FOTO: Pjongčang – vse, kar morate vedeti južnokorejskem mestu, ki letos gosti zimske olimpijske igre

FOTO: Pjongčang – vse, kar morate vedeti južnokorejskem mestu, ki letos gosti zimske olimpijske igre (foto: Shutterstock) Shutterstock
12. 2. 2018 Vir: Jana

Pjongčang je južnokorejsko mesto, ki je februarja in marca postalo športno središče sveta, saj gosti zimske olimpijske in paraolimpijske igre. Ne zamenjajte ga s severnokorejsko prestolnico Pjongjangom.

O mestu

Pjongčang je južnokorejsko mesto v pokrajini Gangvon. V okrožju Pjongčanga živi približno 45 tisoč ljudi.

Pjongčang

Slovi po številnih budističnih templjih, vključno s templjem Voljeongsa. Mesto leži približno 180 km vzhodno od Seula, glavnega mesta Južne Koreje.

Pjongčang letos gosti zimske olimpijske (od 9. do 25. februarja) in paraolimpijske igre (od 9. do 18. marca). Slogan mesta je Happy 700 Pyeongchang, pri čemer se številka 700 nanaša na povprečno nadmorsko višino mesta.

Poleti je vreme vlažno celinsko, pozimi pa sibirske hladne mase prinašajo izredno hladne razmere v celotno okrožje.

Olimpijske igre

Pjongčang je kandidiral za pripravo olimpijskih in paraolimpijskih iger leta 2010 in 2014, vendar sta ga premagala Vancouver in Soči, v tretjem poskusu pa si je priboril kandidaturo v boju z Annecyjem in Münchnom. To bodo tretje zimske OI v Aziji po igrah v Saporu 1972 in v Naganu 1998.

Mesto se trži z napisom Camel Case PyeongChang, tako da ga svetovna javnost ne bi zamenjala s severnokorejsko prestolnico Pjongjangom.

Za igre so 22. decembra 2017 odprli železniško progo za velike hitrosti. V regiji so v pripravah na OI zgradili objekte, vključno s hoteli in svetovnim smučarskim središčem Alpensia.

Oglejte si ta veličastna prizorišča! (foto)

Vizija OI

Olimpijske igre naj bi pomagale odpreti nove možnosti za razširitev zimskih športov in preoblikovati Pjongčang, ki je od meje s Severno Korejo oddaljen 80 kilometrov, v azijsko središče za zimske športe in turizem. Slogana iger sta navdih in povezanost.

Pjongčang naj bi simboliziral področje, kjer lahko ljudje izmenjujejo svoje navdihe in izkusijo edinstveno gostoljubnost Južne Koreje ter olimpijski duh. Simboliziral naj bi tudi povezanost ljudi v mestu priložnosti, kjer lahko sodelujejo vse generacije, ne glede na lokacijo. Pri tem naj bi jim pomagale najsodobnejše korejske tehnologije in kulturne izmenjave.

Zanimivosti

  • Zanimiv budistični tempelj Voljeongsa reda Džog korejskega budizma je na vzhodnih pobočjih narodnega parka Odaesan.
  • Spominski center Lee Seung-bok si lahko ogledate v Nodongriju.
  • Samjang je največja gorska kmetija v Aziji, ki leži na hribih Daegvaljonga od 850 do 1.470 metrov nad morsko gladino. Kmetijo upravlja vodilno korejsko podjetje za pridelavo hrane in mleka. Samjang je kot prva družba v šestdesetih letih prejšnjega stoletja uvedla instantne rezance ramjona v revni Južni Koreji. Na kmetiji so posneli nadaljevanko Jesen v mojem srcu in film Koncert zaljubljencev.

Turizem

Območje Pjongčanga je priljubljeno med pohodniki, zlasti na južnem delu Seoraksana.

V okrožju sta dve veliki smučarski središči.

  • Alpensia ima šest pobočij za smučanje in deskanje na snegu, ki so dolga do 1.400 metrov, za začetnike in napredne smučarje ter deskarje. Letovišče je odprto vse leto. Alpensia bo gostila večino snežnih dogodkov na OI in bo kulturno središče z novo namensko koncertno dvorano v letovišču z notranjim vodnim parkom.
  • V letovišču Jongpjong, ki je z 31 pobočji največje smučišče v Južni Koreji in bo gostilo tehnične alpske discipline, so odprli hotela Intercontinental in Holiday Inn.

Za lačne in žejne

Na prvi pogled se morda zdi, da je riž najpomembnejša stvar na mizi, vendar ni tako. Riž je vedno na mizi, vendar častno mesto na njej zasedajo vse vrste zelenjave, nato pridejo ribe in šele za njimi meso.

Korejska hrana je odlična dieta tudi za turiste. V Južni Koreji skoraj ni videti debelih ljudi. Vsi so vitki in energični. Med pijačami imata vodilno mesto čaj in kava, ki ju tradicionalno pijejo po obroku.

Korejci pri mizi popijejo tudi veliko alkohola. Alkoholne pijače so pripravljene predvsem iz riža: priljubljeni so riževo pivo nončžu, riževo vino makori in tudi riževa vodka.

Besedilo: Jasna Milinković za revijo Jana

Preverite še: Spored tekmovanj ali kdaj moramo stiskati pesti?

In poskuiste ta slasten olimpijski zajtrk: Proteinske čokoladne ajdove palačinke