Deski, ki pomenita smučarski svet

17. 10. 2017 Promocijsko sporočilo

Nekoč je so bile smuči predvsem zelo praktično prevozno sredstvo za sneg, danes pa lahko govorimo enem izmed najbolj razvitih športnih panog. V tej zgodbi o uspehu pa ima Avstrija vodilno vlogo.

Vpliv avstrijske šole smučanja na razvoj smučarskega sveta

Zgodovina smučanja v Avstriji se je pričela z imenom Mathias Zdarsky. Avstrijec se je uspel na začetku 20. stoletja kot prvi na lesenih deskah spustiti po strmini, za spremembo smeri pa si je pomagal z dolgo palico.

Kmalu zatem so se pričela odvijati prva smučarska tekmovanja – po hribu navzgor, po hribu navzdol in čez ravni teren. Nekaj let kasneje pa je prišlo do prelomne revolucije: Hannes Schneider in Toni Seelos sta izumila lok na robnikih in vzporedni lok. To je bil povod, da je športni svet zajelo novo gibanje in ustanovljene so bile številne šole smučanja, med katerimi je bila tudi prva smučarska akademija Hannes Schneider v Sankt Antonu ob Arlbergu.

Avstrijci so bili pionirji na tem področju in avstrijski smučarski stil se je hitro razširil vse do Japonske in v Združene države Amerike. V 50-ih letih prejšnjega stoletja je veliko prahu dvignil športnik Stephan Kruckenhauser, ki je izumil tehniko smučanja imenovano wedel. Pri tej tehniki smučar v hitrih, kratkih lokih in z nogami skupaj elegantno vijuga po smučarski stezi. Smučarske tehnike so se z leti spreminjale, spreminjale pa se je tudi smučarska oprema. Danes je najbolj razširjenja tehnika smučanja carving – to so loki v velikem radiusu, pri čemer smučar koristi predvsem robove smuči.

Svetovno priznana avstrijska šola smučanja

Avstrijska šola smučanja in njene tehnike so svetovno priznane in zahvala za to gre predvsem avstrijskim učiteljem in učiteljicam smučanja. Njihovi rdeči anoraki so že več desetletij so sinonim dobre kvalitete in profesionalnosti. Odlikuje pa jih tudi nadarjenosti, da posredujejo umetnost smučanja s humorjem, šarmom in lahkotnostjo.

Razvoj zimskih športnih središč

Številni smučarski profesionalci prihajajo iz preprostih gorskih vasi, ki so se sčasoma preoblikovale v zimska športna središča z vsem pripadajočim udobjem. Kljub temu so omenjeni kraji ohranili svoj šarm, z njim pa tudi veselje do sproščenega druženja, pristnega občutenja življenja in preprosto − uživanja.

Več idej, kako aktivno preživeti zimo v športnih središčih najdete tukaj.