ZOI 2018: To je razlog, zakaj se PyeongChang piše z velikim C! (+druge zanimivosti letošnjih iger)

ZOI 2018: To je razlog, zakaj se PyeongChang piše z velikim C! (+druge zanimivosti letošnjih iger) (foto: Facebook/PyeongChang 2018) Facebook/PyeongChang 2018
26. 1. 2018

Koliko stanejo karte, če si želimo letošnje zimske olimpijske igre ogledati v živo? Katere države bodo letos prvič nastopile? Vse to in še več izveste v nadaljevanju.

Pjongčang se bo februarja odel v barve zimskih olimpijskih iger. To bodo za Južno Korejo druge olimpijske igre in prve zimske, leta 1988 je namreč Seoul gostil poletne.

Izbrskali smo nekaj zanimivosti, ki jih morate poznati vsi športni navdušenci, ki že težko pričakujete pričetek zimskih olimpijskih iger 2018!

1. Karte za letošnje igre so se začele prodajati že oktobra 2016, in sicer po ceni med 13€ in 622€.

2. Na zimskih olimpijskih igrah 2018 se bosta odvila 102 dogodka v 15 športih.

3. Skupno se je kvalificiralo 89 ekip (ena izmed teh je delegacija iz Rusije, ki bo tekmovala pod zastavo IOC – neodvisnih olimpijcev).

4. Karte za slovestnost ob odprtju in zaprtju ZOI 2018 se gibljejo od 152€ do 1,036€.

5. Predstavljene bodo štiri nove discipline obstoječih športov: deskanje prostega sloga, curling – mešane dvojice, skupinsko hitrostno drsanje in alpsko smučanje – mešane ekipe.

6. Ime gostujočega mesta, Pjongčanga, so namenoma zapisali kot PyeongChang (z velikim C), da bi se izognili morebitni zmedi, tj. zamenjavi s Pyongyangom sosednje Severne Koreje.

7. Prvič bodo na zimskih olimpijskih igrah nastopile Ekvador, Eritreja, Kosovo, Malezija in Singapur.

8. Športniki iz Severne Koreje bodo imeli dovoljenje prestopiti demilitarizirano cono, saj sta se kvalificirala tudi dva tamkajšnja umetnostna drsalca.

9. Uradni maskoti, beli tiger Soohorang in azijski črni medved Bandabi, sta bili razkriti že junija 2016.

Oglejte si še celotni video, kjer izveste še več zanimivosti o ZOI 2018:

Preberite še: Pjongčang 2018 - Predstavitev slovenske olimpijske kolekcije

Priporočamo tudi: Potovanje olimpijske bakle po Sloveniji