Top smučišča v Avstriji (smuka, zabava in čarobne vasice)

Top smučišča v Avstriji (smuka, zabava in čarobne vasice) (foto: profimedia) profimedia
9. 11. 2018

Pogledali smo si, katera avstrijska smučišča je britanski časnik Telegraph označil kot najboljša smučišča in zakaj. 

Če želite zimske počitnice preživeti v slikovitem smučarskem središču, potem bo Avstrija zagotovo prava izbira. Vendar se človek ob tolikšnem številu smučišč težko odloči, kam. Morda se odločite na podlagi svojih lastnih izkušenj ali priporočil znancev. Da vam bo lažje, smo pogledali, po čem slovijo določena avstrijska smučišča. 

NAJBOLJŠE SMUČIŠČE ZA ZAČETNIKE

Alpbach

(ali Niederau in Kühtai)

Telegraph je določil tri smučišča, ki so za nas Slovence sicer malce bolj oddaljena, saj se nahajajo v bližini Innsbrucka. Primerna pa so za vse tiste, ki prvič stojijo na smučkah.

Alpbach sicer slovi tudi kot najlepša vasica v Avstriji! 

Več možnosti za smučarje začetnike, otroke in smučarje povratnike najdete tukaj. 

NAJBOLJŠE SMUČIŠČE ZA SMUČARJE SREDNJEGA RAZREDA

Saalbach

(ali Ellmau in Bad Gastein)

Saalbach ima enega izmed bolj naprednih sistemov žičnic v Avstriji. Prav tako ima sam kraj lep center s tradicionalinimi kafiči, bari, butiki in verigo hotelov s 4 zvezdicami. Hinterglemm pa je bolj miren kraj in bolj primeren za družine. Obe vasici sta v središču med 2.000 metrov visokimi vrhovi, ki oblikujejo naraven smučarski krog. Celotno smučarsko središe (Fieberbruun, Saalbach in Hinterglemm) je največje v Avstriji, saj vsebuje 270km prog in 70 žičnic. 

Podobne alternative so: Ellmau in Bad Gastein, ki ima dostop do 200km prog. 

NAJBOLJŠE SMUČIŠČE ZA ODLIČNE SMUČARJE

St Anton am Arlberg 

St Anton am Arlberg velja za enega top resortov v Evropi za resne smučarje in deskarje. V srediču vasi je glavna ulica za pešce s starimi hoteli, športnimi trgovinami ter kafiči. St Anton pa je znan tudi po svojem nočnem življenju. Nahaja se na nadmorski višini 1305m, gondola Valluga pa vas popelje na 2810m višine. Na voljo so številne srednje zahtevne in bolj zahtevne proge. 

OBIČAJNO NAJBOLJŠE SNEŽNE RAZMERE

Sölden in Obertauern

Sölden se ponaša s svojo nadmorsko višino, progami, ki so primerne za srednje dobre smučarje (31 žičnic ter 144km prog) in dobro zaneslivostjo s snegom (zaradi okoliških dveh ledenikov). Nudi tudi možnosti za turno smuko. Sölden so sicer Britanci označili kot "ne ravno najlepši" kraj, saj nima pravega centra mesta. 

Po snegu zaradu svoje visoke lege pa slovi tudi nam bližji Obertauern!

NAJBOLJ ŠARMANTNO IN ROMANTIČNO SMUČARSKO SREDIŠČE

Kitzbühel

(ali Lech in Seefeld)

Kitzbühel sicer ne slovi po zahtevnih smučarskih progah, je pa eno lepiših srednjeveših mest v Avstriji, ki je všeč tudi tistim, ki ne smučajo. V regiji je 215 km prog in 54 žičnic. Mesto pa ima luksuzne hotele, butike in kavarne. 

Alternativna izbira je tudi Lech ter Seefeld (Innsbruck). 

NAJBOLJŠE SMUČARSKO SREDIŠČE ZA ŽURANJE

Ischgl (+ St Anton in Saalbach)

Ischgl je znan po zabavah, ki gostijo svetovno znane glasbenike (v preteklosti so bili to Robbie Williams, Elton John, Bob Dylan, Tina Turner, The Killers in Kylie Minogue). 

V letošnjem letu bo 24. novembra sezono odprl Jason Derulo. Velja sicer kot bolj drago središče.

Za vse ljubitelje zabav v "pancerjih" pa sta primerna tudi St Anton in Saalbach. 

NAJBOLJŠE SMUČARSKO SREDIŠČE ZA DRUŽINE

Obergurgl

Kot kraj prijazen družinam so določili Obergurgl (ena ura vožnje iz Innsbrucka), kjer imajo smučarsko šolo s tradicijo in dobrim slovesom. 

Več o nam bližnjih in družinam prijaznih smučarskih območji najdete tukaj. 

SMUČIŠČE Z NAJBOLJŠIM FUN PARKOM

Mayrhofen

(ali Nordkette (Innsbruck) in Ischgl, ledenik Pitztal)

Smučarski park Penken, široke proge in možnosti za smučanje po pršiču. Po tem slovi Mayrhofen. Park je na 2100 metrih nadomorske višine in ima 14 skakalnic, 34 "boksov" in drogov. Ima ločen del za otroke, za začetnike, višjo stopnjo in profesionalce. 
Mayrhofen gosti tudi Snowbombing festival ter je znan po après zabavah. 

Več o lokacijah s fun parki najdete tukaj

NAJBOLJ UGODNA SMUČIŠČA

Söll, St Johann-in-Tirol in Kühtai

Söll, tradicionalna tirolska vasica, se nahaja v eni največjih smučarskih regij v Avstriji (284km prog in 90 žičnic) ter nudi veliko ugodnih namestitev. 

Alternative so še: St Johann-in-Tirol ali Kühtai. 

NAJBOLJŠE SMUČARSKO SREDIŠČE ZA VIKEND ODDIH

Innsbruck ali Zell-am-See 

Kot najboljši kraj za vikend smučarski oddih so Britanci izbrali Innsbruck, Slovenci pa bi morda še raje izbrali alternativo: Zell-am-See ter Kaprun, ki je prav tako primeren za krajše oddihe in predstavlja eno najlepših regij zimskih športov v Avstriji ter nudi 138 kilometrov smučarskih prog.

Več o avstrijskih smučarskih središčih

NAGRADNA IGRA!

Sodelujte v nagradni igri TUKAJ in si prislužite VSTOPNICE za smučarsko območije Osojščica (nem. Gerlitzen Alpe) in Tromeja (nem. Dreiländereck).