Znebite se bolečin na naravni način

Znebite se bolečin na naravni način (foto: arhiv revije Liza) arhiv revije Liza
31. 7. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Bolečine v mišicah so pogosto neprijetna posledica športnih dejavnosti ali pa - obratno - nastanejo zaradi premalo aktivnosti in preveč sedenja, zato se jim marsikdo težko izogne. Ob prvem pojavu bolečin si lahko pomagamo tudi sami.

Kje so najpogostejša mesta bolečin?

Najpogostejša mesta bolečin v mišicah so vrat, ramenski obroč, spodnji del hrbta oz. predel križa, noge in roke, lahko pa se pojavijo tudi drugje. Pomembno je, da ukrepamo in ob pojavu bolečine odstranimo sprožilni dejavnik, ki je povzročil bolečino. Vzroki za nastanek bolečin so najpogosteje zakrčenost vratu in ramenskega obroča zaradi stresa, prekomerno telesno gibanje in športne poškodbe, bolečine v hrbtenici zaradi nepravilne drže na delu ter boleče in utrujene noge.
Samozdravljenje je primerno za akutne bolečine, pri čemer moramo izločiti možnost težje poškodbe, bolečine zaradi zdravil ali hujše bolezni. V primeru hujših bolečin moramo obiskati zdravnika, da postavi pravilno diagnozo in nas usmeri k nadaljnjim ukrepom.

Ko se pojavi bolečina, ukrepajte

Za zdrave mišice lahko preventivno veliko naredimo sami. Pomembno je redno gibanje, upoštevanje zmogljivosti pri športnih dejavnostih in pozornost pri dvigovanju bremen. Pogosto bolečine po odstranitvi sprožilnih dejavnikov minejo, zato zaradi njih nista potrebna pregled pri zdravniku ali posebno zdravljenje. Kljub temu pa imajo bolečine lahko tudi druge vzroke. Če ob pojavu bolečine ne ukrepamo, lahko ta preide v kronično obliko, ki pa je pogosto zelo trdovratna za zdravljenje.
Zatečemo se lahko tudi k starim naravnim metodam, ki so jih v preteklosti za lajšanje bolečin uporabljale naše babice. Pa res vse delujejo ali gre le za mite?

Mit ali resnica?

Obstaja mit, da lahko bolečino v mišicah odpravljate tako, da si čez noč na boleče mesto nadenete sveže pobrito in neočiščeno OVČJO VOLNO in zjutraj bo bolečina izginila. Ni dvoma, da ima pojav prenosa toplote med človeškim telesom in okoljem močen vpliv na zdravje in dobro počutje. Prav tako ima konstantni masažni učinek, ki krepi osnovne funkcije in ima pozitivne učinke na celotno človeško telo.

Še eden izmed mitov, kako odpraviti bolečine, je šibanje s KOPRIVAMI po bolečih predelih. Nekateri menijo, da to pomaga zmanjšati bolečino in otrdelost. Seveda je treba pri tem poudariti, da gre za mite in načine odpravljanja bolečih mišic, ki so jih nekoč uporabljali naši dedki in babice.