34 stvari, ki bi jih morala vedeti vsaka nosečnica

34 stvari, ki bi jih morala vedeti vsaka nosečnica (foto: Profimedia) Profimedia
3. 3. 2016

Smeh, jok, jeza, pripombe, težave s kožo, prehrana, gibanje, pregledi ... Spremembe so normalne. In le začasne. Zato naj vas ne spravljajo v obup. Tu je 34 nasvetov.

1. Lahko začnete smrčati. Membrane v vašem nosu lahko med nosečnostjo nabreknejo in posledica je seveda smrčanje.

2. Obvezno si kupite nov, močnejši in najverjetneje večji modrček, saj se vaše prsi pripravljajo na dojenje.

3. Sem in tja, predvsem pa proti koncu nosečnosti boste začeli zatekati. Nekaj stvari vam lahko pomaga – počivajte z dvignjenimi nogami, pojdite na masažo stopal in predvsem pijte dovolj vode. Izogibajte se močno slani hrani.

4. Zdaj ste uradno vroča roba. Nosečniški hormoni vas bodo greli na vseh koncih in krajih, ves čas boste malo pordeli in prepoteni, pa čeprav vas je prej večkrat zeblo.

5. Zaradi širjenja kože vas lahko močno srbi koža na trebuhu. Če vas srbi celo telo, se posvetujte z zdravnikom, saj je to lahko znak resnih težav.

6. Ne pozabite iti v materinsko šolo, kjer vas bodo naučili kup uporabnih stvari. Naj sodeluje tudi očka, ki vam bo moral v začetku zelo pomagati. Saj zato pa ima očetovski dopust!

7. Nikoli ne zamudite pregleda pri ginekologu. Prav vsak pregled je zelo pomemben, saj lahko zdravnik pravočasno ugotovi vse težave in morebitne zaplete.

8. Pazljivo izberite sedež za v avto – to je izredno pomemben nakup. Na prvem mestu naj bo varnost, zato si pazljivo preberite vse teste na AMZS.

9. Na nočni omarici imejte ves čas banano. Jutranja slabost je grozljiva na prazen želodec, zato si ponoči kar privoščite lahek prigrizek.

10. Pred porodom si omislite praktično frizuro, ki ne zahteva veliko časa za urejanje. Po porodu bo minilo kar nekaj časa, da boste spet našli čas in energijo za obiska salona.

11. Pazljivo načrtujte počitnice. Večina letalskih družb pusti nosečnicam na letalo do 36. tedna nosečnosti, a od 28. tedna naprej le s potrdilom ginekologa.

12. Skočite med rjuhe. Ne, vaš otrok ne bo vedel, da seksate. Privoščite si!

13. Glede poroda nikar ne delajte panike in vse grozljive zgodbe o porodih jemljite z rezervo. Vsak porod je drugačen in vsaka ženska ima drugačen prag bolečine.

14. Po 32. tednu nosečnosti si vsak dan presredek namažite z olivnim oljem, saj pravijo, da tako postane bolj elastičen.

15. Nosečnost ne pomeni, da se lahko popolnoma polenite in povsem opustite miganje. Mirno lahko trenirate v svojem starem ritmu, a se sproti posvetujte s svojim ginekologom.

16. Don't worry, be happy naj postane vaša najljubša pesem in mantra – ne skrbite, bodite srečne. Raziskave kažejo, da bodoče mamice, ki so srečne, bolje spijo, imajo lažje porode in rodijo bolj zdrave ter močne otroke.

17. Pričakujte, da se vam bo številka noge povečala vsaj za eno številko. Malo boste zatekli, noge bodo večje in utrujene, tako da jih brez dvoma ne boste spravili v stare čevlje. Če ste res močno zatečeni, tudi na predelu prstov na rokah in podlahteh, potem pojdite k zdravniku, saj je to lahko znamenje močno povišanega pritiska.

