Vse, kar morate vedeti o zimskih olimpijskih igrah v južnokorejskem Pjongčangu

Vse, kar morate vedeti o zimskih olimpijskih igrah v južnokorejskem Pjongčangu (foto: Profimedia) Profimedia
6. 2. 2018

9. februarja se bo več kot 3.000 športnikov zbralo v Pjongčangu, v Južni Koreji, in s svečano otvoritvijo se bodo začele zimske olimpijske igre. Veliki športni dogodek, ki se zgodi vsake štiri leta enkrat pozimi in enkrat poleti, je nekaj posebnega, v zraku je veliko napetosti, pričakovanj, čustev, a tudi prijateljstva in spoštovanja. Tudi mi ga bomo spremljali, danes pa ...

Več kot 50.000 prostovoljcev bo skrbelo za varnost in ugodje tako športnikov kot njihovih spremljevalcev ter seveda gledalcev. Največji športni dogodek v letu 2018 ima kratek, a zelo zgovoren slogan – Passion. Connected (Strast in povezanost).

Pjongčang

Južnokorejsko mesto se je kar dvakrat zaman potegovalo za gostitelja zimskih olimpijskih iger, no, v tretje jim je le uspelo. Tokrat so Korejci premagali zelo močna protikandidata francoski Annecy in nemški München.

Pjongčang leži kakšnih 130 kilometrov stran od glavnega mesta Seula in slabih 100 kilometrov od demilitarizirane cone, ki deli Severno In Južno Korejo.

Otvoritev in zaključna prireditev bosta na olimpijskem stadionu Pjongčang, ki lahko sprejme 35.000 gledalcev, vsa glavna šport­na tekmovanja pa se bodo odvila kakšne pol ure stran od stadiona.

Oglejte si ta veličastna prizorišča!

Korejci so zgradili dve olimpijski vasi – tista v Pjongčangu lahko sprejme 3.894 športnikov, tista v Gangneungu pa 2.900 oseb.

Južna Koreja je že drugič gostiteljica olimpijskih iger, Seul je gostil poletne igre leta 1988.
Naj vas spomnimo – prve zimske olimpijske igre so bile leta 1924 v francoskem Chamonixu.

Športi

Na olimpijskih igrah 2018 bodo nastopili v 102 disciplinah v 15 različnih športih. Novosti na letošnjih igrah: big air v deskanju, smučanje prostega sloga, skupinski start v hitrostnem drsanju in mešani pari pri curlingu.

Rusija ne sme nastopiti na igrah. Zakaj? Zaradi dopinške afere v ruskem športu (zaradi sistematičnega dopingiranja za OI v Sočiju) je Mednarodni olimpijski komite Rusiji prepovedal nastop na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu, zato pa bodo ruski športniki lahko nastopili pod olimpijsko zastavo.

Vzrok za takšen ukrep je sistematični in od države podprti doping. MOK-ova komisija je pod vodstvom Samuela Schmida prišla do zaključka, da je Rusija imela sistem manipuliranja z dopinškimi vzorci. S tem so – kot menijo pri MOK-u – zaščitili 'čiste' športnike. Podobno so proti Rusiji ukrepali že pred poletnimi OI 2016 v Rio de Janeiru, le da so takrat prepovedi izrekale panožne zveze.

Izvršni odbor MOK-a je ob tem namestniku ruskega predsednika vlade in nekdanjemu športnemu ministru Vitaliju Mutku (tudi enemu glavnih organizatorjev nogometnega svetovnega prvenstva 2018) dosmrtno prepovedal udeležbo na olimpijskih igrah v uradni vlogi, prav tako njegovemu nekdanjemu namestniku na športnem ministrstvu Juriju Nagornihu.

MOK je začasno suspendiral tudi ruski olimpijski komite. Rusija bo morala plačati še 15 milijonov dolarjev kazni za stroške preiskave in za plačilo prihodnjih protidopinških ukrepov.

Zaradi vseh teh odločitev ruske državne televizijske postaje ne bodo prenašale
OI 2018.

Kakšne so medalje?

Medalje je oblikoval korejski oblikovalec Lee Suk-woo. Umetnika so navdihnila drevesna debla in tridimenzionalni znaki korejske abecede hangeul.

Zlata medalja je težka 586 gramov.

Preverite: Poznate olimpijske simbole in njihov pomen? 

Kaj je maskota?

Beli tiger z imenom Soohorang je maskota letošnjih iger in simpatična plišasta žival, ki si jo bodo želeli vsi otroci po svetu. Beli tiger je stalnica dobrega zaščitnega v korejski zgodovini in kulturi.

Sooho pomeni v korejščini zaščito in simbolizira zaščito, ki jo imajo na teh igrah športniki, gledalci ter vsi preostali sodelujoči. Rang pride iz sredinske črke ho-rang-i, ki je korejska beseda za tigra in je tudi zadnja črka ljudske korejske pesmi Jeong-seon A-ri-rang iz province Gangwon, katere prestolnica je Pjongčang.

Kdo plača za igre?

Študija iz leta 2016 z naslovom Oxfordska olimpijska študija 2016 je pokazala, da so vse olimpijske igre v zadnjih desetletjih v povprečju stale 8,9 milijarde ameriških dolarjev. Najdražje olimpijske poletne igre so bile v Londonu 2012, ki so v celoti stale 15 milijard ameriških dolarjev, zimske igre pa so bile najdražje tiste v Sočiju 2014, ki so stale kar 21 milijard ameriških dolarjev.

Zelo velik delež stroškov navadno pade na davkoplačevalce gostujočega mesta. Mednarodni olimpijski komite primakne 10 odstotkov stroškov, za preostala sredstva skrb pade na organizatorja.

Ali bodo igre v Južni Koreji varne?

Zaostrovanje retorike med Združenimi državami Amerike in izolirane Severne Koreje je na dnevnem redu pogovorov tudi v mednarodni olimpijski družini. Zagotovo Donald Trump, predsednik ZDA, in Kim Džong Un, diktator Severne Koreje, s svojimi dopisovanji in grožnjami ne pripomoreta veliko k dobremu vzdušju pred olimpijskimi igrami.

Napetosti so zdaj tik pred igrami veliko manjše, saj bo Severna Koreja na igre poslala svojo olimpijsko reprezentanco ter spremljevalno ekipo delegatov.

Paraolimpijske igre bodo na sporedu od 9. do 18. marca.

Edini severnokorejski olimpijski nastop, ki si je uradno skozi kvalifikacije zagotovil sodelovanje na igrah, je par v umetnostnem drsanju – Ryom Tae Ok in Kim Ju Sik.

Torej – pričakujemo mirne in varne olimpijske igre.

Jutri pa lahko preizkusite Olimpijski zajtrk: Proteinske čokoladne ajdove palačinke