Znaki kožnega raka, ki jih ne vidite

Znaki kožnega raka, ki jih ne vidite (foto: Profimedia) Profimedia
15. 8. 2017

Večinoma – v 99-ih od 100-ih primerov – je kožni rak na površini telesa zelo dobro viden, čeprav ni vedno lahko ugotoviti, ali so nenavadno znamenje, izpuščaj, lisa ali lezija maligni. Vsako pravilo pa pozna tudi izjeme, zato tudi tu ni nič drugače.

Seveda lahko napredovani melanom – odvisno od tega, kje se nahaja – povzroči bolečino, glavobole ali druge simptome, ki niso povezani s kožo. A v tem primeru bi morali imeti na koži že »precej velik, ulceriran tumor ali rano«, pravi dr. Zaineb Makhzoumi, kirurginja in asistentka dermatologije na fakuleti University of Maryland School of Medicine. »Tega nikakor ne bi mogli prezreti.«

V tem primeru pa govorimo o redkih izjemah, pri katerih vam prav simptomi, ki se ne pojavljajo na koži, povedo, da gre za kožnega raka.

Našteli bomo sedem znakov, ki bi jih morali poznati, če se boste slučajno znašli v tistem nesrečnem procentu.

1. Podkožne bulice

Ne morete jih videti. Če jih začutite – še posebej v dimljah, pod pazduho ali na vratu – pa to lahko pomeni, da se je kožni rak razširil na limfne vozle, pravi dr. Jeremy Davis, klinični specialist in kirurg pri UCLA Health. »To ni pogost pojav, a se včasih zgodi, da imunski sistem poskrbi za primarno znamenje ali kožno lezijo, čeprav se je sam rak razširil,« pojasnjuje. »Rak se je v resnici začel na koži, le da tega niste opazili.«

2. Bolečine v trebuhu

Melanom se lahko razširi tudi na jetra. V tem primeru lahko pride do bolečin v »zgornjem desnem kvadrantu« trebuha. Ta bolečina je pogosta in določene težave, ki so z njo povezane, niso tako strašljive – denimo žolčni kamni. Zato se ne prestrašite, a kljub temu obiščite zdravnika.

3. Težave z dihanjem

Ko se melanom razširi, lahko doseže tudi pljuča. »Če pride do pljuč, se to lahko kaže kot zadihanost ali dolgotrajen kašelj,« pravi dr. Davis. Če se spopadate s temi simptomi, verjetno vzrok ne tiči ravno v melanomu, temveč bolj v astmi ali bronhitisu. A je vseeno pametno, da se naročite na pregled.

4. Boleči sklepi

Poleg že omenjenih predelov se lahko melanom razširi tudi v kosti – kljub temu, da so težave s kožo že izginile. Če pride do tega, vas lahko pestijo podobne bolečine v sklepih kot pri artritisu. Če ne najdete vzroka za bolečine v kolenih ali v kolkih, se oglasite pri zdravniku.

5. Zamegljen vid

Melanom se začne v melanocitih; celicah, ki proizvajajo melanin, in se večinoma nahajajo v koži. Prisotne pa so tudi v očeh in drugih delih telesa, zato se lahko v redkih primerih primarni rak pojavi tudi na katerem izmed teh mest. Če bo v očesu prišlo do melanoma v melanocitih oziroma okoli njih, bo eden izmed prvih simptomov zamegljen ali poslabšan vid. V šarenici lahko opazite tudi lise ali barvne spremembe.

Kadar melanom napade oči ali druge melanocite, ki se ne nahajajo v koži, to ni prav nič povezano z izpostavljanjem soncu, pravi dr. Davis. »V določenih primerih je lahko povezano s kakšnim dednim sindromom, večinoma pa gre za osamljen pojav.«

6. Krči

Na seznam krivcev za bolezni, ki povzročajo prebavne težave, lahko dodate še melanom. Tako kot oči tudi prebavila vsebujejo melanocite, zato se melanom lahko skriva tudi tam. Vse znake lahko opazite – drisko, zaprtost, krče ali bolečino. Še razlog več, zakaj težav z želodcem ne gre spregledati.

7. Glavoboli

Tudi možgani, poleg oči in prebavil, vsebujejo melanocite, zato se melanom lahko pojavi tudi tam. Možni znaki so glavoboli, napadi ali kognitivne težave. »Prav tako lahko do njih pride tudi v primeru, če se je melanom začel na koži in se pozneje razširil v možgane.«

Vir: Men's Health

Preberite še: