Ideja za zimski izlet: Hallstatt

Ideja za zimski izlet: Hallstatt (foto: Profimedia) Profimedia
8. 11. 2017

To zimo si privoščite romantično zimsko pravljico ob avstrijskem jezeru Hallstätter, ki leži v regiji Salzkammergut med Salzburgom in Gradcem.

Zakaj v Hallstatt?

To zimo se odpravite čez mejo v Avstrijo in si privoščite obisk slikovitega kraja ter jezera Hallstatt. Obdajajo ga čudovite gore, pozimi se pokrajina svetlika v snegu, jezero pa v soncu zažari v zlati barvi in vam ponuja zimsko dozo vitamina D. 

Sprehod po idilični vasici očara s tradicionalnimi lesenimi hišami in cerkvami. 

Tako iz Ljubljane kot iz Maribora nas do Hallstatta ločijo dobre tri ure vožnje. V vasici so tri parkirišča, kjer se plačuje parkirnina na uro. 

V vasici ne izpustite obiska trgovinic s spominki, kosila v restavraciji ali vročega čaja v kavarni.

Hallstatt pa ne ponuja le pravljičnega vzdušja. Mesto je sicer na Unescovem seznamu kulturne dediščine. Ste vedeli, da se starejša železna doba imenuje halštatska doba ali halštatska kultura prav po tem kraju? Na halštatskem pokopališču in v bližnjih rudnikih soli so našli neprecenljive izkopanine iz tega časa, ki jih hrani halštatski muzej. Obvezen pa je tudi obisk rudnika soli Salzwelten, ki se nahaja nad vasico globoko v hribih. Poglejte si več tukaj: Po sledeh soli. Glavna atrakcija rudnika je mož v soli, povsem ohranjeno truplo, najdeno v soli leta 1734. Do tja vodi triminutna vožnja z vzpenjačo.

Za željne razgledov in čudovitih fotografij je na voljo razgledna ploščad Dachstein Welterbe-Spirale (spirala svetovne dediščine). Z žičnico Krippenstein (Obertraun) se lahko povzpnete tudi na 2000 metrov. 

Dan zaključite z romantičnim nočnim sprehodom. 

Popoln zimski izlet, kajne? Veselo raziskovanje avstrijske dežele!

Nato obvezno obiščite še: Salzburg – oder sveta,

 od gore Schafberg do mesta Steyr

ali Smučišče Gosau na vrhu gorovja Dachstein