Poznate olimpijske simbole in njihov pomen?

Poznate olimpijske simbole in njihov pomen? (foto: profimedia) profimedia
28. 1. 2018

Olimpijske igre vedno povezujemo z ognjem in barvnimi krogi, spremlja pa jih še mnogo drugih simbolov. Veste, kaj pomenijo?  

  • Olimpijski ogenj

Pred začetkom Olimpijskih iger ste lahko spremljali prižig bakle tudi pri nas. Ponesli smo jo v več mest in s tem simbolično podprli najboljše olimpijce ter tiste, ki se bodo dokazovali letos. Zakaj to počnemo? Zakaj enak dogodek izvedemo tudi na začetni slovesnosti, s katero otvorimo igre? Odgovor se skriva v zgodovini.

Že v antični dobi so pred velikim dogodkom v posebnem obredu simbolično prižgali ogenj, s katerim so takrat izkazali čast bogovom in športu. Ogenj je edini simbol, ki ga moderne olimpijske igre niso spremenile. Tako še danes vsaka 4 leta v Olimpiji s pomočjo sončnih žarkov prižgejo plamenico, ki potuje po svetu in nazadnje prižge olimpijski ogenj. Ta ugasne šele na končni slovesnosti.

ogenj

  • Olimpijski krogi

Ko pomislite na Olimpijske igre, je to verjetno prvi simbol, ki vam pade na pamet. Sestavlja ga pet barvnih krogov, ki ponazarjajo celine: moder (Evropa), črn (Afrika), rdeč (Amerika), rumen (Azija) in zelen (Avstralija z Oceanijo). Prepletenost predstavlja povezanost in prijateljstvo omenjenih celin, pa tudi srečanje vseh športnikov sveta. Ob tem velja omeniti tudi vrednote, ki spremljajo igre: spoštovanje, prizadevanje za odličnost in dobri odnosi med državami. Prepoznajo jih skoraj po celem svetu, večina Slovencev zna razložiti tudi njihov pomen.

  • Olimpijska medalja

“Pomembno je sodelovati, ne zmagati,” radi izrečemo pred tekmovanjem, s čimer damo vedeti, da bomo v vsakem primeru ponosni na športnike, ki predstavljajo našo državo. Velika želja vsakega olimpijca pa je zagotovo poleg dobrega rezultata tudi medalja, ki predstavlja prav poseben uspeh. Vse lastnosti medalj (velikost, žlahtnost kovine, elementi) so zapisane v Olimpijski listini, ki jo mora potrditi Mednarodni olimpijski komite. Ta je tudi edini lastnik avtorskih pravic, saj se jim morajo vsi izdelovalci odpovedati.

medalje

  • Olimpijska himna

Kot se za tako veliko in posebno prireditev spodobi, ima svojo himno, ki se predvaja na otvoritveni slovesnosti med dvigom olimpijske zastave. Tako imenovana Olimpijska oda je nastala pod peresom Grka Spyrosa Samarasa, besedilo pa je prispeval Kostis Palamas. Z njo vsaka 4 leta obudimo duha antičnosti, ki bdi nad igrami in zagotavlja pošteno ter moralno tekmovanje.

  • Letošnji slogan: Passion. Connected. (Povezana strast)

Vsake Olimpijske igre imajo poleg znanega sporočila (spoštovanje, prijateljstvo, sodelovanje) tudi svoj slogan. Letošnji se glasi Povezana strast. Predstavljal naj bi mesto Pjongčang, kjer lahko ljudje poleg izmenjevanja svojih navdihov izkusijo tudi gostoljubnost Korejcev. Prvi del (povezani) simbolizira mesto, kjer lahko sodelujejo vse generacije s pomočjo korejske tehnologije in kulturne izmenjave.

  • Letošnje posebnosti - Soohorang in Bandabi

Tekmovanje bosta popestrili maskoti beli tiger Soohorang in črni medved Bandabi, ki bosta skrbeli za dobro vzdušje. Beli tiger v Južni Koreji velja za sveto žival, njegovo ime pa je premetanka besed tiger in zaščitnik. Medved simbolizira voljo in pogum, kar bodo tekmovalci zagotovo potrebovali.

maskote


Vir: OKS (Olimpijski komite Slovenije)