5 na videz neškodljivih komentarjev, ki med odraščanjem naredijo veliko škode

5 na videz neškodljivih komentarjev, ki med odraščanjem naredijo veliko škode (foto: unsplash) unsplash
10. 5. 2020

Česa odraščajočemu otroku ne bi smeli reči?

Vse odkar so majhne štručke, ki jih lahko držimo v rokah, pa vse do takrat, ko se spremenijo v neposlušne najstnike in tudi kasneje želimo svojim otrokom vcepiti dobre navade in lekcije, ki jih bodo v življenju potrebovali. Vendar nekateri komentarji med odraščanjem naredijo več škode, kot bi si mislili, zato bodite pozorni, da ji od vas otroci ne bodo slišali. 

Veliko ljudem gre slabše od tebe

Čisto vsak ima pravico do izražanja čustev, starši pa seveda nosite odgovornost, da otroka naučite, kako jih ustrezno izraziti. Vendar ne učite otroka, da je čutiti žalost, jezo in zavidanje nekaj slabega. Četudi obstaja veliko otrok, ki se jim godi slabše, se bo tudi vaš otrok včasih počutil slabo ali mu ne bo dovolj to, kar je dosegel. 

Takrat potrebuje sočutje in ne seznama imen, kdo vse je na slabšem kot on. 

Tak si kot tvoj oče/tvoja mati

To je lahko kompliment, ko pri partnerju izpostavite dobre stvari, v katerih mu je podoben. Lahko pa ima zelo slab vpliv, če besede uporabite na takšen način: “Tudi tvoj oče v šoli ni imel dobrih ocen, takšen si kot on” ali “v življenju delaš iste napake, kot tvoja mati, nič dobrega se ti ne obeta.”

S primerjavami lahko zelo negativno vplivate na samozavest in otroku sporočate, da nikoli ne bo dovolj dober, saj tudi eden od njegovih staršev ni uspel. 

Premajhen si, da bi imel takšen problem

Podcenjevanje otrokovih problemov vas bo odtujilo namesto zbližalo z njim. Kadar otrok nekaj izpostavi kot težavo, to pomeni, da je zanj veliko in pomembno in da si verjetno želi vaše pomoči ali vsaj tolažbe. V vas vidi nekoga, ki mu lahko zaupa. Vse do takrat, ko mu rečete, da pri svojih letih še ne more imeti takšnih problemov …

Kadar najstnico zapusti fant, se ji podre cel svet. Četudi sami veste, da ima za ljubezen še veliko časa. Ko se otroku v šoli posmehujejo, ni dovolj, da mu rečete, naj se brani in malce potrpi. 

Izkoristite zaupanje, ki ga otrok goji do vas in mu pokažite, da se na vas lahko obrne s katerimkoli problemom. 

Zakaj nisi bolj podoben svoji sestri/bratu?

Primerjanje prinese več slabega kot dobrega, kar ste spoznali tudi sami. Kadar se primerjate, nimate časa osebnostno rasti in napredovati. Če se na primer primerjate s sodelavko, vaše delo stoji, saj se ne domislite ničesar svojega, novega, kar bi navdušilo. S tem zavračate svojo edinstveno osebnost. 

Tudi pri otrocih je tako. Ko jih okarate, zakaj ne pojejo tako dobro kot brat, ali ne plešejo tako fantastično kot sestra, uničujete samozavest in preprečujete, da bi razvili svoje talente in pokazali, v čem so zares dobri. 

Razočaral si me

Razočarati je močna beseda, ki pomeni, da je določeni osebi, ki se trudi ugajati, popolnoma spodletelo. Zakaj bi se sploh še trudila?

Namesto tega raje izrazite svoja čustva. Morda ste žalostni ali jezni, ker je otrok naredil določeno stvar. Razložite mu, da ga imate in ga boste vedno imeli neskončno radi, da pa ne marate vedno njegovega vedenja.