5 stvari, ki bi jih morala vedeti vsaka mama malčka (po besedah strokovnjakinje)

5 stvari, ki bi jih morala vedeti vsaka mama malčka (po besedah strokovnjakinje) (foto: Profimedia) Profimedia
16. 1. 2023

Ko je Jessica pred štirimi leti rodila, je imela občutek, da nihče ne govori o izzivih, s katerimi se sreča verjetno vsaka mama.

Večina podpornih skupin se osredotoča na prvo leto, pravi. Toda izzivi materinstva segajo veliko dlje. Zato se je odločila, da bo ustanovila svojo podporno skupino, namenjeno staršem otrok od 0 do 3 let. 

Skozi vodenje skupine je videla težave in vprašanja, ki se pogosto pojavljajo pri mamicah malčkov. Povzemamo jih v nadaljevanju.

Kot svetovalka in starš želi, da to vedo vsi starši:

1. Spremembe v odnosih so normalne in pričakovane

Z odraščanjem otroka, se spreminja in razvija vaš odnos z njim, spremembe pa se zgodijo tudi v odnosu s partnerjem, ko skupaj krmarita skozi starševstvo. 

Morda se bodo spremenili celo odnosi s prijatelji ali družino, ko boste začeli postavljati meje in postali na področju vzgoje proaktivenjši. 

2. Pripravljeni bodite, da bodo izzvana vaša čustva

Temu se ne da izogniti – obnašanje malčkov lahko sproži plaz občutkov. Vprašajte kateregakoli starša, ki se je prvič srečal z otrokovo trmo. 

Zaradi takšnih trenutkov lahko vzkipite, lahko spravi le v slabo voljo … Morda boste tudi opazili, da opazovanje otroka prikliče spomine – dobre ali slabe – iz vašega otroštva.

O občutkih se lahko pogovorite z osebo, ki ji zaupate, če to potrebujete. Če se na vedenje malčka morda ne odzovete najbolje, pa si odpustite. 

3. Ni vam treba imeti vseh odgovorov 

Ko bo otrok postajal bolj neodvisen, boste morda začeli iskati lastno identiteto v materinstvu. To je čas negotovosti. Bodite potrpežljivi in sočutni do sebe. Nikar si ne belite glave, če nimate vseh odgovorov.

4. Zagotovite si čas zase

Življenje z malčkom je maraton. Da lahko prebrodiš to dolgo pot, pa moraš najprej poskrbeti zase. Eden od načinov je tudi povezovanje s skupnostjo, svetuje strokovnjakinja. Izmenjava izkušenj in podpora drugih mam oz. staršev ima lahko neverjetno moč. 

5. Poslušajte svoje občutke 

Še posebej na družbenih omrežjih nas neprestano bombardirajo podobe materinstva. To lahko povzroči več pritiska, občutek krivde in privede do primerjanja.

Toda vse, kar morate vedeti, je v vas. Zaupajte svojim občutkom. 

Raziščite svoja prepričanja o starševstvu. Ko boste to storili, se bo vaša samozavest povečala in bolje boste pripravljeni na izzive, ki jih predstavlja starševstvo, še razloži strokovnjakinja.

Vir: www.insider.com
Preberite še:
"Potrebovala sem celih 20 let in imela več spontanih splavov... Tako sem vesela, da nikoli nisem obupala."