pred več kot 60 leti so danski raziskovalci ugotovili, da smola preprečuje rast povzročiteljev tuberkuloze. Kapsule propolisa (v lekarni) danes uporabljamo pri obolenjih dihalnih poti, želodčnih razjedah, revmi, boleznih črevesja in slabšem delovanju srca. Pri vnetju dlesni se je obneslo žvečenje smole. Kreme s to snovjo pomagajo pri kurjih očesih, razpokah na nogah in aknah.

Gelée royale je v panju namenjen le matici

Sok gelée royale vsebuje do danes še ne povsem raziskano mešanico hranilnih snovi, encimov in hormonov. Šest tedenska kura pomaga pri utrujenosti, zbitosti in oslabljenem imunskem sistemu. Raziskave kažejo, da Gelée roya­le pozitivno vpliva na težave med menopavzo.

Med razkužuje in spodbuja prekrvavitev. 'Tekoče zlato' dobi posebno noto, ko ga izboljšamo s cvetovi sivke.

Propolis, čebelja smola, vsebuje antibiotične snovi, ki uničujejo klice. Stari Egipčani so ga uporabljali za balzamiranje mumij.

Pelodi so majhni energetski paketi, ki dajejo obrambno moč in dragocene beljakovine. Alergiki morajo biti previdni.

Gelée royale je sok za matico. Ker vsebuje veliko hranilnih snovi, kura s tem sokom pomaga, ko se počutimo izčrpano potrto.