Znanstveniki so odkrili najvišjo starost, ki jo lahko dočaka človek

27. 6. 2024
Deli
Znanstveniki so odkrili najvišjo starost, ki jo lahko dočaka človek (foto: Profimedia)
Profimedia

Raziskava, izvedena na Nizozemskem, je razkrila najvišjo starost, ki jo lahko dočaka človek. 

Za ženske je to 115,7 let, pri moških je nekoliko nižja, in sicer 114,1 leto. 

Do tega zaključka so prišli statistiki z univerz Tilburg in Erasmus, ki so preučili podatke 75.000 posameznikov, ki so v zadnjih 30 letih umrli na Nizozemskem. Podatki so v korelaciji z raziskavo, izvedeno v Ameriki. 

Kot pravi eden od raziskovalcev prof. John Einmahl v povprečju živimo dlje, povprečna življenjska doba se je torej podaljšala, a najvišja zgornja meja se v zadnjih trideset letih ni spremenila. "Tu obstaja nekakšen zid," meni.

Znanstveniki tudi trdijo, da je malo verjetno, da bi kdaj presegli 115 let. Kljub temu, da obstajajo redki posamezniki, ki so živeli dlje. Najstarejša oseba doslej je bila Francozinja Jeanne Louise Calment, ki je dočakala 122 let in 164 dni. Vendar gre v tem primeru za izjeme, ne gre za reprezentativno skupino. 

Kako to razlagajo znanstveniki? 

Trdijo, da obstaja naravna meja zaradi bioloških procesov staranja. S staranjem se v naših celicah kopičijo poškodbe in sposobnost našega telesa, da popravi to škodo, se niža. To vodi do povečanega tveganja za bolezni in na koncu smrti. Tudi ob optimalnem zdravju in pogojih obstaja najdaljša življenjska doba zaradi teh inherentnih bioloških omejitev. 

Zato: čeprav sta napredek v medicini in bolj zdrav življenjski slog podaljšala povprečno življenjsko dobo, se najdaljša življenjska doba ni bistveno spremenila. 

Vir: huffingtonpost.co.uk