Zakaj je tako nezdravo vedno nekaj početi

Zakaj je tako nezdravo vedno nekaj početi (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
12. 3. 2017

Vsak dan se spopadamo s stresom, čaka nas cel kup opravkov ... Če nam ostane nekaj prostih minut, pa takoj vzamemo v roke mobilnik. Vendar pa ne pozabite, da lahko prav v trenutkih popolnega miru načrpate veliko nove energije!

Očitno se moramo ljudje znova naučiti, kaj je pravzaprav brezdelje. Čeprav to ne bi smelo biti nič tako zelo težkega - preprosto spustimo vse stvari iz rok, jih pustimo stati in se osredotočimo le nase -, realnost dokazuje, da ne gre tako zlahka.

Pomagate si lahko z naslednjimi tremi koraki.

Ta sprostilni kontrastni program pomaga proti notranjemu nemiru in občutku preobremenjenosti. Najprej poskusite vse tri korake skupaj. Ko vam bo šlo dobro od rok, lahko najprej izpustite prvega, pozneje pa tudi drugi korak. Izkušeni za popoln odklop potrebujejo le tretji korak.

1. korak: Nič več opravljanja več nalog hkrati

Pri prvem koraku se osredotočite na samo eno stvar. Na začetku bo preprosteje, če boste med svojim premorom sami. Ko boste malo bolj izurjeni, boste lahko vedno in povsod poskrbeli za premor. V prvi fazi se poskusite osredotočiti le na eno. Morda vam bo pomagala tudi glasba. Te ne navijte na ves glas, temveč naj bo zvok pritajen. Že harmonični zvoki lahko pripeljejo do notranjega ravnovesja. Če ne poslušate radi glasbe, lahko v tem koraku opazujete sliko ali pa migotanje sveče.

2. korak: Izključite vse misli

V drugem koraku se boste zavestno sproščali. Počasi lahko utišate glasbo. Naši možgani večino informacij absorbirajo prek oči. V drugem koraku morate prekiniti ta tok informacij. Zato za nekaj minut zaprite oči. Sijajno bi bilo, če bi lahko v tem trenutku pozabili na vse. Ker pa to večinoma ni možno, v tem koraku vsaj pozabite na konkretne težave ali naloge. Pustite domišljiji prosto pot. Še posebaj pomembno je, da ne gledate na uro.

3. korak: Pazite le še na vdihe in izdihe

V tretjem koraku res ne počnite prav nič. Sedite v sproščen položaj in poskusite odmisliti vse misli. Verjetno vam bo zdaj šlo že bolje od rok. Pri tretjem koraku sta pomembna le dihanje in telesni občutek. Poskusite dihati čim bolj mirno in enakomerno. Če pozabite na misli, se spet povsem sproščeno osredotočite na dihanje. Prisluhnite svojemu telesu. Če boste začutili napetost, lahko to mišico pri naslednjem izdihu zavestno sprostite. Dihajte in se sproščajte. V tem trenutku šteje le to. Začutite, kako vas preplavlja dihanje in kako se vaš duh počasi sprošča.

Brez izgovorov

Biologi so ugotovili, da se nam ob vsakodnevnem nekajminutnem premoru, ko ne počnemo prav nič, upočasni aktivnost možganskih tokov, zniža se krvni pritisk in pospeši prekrvavitev. Poleg tega se izboljša energijsko telesno ravnovesje, zmanjša stres in okrepi imunski sistem.

Telo in duh torej nujno potrebujeta premore. Tako si načrpate veliko nove energije!

Današnji izziv:

Cilj je, da nekaj minut ne počnemo prav nič.

Poskusite s sedenjem v zatopljenosti. Sedite vzravnano, pri tem pa se poskusite osredotočiti zgolj na svoje dihanje, misli, ki se pojavijo, pa pustite odplavati mimo. Cilj je začutiti popolno praznino in mir, tako imenovano kenšo ali satori.

To tehniko nato uporabite večkrat, predvsem med tednom, ko ste najbolj obremenjeni.

Če se tudi zvečer težko umirite in imate težave s spanjem, preizkusite tehniko, ki vas uspava v manj kot minuti.