Zdravljenje s čebeljo medicino

Zdravljenje s čebeljo medicino (foto: Profimedia) Profimedia
3. 2. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Med, matični mleček ali pa tudi strup: za čebelje izdelke je vse več zdravstvenih potrditev o njihovi zdravilni vrednosti.

Skoraj vsak ima rad med v obliki namaza na kruhu. Ta zlatorumeni čebelji izdelek spada med najstarejša zdravila naravne medicine. Že leta 3000 pred Kristusom so ga stari Egipčani uporabljali za zniževanje telesne temperature in za čudežno zdravilo. Tudi sodobni znanstveniki odkrivajo vse več zanimivih dejstev o zdravilnih lastnostih čebeljih izdelkov.

Med za kožo in grlo

S številnimi vitamini, minerali in encimi velja med za eno od najbolj zdravih živil – v njem je znanih več kot 180 medicinsko učinkovitih sestavin.

Ker deluje antibakterijsko, pomaga pri razdraženi koži, hrapavih ustnicah, ranah, abscesih, opeklinah in mišičnih krčih – nanesemo ga v čisti obliki in sloj večkrat dnevno obnovimo.

Med deluje krepčilno na srce, blaži motnje spanja in bolezni dihalnih poti ter spodbuja obrambne mehanizme telesa. Medu nikdar ne dodajajte vrelim tekočinam, ker se bodo tako uničili njegovi vitamin in encimi. Čaj ali mleko naj imata največ 40 do 45 stopinj. Poleg tega uporabljajte le med brez dodatkov.

Kako dejansko deluje med, je odvisno tudi od cvetnih pelodov, na katerih se je 'pasla' čebela. Medicinsko je še posebej dragocen novozelandski manuka med, ki izvira iz cvetnega nektarja grma manuka in ima zelo močno antibakterijsko vrednost.

Dragoceni pelod

Čebele zbirajo drobcene pelodne celice in jih z nektarjem in slino zmešajo v svojih pelodnih koških. Pelod je glavni vir beljakovin za njihov podmladek, ker je bogat z beljakovinami, esencialnimi aminokislinami in mineralnimi snovmi.

Pelod v granulatu zelo pomaga pri težavah s prostato, krepi telo, izboljša spomin, stabilizira črevesno floro, zniža raven maščob v krvi in podpira delovanje jeter. Pelod lahko jeste surov ali pa ga vmešate v jogurt.

Žlahtni matični mleček

Sok za hrano čebel matic iz žlez čebel delavk se uporablja v veliko kozmetičnih sredstvih, ker vitalizira in zaustavlja proces staranja. S številnimi vitalnimi snovmi in hormoni pa dosega zdravilne uspehe pri različnih boleznih (anemija, arterioskleroza, kronične bolezni pljuč ali dihalnih poti, šibkost imunskega sistema, težave v meni in revmatizem).

Matični mleček se uporablja v zelo majhni količini (1 do največ 2 grama dnevno).

Propolis za obrambo

Iz rastlinske smole, voska in sline naredijo čebele lepilno snov propolis, ki je namenena za tesnjenje odprtin panja.

Propolis spada med najučinkovitejše naravne antibiotike. Vsebuje predvsem vitamine skupine B, veliko mineralov in drugih elementov. Smola uniči bakterije, viruse in glivice, blaži bolečine in vnetja, blaži krče, razstruplja in sprošča, veže težke kovine v telesu, odstranjuje proste radikale in pospeši celjenje ran.

Propolis lahko dobite surov v obliki prahu ali granulatu ali pa predelanega v mazila, tinkture ali svečke.

Zdravilni strup

Tudi snov, ki nas je je pri čebelah najbolj strah, je zelo zanimiva za tako imenovano apiterapijo – strup iz njihovega žela. Že stoletja se uporablja pri revmi, v manjših doziranjih pa tudi za zdravljenje artritisa, alergijske hiperstabilizacije in visokega krvnega tlaka.

Slastna zdravila

Sivkin med

Svetlo rumen in aromatičen. Sprošča krče, pomirja nervozo in stres.

Akacijev med

Blag cvetlični okus. Pomaga pri zgagi in kislini želodca.

Žajbljev med

Jantarjeve barve in blag. Sijajen pri dražečem kašlju in bolečinah grla (najboljši v kombinaciji z žajbljevim čajem).

Resin med

Trpko-aromatičen okus. Odlikuje ga visoka vsebnost železa in je zato dober za kri, srce in krvni obtok.

Lipov med

Nežno rumena mešanica z lahno trpko noto. Blagodejen pri nervoznem želodcu, stresno pogojenih glavobolih in pomanjkanju teka.

Kostanjev med

Temno rjav z močnim okusom. Krepi krvni obtok in spodbuja prekrvavitev.

Ajdov med

Sirupasta aroma in temno rjava barva. Pomaga predvsem pri trdovratnem kašlju.

Regratov med

Močna rumeno zlata barva z aromatično kiselkasto noto. Pomaga pri težavah z jetri in žolčem.

Evkaliptov med

Lepo aromatičen. Učinkovit pri boleznih dihalnih poti in sečil.