Najboljše kosilo: Pica s polnozrnatim testom (video)

Najboljše kosilo: Pica s polnozrnatim testom (video) (foto: Promocijsko gradivo) Promocijsko gradivo
19. 2. 2018 Promocijsko sporočilo

Pica v klasični izvedbi vsebuje veliko maščob in predelanih ogljikovih hidratov. Ampak danes imamo super idejo - pripravite jo tako in si jo privoščite brez slabe vesti.

Tudi pica je lahko bolj hranljiva in naravna

Uporabite polnozrnato moko. Ena od prednosti polnozrnate moke je v veliki vsebnosti vlaknin, poleg tega imajo jedi, pripravljene iz polnozrnate moke, nižji glikemični indeks in zato ne povzročajo velikega nihanja krvnega sladkorja.

Manj maščob. Druga »težava« pri klasični pici so tudi maščobe - ker vsebuje veliko sira in predelanih suhomesnatih izdelkov. Zato pico obložimo s svežo zelenjavo, zmanjšamo količino sira in dodamo malo kakovostnega olivnega olja.

Doma narejena pica prav tako ne bo vsebovala konzervansov, umetnih barvil in arom, ki so običajno v cenenih paradižnikovih mezgah. Linija Bio Zone ima okusno, ekološko paradižnikovo omako z baziliko.

Pripravite pico po receptu Alenke Košir

Sestavine za testo:

 • 300 g polnozrnate pirine moke Bio Zone
 • 20 g kvasa
 • 2 žlici olivnega olja Bio Zone
 • 1 žlička rjavega sladkorja – Bio Zone
 • 1 žlička soli
 • 2 dl mlačne vode

Priprava:

V 0,5 dl mlačne vode nadrobimo kvas, dodamo sladkor, premešamo in pustimo 10 minut. Zmešamo pirino moko, sol, mešanico kvasa in po občutku postopoma dodajamo preostanek vode. Ko ga zamesimo, mora biti testo mehko in se ne sme prijemati rok. Testo postavimo v pomokano posodo in postavimo za 30 minut na toplo (npr. v rahlo ogreto pečico). Vzhajano testo razvaljamo v želeno obliko in ga postavimo na pekač (priporočamo peki papir). Obliko srca enostavno izrežete z nožem. Ostanke testa pregnetete in naredite kruhke.

Sestavine za oblogo:

 • Paradižnikova omaka z baziliko Bio Zone
 • Čemaževa omaka Bio Zone
 • Koruza Bio Zone
 • Jajce Bio Zone
 • Olivno olje Bio Zone
 • Ribana mocarela ali sveži sir Bio Zone
 • Sveža zelenjava in začimbe: paradižnik, čebula, paprika, timijan

Priprava:

Testo obložite po želji. Tokrat je Alenka izbrala: čemaževo omako, paradižnikovo omako z baziliko, paradižnik, timijan, koruzo, ribana mocarelo, svežo papriko, bučko, rdečo čebulo, ponovno koruzo in ponovno malo ribane mocarele. Pokapamo malo olivnega olja, ni pa to nujno. 

Še mini nasvet:

Vse, kar boste položili pod sir, se bo bolj kuhalo kot zapeklo. Zato morate tiste sestavine, ki jih želite hrustljavo zapeči, položiti na sir in ne podenj. Pico se peče na visokih temperaturah, okrog 230 stopinj 12-15 minut.

Biti morate pazljivi in spremljati potek pečenja, saj delujejo pečice zelo različno in kaj hitro bo vaša pica prepečena. Jajce dodamo zadnje tri minute pečenja.

Naj vam tekne!

Poskusite tudi: Beljakovinske palačinke z domačim lešnikovim namazom Bio Zone

Z aktivnim življenjskim slogom do olimpijske forme

Mercator je tradicionalni podpornik športa in športnikov, posebej naših olimpijcev, zato so prav športniki glavni zvezdniki Mercatorjeve korporativne kampanje Naši. Najboljši.

S sporočilom Z aktivnim življenjskim slogom do olimpijske forme pa želi Mercator podkrepiti tudi pomen uravnotežene prehrane, zato je k sodelovanju pritegnil tudi Alenko Košir, ki rada svetuje o dobrih prehranjevalnih navadah.

Naj pestra izbira bio izdelkov, izdelkov brez laktoze in brez glutena, vegetarijanske hrane in drugih izdelkov za aktiven vsakdan popestri tudi vaš jedilnik.