Kdaj ste se nazadnje nagradili?

Kdaj ste se nazadnje nagradili? (foto: Profimedia) Profimedia
4. 4. 2017

Razmislite, kdaj ste si nazadnje rekli "dobro sem opravil/a" ali "čestitke, to je bilo odlično!".

Morda se sliši smešno, a nagrajevanje kot spodbudo za vzorno vedenje bi morali uporabljati tudi pri sebi. Obljubite si izlet po dobro pretečenem maratonu, kos torte po uspešno opravljenem projektu v službi ali masažo po naporni vadbi.

Tako kot razporejate vsakodnevne zadolžitve, bi v urnik morali vključiti tudi "darilca" za vse, kar vam uspe doseči.

Učinkovit sistem nagrajevanja se mora:

  • uskladiti z vašim delom in mu ne nasprotovati
  • izogniti omejevanju nagrad kot kazen za neizpolnjene cije.

"Problem nagrad v resnem ali rekreativnem športu je, da so pogojene z dobrimi rezultati. Razvije se strah pred neuspehom, kar prinaša stres in tesnobo. Zavezati se morate, da se boste razvajali tudi za sodelovanje in trud, čeprav vam včasih spodleti," pojasnjuje psiholog Damien Stewart.

Nagrajujte se za manjše cilje, a poskrbite, da to ne bo spodjedalo vaših dosežkov. Pri vadbi se izognite hrani kot priboljšku, saj se hitro lahko zgodi, da posežete po nezdravem in uničite to, kar ste pravkar dosegli. V takih primerih bo najbolje, da se držite nagrad kot so topla kopel, izlet in ogled filma.

Brez izgovorov

Čas ni izgovor, potrebna je le organizacija in dober načrt za nagrajevanje. Obljubite si nekaj, kar radi počnete, a pogosto ne najdete časa za to. Tega se boste še posebaj razveselili. 

Današnji izziv: 

Razmislite, kakšne zadolžitve imate v današnjem dnevu in za kaj bi se lahko nagradili. Že vnaprej izberite nagrado, ki si jo boste podarili.

Značke: cilji nagrada