Peljite oči na sprehod

Peljite oči na sprehod (foto: Profimedia) Profimedia
8. 3. 2017

Ste se kdaj vprašali, kako bi bilo, če bi bili slepi? Od strmenja v ekran ne boste ravno oslepeli, lahko pa vaše oči postanejo napete in dobite pekoč občutek. Na dolgi rok je možna posledica tudi dioptrija. Zato je dobro, če vsaj enkrat na dan sprostite oči. Preverite, kako.

Izvajajte vaje za oči
  1. Zaprite oči tako tesno, kot lahko, da se sprostijo.
  2. Ostanite v tem položaju nekaj sekund, nato hitro odprite oči. To ponovite od trikrat do petkrat.
  3. Ko to storite, oči tesno zaprite za eno minuto in se osredotočite na dihanje. Tako se boste še bolj sprostili.
Pomanite zaprte oči

Zelo nežno si s prstnimi blazinicami pomanite oči, nekako tako, kot bi jih žgečkali. Nato jih prekrijte z dlanmi tako, da ne boste videli nobene svetlobe. Za izvajanje vaje imejte čiste roke.

Z rokami ogrejte oči

Preprosto podrgnite dlani, da ustvarite trenje. Nato tople roke previdno položite na zaprte oči. Toplota ima lahko pomirjujoč učinek.

Tudi zehanje je sprostitev

Zehanje odpre čeljustni sklep, sprosti očesne mišice, poglobi dihanje, možgane in oči oskrbi s svežim kisikom in tako spodbudi tvorjenje solzne tekočine.

Nato pa eno roko iztegnite naprej in jo počasi v navzdol segajočem polkrogu izmenjaje zanihajte od desne na levo in spet nazaj. Oči naj sledijo premiku roke, glave pa ne premikajte.

Za konec položite tople dlani na oči in v tem položaju ostanite toliko časa, dokler se ne zaveste popolne teme.

Brez izgovorov

Tako kot skrbite za zdravje in dobro počutje, poskrbite tudi za vaše oči. Vid je neprecenljiv, zato nekaj minut, ki mu jih boste namenili na dan, ni nič v primerjavi z vsemi lepotami sveta, ki jih še morate videti.

Današnji izziv:

Obstaja veliko vaj, s katerimi lahko sprostite oči, vendar vsaka ne odgovarja vsakemu. Danes na delu med odmorom za malico preizkusite eno izmed tehnik za pomiritev oči in ugotovite, katera ustreza vam:

  • Mežikanje

Gledanje v ekran elektronskih naprav lahko zelo napenja oči. Poskusite jih sprostiti z nekaj minutnim mežikanjem, in sicer na vsake 4 sekunde.

  • Obračanje oči

Pa ne zato, ker vam sodelavci kravžljajo živce, ampak da sprostite napetost v očesnih mišicah. Zaprite oči in jih obrnite v vse smeri.

  • Vizualno skeniranje

To velja še posebej za tiste, ki imate pogled dalj časa usmerjen na predmete v bližini, kot je računalniški zaslon, ali če dlje časa opazujete oddaljene stvari. Ozrite se po prostoru in si zapomnite vsako podrobnost. Temu pravimo "skeniranje".

Ali eno od zgornjih.

Ste se že pridružili akciji 40 dni brez izgovorovo? Potem pa hitro!

Vsak dan vas bo čakala zanimiva vsebina in nasveti ter mini izziv. Poleg tega vse, ki se boste prijavili ali kako drugače sodelovali v izzivih čaka tedenska nagrada, ob koncu akcije pa bomo izbrali nekoga, ki bo prejel individualen posvet in sestavljen jedilnik s certificirano nutricistko, strokovnjakinjo za zdravo prehrano Mojco Cepuš.

Več izveste na: 40 dni brez izgovorov