Zimske olimpijske igre 2018: 7 stvari, ki jih o umetnostnih drsalcih niste vedeli

Zimske olimpijske igre 2018: 7 stvari, ki jih o umetnostnih drsalcih niste vedeli (foto: Profimedia) Profimedia
15. 2. 2018

Kar vidite po televiziji, ni niti polovica …

Umetnostno drsanje je najstarejša olimpijska disciplina zimskih olimpijskih iger, saj je bila leta 1908 – ko še zimskih ni bilo – del poletnih iger. Ta eleganten šport zajema štiri discipline: posamezniki, pari, ples na ledu in sinhrono drsanje, ki so si med seboj zelo različne.

Individualno drsanje je "klasični" tip drsanja in zelo verjetno tudi prvotni. Drsalci izvajajo skoke, obrate in spretno premikanje nog.

Drsanje v paru je nekoliko bolj nevarno in vključuje dva drsalca: moškega in žensko. Ta izvajata skoke, obrate, metanje in dvige. Vključuje vse težavnosti posameznega drsanja, a hkrati zahteva usklajenost, partnerstvo in neverjetno moč.

Ples na ledu prav tako vključuje moškega in žensko ter se skoraj v popolnosti osredotoča na kakovost in zapleteno premikanje nog.

Sinhrono drsanje pa vključuje veliko skupino drsalcev, ki se osredotočajo na skupinsko oblikovanje in usklajenost.

Čeprav je umetnostno drsanje videti izjemno elegantno (in v bistvu tudi je), drsalci pa, kot bi jim talent bil položen že v zibelko, vse le ni tako enostavno. Umetnostno drsanje sicer je umetnost, a tukaj gre predvsem za tekmovalni športi, ki zahteva ogromno treningov in odločnosti.

Nekaj dejstev, ki jih o umetnostnih drsalci in drsanju morda še niste vedeli.

1. Začeti morajo od malih nog

… lahko bi rekli, da praktično od takrat, ko shodijo in ne kasneje od 8. leta starosti. Naučiti se drsati je enako kot naučiti se hoditi – predstavljajte si, da shodite šele v srednji šoli?

2. Celotno življenje posvetijo treniranju in se praktično odpovejo "normalnemu življenju"

Povprečno drsalci na ledu preživijo 2–4 ure dnevno, pet- do šestkrat tedensko. Tekom šolskih let (osnovna in srednja šola) se morajo zbujati ob 5. uri zjutraj in ob 6. že biti na ledu, pripravljeni. Drsajo praktično ves čas, pred šolo, po njej, včasih celo vmes.

Nekateri se celo odločijo, da ne bodo obiskovali fakultete, ampak se bodo kar zaposlili kot umetnostni drsalci.

V odrasli dobi lahko takšna obveza negativno vpliva na drsalčevo družinsko življenje in zakon.

3. Drsalci ne trenirajo samo na ledu

… dejansko se večino stvari naučijo, ko niso na njem. Večina se jih ukvarja tudi z baletom, jogo/pilatesom, plesom in se redno udeležuje drugih treningov.

Poleg tega ne poznajo "konca sezone". Umetnostni drsalci morajo trenirati vse leto, medtem ko si mnogi drugi športniki vzamejo prosto. Seveda imajo tudi oni tekmovalno sezono, ki traja od sredine poletja do jeseni, a trenirajo ves čas. Le v primeru, če so poškodovani, si lahko vzamejo več kot en dan prosto.

4. Določene gibe (skoke, obrate) izpopolnjujejo več let

… prav tako pa se za vsakim skriva znanost. Skoki temeljijo na vrtenju in hitrosti, obrati pa se pogosto presojajo glede na število vrtljajev v njem.

Ali se drsalcem po vrtenju vrti? Odgovor je ne.

5. Drsalci dobivajo zelo veliko modric

Nič presenetljivega ni, da drsalci padajo. V skok vložijo toliko energije in če ne pristanejo pravilno, sledi velika modrica.

Četudi padec boli, se poberejo in drsajo naprej (kar je dobra popotnica tudi za naprej v življenju).

6. V to vložijo ogromno denarja

Čas, preživet na ledu, trenerji, drsalke, dresi, ostali treningi, pristojbine za tekmovanja, potovanja in še bi lahko naštevali. Vse to stane zelo veliko denarja.

7. Tekmovanja in testiranja so zelo stresna

Tisti, ki želijo tekmovati v umetnostnem drsanju, morajo načrtovati in se pripravljati veliko časa vnaprej. Biti morajo sprejeti, glasba mora biti urejena, program mora imeti koreografijo in ta zahteva ure in ure vaj, novi gibi morajo biti naučeni, narejeni morajo biti dresi oziroma kostumi, plačana pristojbina in še in še.

Udeležba na tekmovanju je vsekakor zabavna, a hkrati izredno stresna tako za drsalca kot njegovega partnerja, trenerja in družino.

A ne glede na vse, umetnostni drsalci preživijo večino svojega časa tako, da počnejo to, kar jih veseli.

Njihov trud in odločnost se zato pokaže tudi na ledu. Umetnostno drsanje drsalce nauči discipliniranosti, kar se odraža tudi na splošno v njihovem življenju.

Preberite še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri