8 največjih (in najpogostejših) napak, ki jih starši počnejo pri VZGOJI

8 največjih (in najpogostejših) napak, ki jih starši počnejo pri VZGOJI (foto: Profimedia) Profimedia
26. 1. 2023

Katere so največje in najpogostejše napake, ki jih počnejo starši?

Pretirano zaščitništvo

Normalno je, da si starš želi zaščititi svojega otroka, vendar je pomembno, da otroci včasih tudi tvegajo. Iz lastnih napak se lahko največ naučijo, obenem pa se bodo na ta način naučili sprejemati odločitve in prevzeti odgovornost.

Prepričanje, da otrok nečesa ne more

Številni starši rečejo svojim otrokom, da ne česa ne znajo ali pa ne zmorejo. Sčasoma bo otrok dobil prepričanje, da je nesposoben in da ne zmore ničesar narediti sam. V odrasli dobi lahko pride do pomanjkanja samozavesti in dvomov vase.

Pogojevanje starševske ljubezni

Sploh pred leti je bilo moderno, da so starši bili naklonjeni otroku samo takrat, ko so bili uspešni v šoli ali ko so nekaj velikega dosegli. Pomembno je, da otroku date vedeti, da ga imate radi ne glede na vse in da ga ne grajate ob njegovih neuspehih.

Pretirana pomoč pri uresničevanju ciljev

Razumljivo je, da si starš želi, da bi njegovemu otroku uspelo - a pomembno je, da otrok do svojih dosežkov pride sam. Le tako bo postal bolj samostojen in se bo naučil uporabljati svoje sposobnosti.

Pretiran nadzor

Starš, ki neprestano bedi nad svojim otrokom, počne vse na mesto njega in nadzira vsak njegov korak, mu ne omogoči osebne rasti. Tudi otroci potrebujejo svoj osebni prostor in svobodo, da se lahko spoznajo in ugotovijo, kaj so pravzaprav njihove avtentične lastnosti.

Premalo časa za družino

Pomembno je, da si starš vzame dovolj časa, da sploh spozna svojega otroka in se z njim poveže. S tem otroku omogoči, da tudi v bodoče zmore vzpostaviti zdrave odnose z drugimi. V nasprotnem primeru je lahko otrok odmaknjen, izoliran in zaprt vase.

Zanemarjanje otrokovih interesov

Če je nekaj nezanimivo za vas, to še ne pomeni, da je to nezanimivo za otroka. Pomembno je, da starš otroku omogoča, da ima svoje interese in da odkriva svoje hobije.

Favoritiziranje otrok

Vsak otrok ima individualne potrebe in pomembno je, da se jim starš prilagodi. Vseeno pa je nezdravo, da starš favoritizira enega otroka. Ključno je, da se vsak otrok počuti enako pomembnega in ljubljenega.

Vir: yourtango.com