VIDEO: Zmote o razstrupljanju ali zakaj ne moremo razstrupiti telesa v zgolj 10 dneh (razkriva osebni trener)

VIDEO: Zmote o razstrupljanju ali zakaj ne moremo razstrupiti telesa v zgolj 10 dneh (razkriva osebni trener) (foto: Profimedia) Profimedia
23. 1. 2018

"Razstrupljanje je proces, ki kakor sem povedal na posnetku, poteka 24 ur na dan, vsak dan. Ni proces, ki ga lahko časovno omejimo in ni proces, ki ga lahko tako enostavno spodbudimo, kot zadnje čase velikokrat zmotno slišimo," pravi osebni trener Vitja Sikošek. Njegov zapis objavljamo v celoti.

"Z razstrupljanjem je povezano kopičenje maščob, razvoj mnogih bolezni in še česa.

V osnovi proces razstrupljanja poteka v treh fazah. Velik del procesa razstrupljanja poteka v jetrih in zato je prav, da spoznamo nekaj podatkov o tem čudovitem organu. Obenem bomo spoznali tudi nekaj resnic in zmot o tem, kako dejansko pomagati telesu, da bolje razstruplja ...

Jetra so naš drugi največji organ v telesu in so neizmernega pomena za naše zdravje.

Skorajda vsako hranilo, ki vstopi v naše telo, mora skozi jetra in šele nato se lahko preoblikuje v drugo biokemijsko obliko. Jetra so tudi največja žleza v človeškem telesu, težka približno 1,5 kilograma. Razen tega, da je tih, je ta organ edini v telesu, ki ima sposobnost regeneracije, oziroma samoobnavljanja. Pri tem je moč jeter pravzaprav neverjetna; celo če so posamični deli jeter, po kakšni bolezni popolnoma uničeni, si lahko jetra popolnoma opomorejo in to brez posledic.

Razgradnja hranil

Vse kar spijemo in pojemo, se razgradi v manjše, raznolike substance, ki našemu telesu pomagajo ali škodijo. In ena izmed primarnih nalog jeter je razgradnja hranil v manjše delce.

Skladiščenje in proizvodnja

V jetrih se skladišči glukoza v obliki glikogena, vitamin B12, železo in baker. Poleg tega pa jetra predelujejo hranila in stranske proizvode prebave hrane. Ob mišičnem delu se porablja glukoza. Zato jetra v kri oddajajo glukozo, ki je vskladiščena v jetrnih celicah. Če se izčrpajo te zaloge glukoze, jetrne celice proizvajajo glukozo iz maščob, ali pa iz beljakovin. Če je glukoze v krvi preveč, jetrne celice prestrezajo glukozo iz krvi in jo predelajo ter uskladiščijo v obliki glikogena ali maščob.

Glukoza je sladkor in dejansko se veliko hrane pretvori v sladkor. Naša jetra skladiščijo železo in večina ljudi prav zaradi tega ne potrebuje dodatnega železa v obliki prehranskih dodatkov, razen nekaterih, ki jim le-tega primanjkuje.

Jetra služijo kot prvoten vir glukoze, kadar jo naše telo potrebuje. Zato, ko začnemo z vadbo, ne začnemo takoj porabljati odvečne maščobe, saj je naše telo navajeno porabiti najprej energijo, ki je shranjena kot glukoza v jetrih.

Kaj je naloga jeter?

Večje število funkcij, ki so značilne za jetra, izvajajo celice, imenovane hepatociti, ki so odgovorne za edinstveno nalogo in to je regeneracija tkiva. Naša jetra opravljajo tri pomembne naloge: razgradnja, skladiščenje in razstrupljanje.

Kako jetra očistijo naše telo?

V naših jetrih se nahaja polno jetrnih celic, ki jih deli prazen prostor. Skupaj s temi prostorčki, ustvarjajo sito, skozi katero teče kri. In naloga 'sita' v jetrih je, da ugotavlja in izloča strupene snovi iz našega krvnega obtoka. Ti tako imenovani strupi lahko v naše telo in jetra vstopajo v različnih oblikah ... od nedovoljenih substanc, drog, alkohola, kemikalij in mikroorganizmov.

Kako jetra zaznajo telesu škodljive snovi?

S pomočjo posebno zvezdastih celic, imenovanih Kupfferjeve celice, ki uničijo in odstranijo strupene snovi. Kupfferjeve celice, deaktivirajo toksine tako, da strupene snovi spreminjajo v manj strupene snovi, ali pa jih razporedijo tako, da jih naše telo lažje izloči skozi žolč ali urin. Druga možnost je dejansko pokazatelj, kako jetra na prebrisan način, raje kot da se s strupenimi snovmi spopadejo, le-te paralizirajo in ovijejo v vodotopno snov, ki jo potem lažje izločimo iz telesa, skozi urin. S tem jetra razbremenijo katerega izmed vitalnih organov, ki bi drugače prevzeli to nalogo.

Kaj je nevarno za naša jetra?

Najbolj pogost odgovor na to vprašanje bi bil: alkohol, alkohol in še enkrat alkohol. Kar seveda drži, prevelika količina alkohola naenkrat ali skozi daljše časovno obdobje lahko precej uniči naša jetra, pa vendar ni alkohol edina stvar, na katero morate paziti.

Veliko težav pri pravilnem delovanju jeter povzročajo zunanji dejavniki kot sta npr. hepatitis in rak. Lahko, da ste genetsko bolj izpostavljeni kakšni bolezni ali težavam z jetri, ker ste to podedovali po katerem izmed staršev. Toksini in ostale strupene snovi iz okolja pa ob preveliki preobremenjenosti naših jeter, stanje le dodatno poslabšajo.

Zunanji dejavniki, ki uničujejo naša jetra

Ena izmed glavnih bolezni jeter je hepatitis-vnetje jeter, ki ga primarno povzročajo virusi, lahko pa se pojavi tudi kot avtoimuna reakcija na določene strupe.

Hepatitis A je najbolj pogosta oblika, saj se prenaša s hrano. Tako se nekdo lahko okuži že, če je užival hrano, ki ni bila pripravljena po določenih higienskih standardih.

Hepatitis B in C se prenašata preko spolnih odnosov, z uporabo istega pribora pri uživanju droge ali preko tetoviranja (hepatitis C večkrat prehaja v kronično vnetje, ki povzroča cirozo jeter).

Genetska predispozicija

Nekaj bolezni jeter lahko žal podedujemo preko genetskega zapisa naših staršev. To sta npr. Gilbertov sindrom (povečana vrednost barvila bilirubin v krvi) in hemokromatoza (kopičenje železa v jetrih).

Nepravilno razstrupljanje telesa

Če so naša jetra preobremenjena s strupi iz okolja, na določeni točki ne opravljajo razstrupljanja tako, kot bi morala, kar privede do kopičenja nevarnih snovi. Veliko strupov je topnih v maščobi, kar pomeni, da najdejo pot do maščobnih oblog v telesu, kjer se lahko zasidrajo za nekaj let ali celo življenje. Vendar se ti strupi ne pritrdijo samo na vaš trebuh ali zadnjico, ampak tudi na organe, ki jih obdaja več maščobe. To so jetra, možgani in nadledvični žlezi.

Učinek?

Povzročijo lahko cirozo jeter, hormonska neravnovesja in težave pri delovanju možganov, kar pa se lahko odraža s težavami z neplodnostjo, bolečinami v prsih, zgodnjo menopavzo pri ženskah, nepravilnim delovanje nadledvične žleze, da sploh ne omenjam večje izpostavljenosti obolenju raka.

Nekaj nasvetov za čiščenje jeter ter obenem lažjo izgubo maščobe

Jetra imajo, kot smo povedali, glavno vlogo pri presnovi maščob in tudi pri zaščiti pred nevarnimi strupi, ki jih prinaša vsakodnevno življenje.

V kolikor bodo vaša jetra delovala dobro, se boste počutili dobro, polni energije in zdravja, v kolikor bodo delovala slabo, morda le zaradi preobremenjenosti kot posledice vsakodnevnega življenja, pa bo vaše počutje zelo slabo.

Zato vsakodnevno upoštevajte te preproste nasvete, bodite ljubeznivi do svojih jeter in jih očistite strupov. Tako boste nedvomno intenzivno pomagali k boljšemu razstrupljanju...

Nasvet: Izogibajte se alkoholu in pijačam z umetnimi sladili

Bili bi presenečeni, če bi vedeli kako tudi zmerno pitje alkohola škoduje vašim jetrom. Enostavno; vsakič, ko pijete alkohol, zastrupljate svoja jetra, tudi če pijete rdeče vino. Ravno tako so strup za jetra dietne pijače. Študije so pokazale kakšen stres prestajajo naša jetra že pri eni tovrstni pijači.

Nasvet: Izogibajte se vsem NSAID (nesteroidnim antirevmatikom)

Vsi nesteroidnini antirevmatiki, kot so ibuprofen, lekadol, ketonal ipd … bodo zelo škodovali vašim jetrom. Brezbrižna uporaba teh zdravil za lajšanje bolečin je slaba rešitev. Zraven tega, da škodujejo jetrom, zelo škodujejo tudi integriteti vašega črevesja, ki je center imunskega sistema. Prav tako lahko vaša jetra prizadenejo tudi nekatera zelišča in celo vitamini, če jih uporabljate preveč in nespametno.

Nasvet: Uživajte alkalno hrano, ne pozabite pa seveda na beljakovine

S pitjem vode, v katero stisnete sok limone in uživanjem zelene zelenjave, ki vsebuje žveplo, kot so: brokoli, zelje, ohrovt, cvetača, pomagate jetrom, da bodo bolje delovala, posledično vam bodo bolj učinkovito pomagala raztopiti ter odstraniti maščobo iz telesa. Dobro deluje tudi jajčni rumenjak, ki oskrbi telo s holinom. Holin pomaga pri presnovi maščobe v jetrih in  pri hujšanju. Za učinkovito razstrupljanje je zelo pomemben tudi zadosten vnos kakovostnih beljakovin. Najboljši vir, oz. vir, ki ga naše telo najlažje izkoristi so beljakovine živalskega izvora. Odlično dopolnilo visoke kakovosti in hkrati visoke biološke vrednosti je sirotka

Nasvet: Prehranska dopolnila s kurkumo, zelenim čajem in pegastim badljem ter alfa lipoično kislino

Vsa omenjena prehranska dopolnila izboljšajo delovanje jeter in zmanjšajo oksidativni stres, niso pa čudežna in ne delujejo v kratkem roku. Zeleni čaj je zelo učinkovit pri zaščiti jeter pred poškodbami zaradi alkohola in pomaga, ko jih želite očistiti. Kurkumin deluje protivnetno, izboljša delovanje jeter in odstranjuje strupe. Pegasti badelj pospešuje odstranjevanje strupov in ščiti jetra pred poškodbami z višanjem ravni glutationa. Je zelo dobro znano sredstvo za jačanje jeter, ki deluje protivnetno. Alfa lipoična kislina je univerzalen antioksidant, topen v vodi in maščobi, ki kakor pegasti badelj viša raven glutationa. Zelo dobro učinkujeta v paru."

OGLEJTE SI ŠE VIDEO:

Zato, preden nasedete kakšnemu triku, kako se v 10 dneh ali celo manj razstrupiti, se spomnite na ta članek. Poskrbite, da v svoje telo vnašate koristna živila vsak dan; naj bodo vaša jetra zdrava skozi vse leto.

Vir: vitja.si

Preberite še: 3 hitri prigrizki, ki si jih lahko pripravite, ko ste močno pod stresom ali pa Če začenjate s hujšanjem, se nujno držite teh napotkov!

Priporočamo tudi: 3 razstrupljevalne diete, ki jih raje ne preizkušajte (in kaj lahko naredite namesto tega)