18. Prijateljem, ki vas sprašujejo, kaj naj kupijo za dojenčka, predlagajte kakšno obleko za malo večje dojenčke, saj bo vaš otroček tiste za novorojenčke kmalu prerasel.

19. Ali je fant ali dekle? Pozabavajte se s starimi vražami, kako se pri fantku mamici spremeni obraz ali kje se nosijo punčke ... Poskušajte uganiti spol.

20. Ob obrokih ne pijte pijač, ki vsebujejo kofein. Kofein ustavi železo, da bi se lažje absorbiralo v telo.

21. Dobili boste drugačen vonj. Zaradi vseh kemijskih sprememb v telesu bo vaše telo oddajalo bolj topel, a oster vonj.

22. Ne zganjajte panike, če boste opazili spremembe na vagini. Pokažite se ginekologu, saj bo znal najbolj presoditi, kaj se dogaja, a spremembe so bodo brez dvoma zgodile.

23. Seks vas bo presenetil. Nekatere si ga boste želele več, druge manj, kakorkoli, spet ponavljamo – spremembe so normalne, a le začasne.

24. Nikar ne kupujte revij z vsemi tistimi lepoticami in zvezdnicami, ki so shujšale za 20 kilogramov. Nikar se ne mučite, ste noseči in uživajte v življenju. Za diete bo še dovolj časa.

25. Ne kupujte si novih očal ali leč. Dodatna tekočina vam lahko nekoliko poslabša vid. Z nakupom novih stvari počakajte do poroda.

26. Zdaj je pravi čas, da začnete razmišljati o vrtcu ali varuški. Poglejte, kje imate najbližji vrtec ali kakšna gospa v vaši bližini pazi otroke na domu ali vaša prijateljica pozna odlično varuško ... Razmislite, kaj bi vam bilo najljubše.

27. Človeški glas je tisti, kar dojenček v trebuhu najbolje sliši. Svojemu otročku pripovedujte zgodbice, pojte, mrmrajte mu ... Morda se bo vaš otrok tudi po porodu spomnil določene pesmi.

28. Strije. Ali jih boste dobile ali pa ne, največ je za vas že naredila genetika in prav veliko ne morete storiti. A vseeno se pridno mažite in negujte.

29. Postanite imuni za nasvete in opazke med nosečnostjo. Vsi vse vedo, a vi se jim le smehljajte in jih ne poslušajte. Naj za vas govorita vas glas razuma in materinski instinkt. Prisluhnite svoji mami in ginekologu.

30. Ne pozabite na zadosten vnos kalcija. Če ne marate mleka, pijte pomarančni sok, sojino mleko in vodo z dodatkom kalcija.

31. Morda boste opazili, da postajate malo pozabljivi. Nosečniška pozabljivost je zelo pogost pojav, a za vse to so krivi hormoni in osredotočenost na otroka.

32. Poznavalci pravijo, da je veliko lažje vzpostaviti redno dojenje, če ne spreminjate prehranjevanja pred in med nosečnostjo ter po njej. Potrudite se z dojenjem, ki je zares zdravo tako za otroka kot tudi za vas. Spodbuda – z dojenjem boste lažje izgubili odvečne kilograme.

33. Pripravljene bodite na velika nihanja razpoloženja – od smeha do joka, od jeze do nežnosti. Ne, niste nori, ste le noseči.

34. Ne pozabite na folno kislino (B9), ki je pomembna za pravilen razvoj ploda na samem začetku, ker preprečuje možne nepravilnosti nevralne cevi. Folna kislina je v listnati zelenjavi, poru, cvetači, južnem sadju, orehih, jetrih ... Med nosečnostjo se povečajo tudi potrebe po vitaminu B6.

Za malo motivacije pa si poglejte VIDEO: Ta mamica vas bo navdušila – v sedmem mesecu nosečnosti tako zapleše skupaj s svojimi učenci :)

In preberite še:

Značke: nosečnost