7 uporabnih napotkov za aktivne mame

7 uporabnih napotkov za aktivne mame (foto: profimedia) profimedia
26. 2. 2018

Starševstvo je življenjska šola, saj nikoli ne moremo zagotovo reči, da vemo in znamo vse. Otroci so unikatni in vsak potrebuje svoj pristop. Teh nekaj trikov, bo pri tem mamam vsekakor v pomoč.

1. Manj časa preživite na telefonu

Vsaka skrbna mama posveti pozornost temu, koliko časa otroci preživijo pred telefonskimi in televizijskimi ekrani, pozabljamo pa, da smo tudi sami sužnji elektronskih naprav. Kadar preživljate čas z otroki, se trudite čim manj časa preždeti na pametnem telefonu. Otroci vam bodo hvaležni, da jim dajete ves svoj čas in se hkrati učili od vas. Ko bodo v družbi prijateljev, bodo tudi sami telefon pustili ob strani.

2. Še vedno potrebujete čas zase

Ne krivite se, če si zaželite prostega večera brez otrok. Vsak potrebuje nekaj minut zase, za sproščanje in čiščenje misli. Vsaj enkrat v tednu otroke dajte v varstvo nekomu drugemu ali jih spravite v posteljo in si kasneje privoščite umirjeno večerjo s partnerjem, kopel ali preprost večer ob priljubljeni nadaljevanki.

3. Poslušajte

Ali svojim otrokom zares prisluhnete? Pogosto se zgodi, da njihovemu navdušenemu razlaganju prisluhnemo le napol, ob pospravljanju posode ali drugih opravkih. Vse kar jim namenimo, so bežni odgovori, ki ne kažejo velikega zanimanja. Otrokom besede staršev pomenijo veliko, zato se potrudite, da jih boste zares poslušali. Veliko se boste naučili o tem, kako gledajo na stvari in kaj se jim dogaja, medtem ko ste v službi.

4. Nehajte se primerjati

V modernem svetu mamice med seboj tekmujejo v tem, katera zna bolje skrbeti za svoje otroke. Otrokom prav nič ne pomeni, da ste boljši od sosedove mame, vam pa primerjanje tudi ne bo naredilo velike usluge. Vsak otrok ima drugačne potrebe in vsaka mati po svoje skuša skrbeti za svojega otroka. Če ste srečni in dajete vse od sebe, se ne obremenjujte z mnenji drugih.

5. Pogosteje recite “ja”

“Ne” pri vzgajanju hitro pride v kri, s čimer svojim otrokom ne želite nič slabega. Vseeno se trudite, da boste včasih pritrdili, če njihove želje niso zares nemogoče. Kadar nečesa ne morete dovoliti, pa dodajte razlago. Naj otrok razume, zakaj nečesa ne more ali ne sme. Morda samo trenutno ni časa za odhod v park in se boste tja lahko odpravili pozneje.

6. Vzemite si čas za vse otroke

Če imate več kot enega otroka, poskrbite, da boste z njimi včasih počeli ločene aktivnosti in s tem utrdili odnos z vsakim posebej. Družinske igre so zabavne, a v urniku naredite tudi prostor za želje vsakega otroka. Dajte jim vedeti, da so za vas pomembni in si boste vzeli čas zanje, ko to potrebujejo.

7. Otroci vas posnemajo

Nikoli ne pozabite, da otroci posnemajo vaše vedenje. Ne čudite se, če iz njihovih ust prileti kletvica, ki bi jo lahko pobrali kar doma. Morda ste pred njimi v jezi partnerju izrekli nekaj krepkih besed. Če želite vzorno vedenje, pazite tudi na svoje šibke točke: večkrat se zahvalite, pazite, kako govorite s partnerjem, kadar se kregate, razložite svoje argumente, bodite pripravljeni prisluhniti, nikoli se spat ne odpravite jezni ...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri