Ideje za zimske izlete: 10 najlepših avstrijskih drsališč

Ideje za zimske izlete: 10 najlepših avstrijskih drsališč (foto: C. Jobst) C. Jobst
26. 11. 2018

Za zimske užitke na ledu ni treba čakati, da pritisne zimski mraz. Večina drsališč v mestih odpre svoja vrata že v novembru. Seveda pa je poseben užitek tudi drsenje na drsalkah čez zamrznjena jezera. Predstavljamo 10 najlepših avstrijskih drsališč, ki jih to zimo morate obiskati.

Belo jezero

Belo jezero (nem. nem. Weissensee) je največje obstoječe zamrznjeno naravno drsališče Evrope. Od sredine decembra do začetka marca se na do 40 centimetrov debeli ledeni površini podijo ne samo drsalci, ampak tudi sani s konjsko vprego in zimski pohodniki, ki uživajo v edinstveni kulisi. Poseben mojster za led skrbi s svojo ekipo sodelavcev za nego okrog 25 kilometrov velikega drsališča, sestavljenega iz prog za drsanje, prog za kegljanje na ledu in mest za igranje hokeja na ledu.

zima v avstrijiFoto: Kärnten Werbung

Jezero Lunzer See

Ko pozimi na jezeru Lunzer See prasketa in škrta, je za drsalce vrhunec sezone: po jezeru, ki je znano po nizkih temperaturah, se razprostira debela ledena površina, ki predstavlja največje naravno drsališče Spodnje Avstrije.

Jezero Almsee 

Drsanje na jezeru Almsee v Salzkammergutu pred čudovito gorsko kuliso je pravi užitek. Za obiskovalce, ki se bojijo podati na gladko površino, je na voljo sprehajalna pot okrog jezera.

Jezero Neusiedlersee

Če je dovolj dolgo mrzlo, se spremeni jezero Neusiedlersee, ki obsega več kot 300 kvadratnih kilometrov, v največje prosto dostopno in – kot številni gostje potrjujejo – v najlepše naravno drsališče Srednje Evrope.

Škrtanje pod drsalkami in širno brezmejno jezero, ki ga omejuje le naravni pas trsja – drsalce pričakuje tukaj nepozabno doživetje narave.

zima v avstrijiFoto: Hans Wiesenhofer

Jezero Erlaufsee

Jezero Erlaufsee v spodnjeavstrijsko-štajerskem mejnem območju, je posebej primerno za drsanje, ker leži zaradi nižjega zimskega sonca večinoma v senci in zato hitro zamrzne. (Ledu tukaj ne oskrbujejo, zato drsate na lastno odgovornost.)

Salzburger Land

V Salzburger Landu je priljubljeno 4,5 kvadratnih metrov veliko jezero Irrsee.

Pogosto zamrzne tudi Zellersee. V tem primeru nastane največje drsališče Avstrije, ki ponuja vse vrste športov na ledu (drsanje, jadranje na ledu, kegljanje na ledu, pohodništvo).

Foto: Kaernten Werbung

Drsalšče ob vznožju gorovja Lienzer Dolomiten

Ob vznožju gorovja Lienzer Dolomiten nudi jezero Tristachersee romantično zimsko kuliso za mehke vrste športa v naravi. Brezplačen dostop do njega je mogoč s smučarskim avtobusom, ki večkrat dnevno pelje do hotela Tristacher See.

Dunaj

Vsako leto od januarja do marca se trg ob dunajski mestni hiši spremeni v 8000 kvadratnih metrov veliko drsališče in s tem v raj za ljubitelje drsalk. Drsališče se nahaja v osrčju mesta pred sanjsko osvetljeno fasado mestne hiše ter razsvetljenim parkom Rathauspark, čez katerega se vije ledena pot.

Nočno drsanje na Dunaju

Za ljubitelje nočnega drsanja je na voljo proga drsalnega društva med koncertno hišo in mestnim parkom: na preko 6000 kvadratnih metrov velikem ledenem parketu lahko drsalci drsajo, kolikor jim poželi srce.

Več informacij in povezav do posebnih regij in znamenitosti najdete na spletni strani Zimske počitnice v Avstriji

Nagrade, nagrade, nagrade!

Vaše zimske izlete bomo popestrili s super nagradami. Vsak teden! Vse do 9. decembra.

Spremljajte rubriko Zima v Avstriji, sodelujte v nagradni igri in se potegujte za:

  • Merilnik aktivnosti Garmin vívofit 3 ali
  • paket za nego telesa Lederhaas (paket vsebuje: organsko milo za roke in telo, organsko piling milo, brisačko).

Kaj morate storiti?

Odgovorite na nagradno vprašanje. Nagrajenca bomo izbrali 3. decembra.

NAGRADNO VPRAŠANJE

Koliko kvadratnih metrov meri drsališče na Dunaju?

 

*Vsak teden bomo izbrali dva nagrajenca, ki prejmeta: prvi nagrajenec merilnik aktivnosti Garmin vívofit 3, drugi nagrajenec paket za nego telesa Lederhaas. Nagrajenca bosta o nagradi obveščena po elektronski pošti in objavljena v članku ob zaključku nagradne igre.

**Nagradna igra se zaključi 2. 12. 2018

Prvi nagrajenec, ki prejme merilnik aktivnosti Garmin vívofit 3, je Vid Žabjek.

Druga nagrajenka, ki prejme paket za nego telesa Lederhaas, je Izabela Škornik.