Kaj privede otroka do jeze in agresivnih izpadov?

Kaj privede otroka do jeze in agresivnih izpadov? (foto: profimedia) profimedia
2. 12. 2020

Ne, to niso problematični otroci, ampak največkrat nerazumljeni. 

Za agresivnimi izpadi, izbruhi jeze in grdim obnašanjem otroka morajo obstajati dobri razlogi, ki ga do tega privedejo. Najverjetneje otrok išče pozornost in želi biti razumljen. Preverite, ali ga muči kateri od naslednjih razlogov:

ANKSIOZNOST

Precej težko je ugotoviti, da se je že pri majhnem otroku razvila anksioznost, še posebej če živi v urejenem domu. Razlogi so lahko drugje: v šoli ali pri aktivnostih, kamor zahaja. Anksioznost in agresija gresta z roko v roki, zato ni čudno, če otrok med kakšnim izbruhom uničuje igrače ali koga udari. 

To se zgodi, ker pri anksioznosti otrpnemo oziroma se ne moremo odzvati v določenem trenutku. Čustva pridejo na plan kasneje in otroci se z njimi še ne znajo pravilno spoprijeti, zato to kažejo z agresijo. 

PERFEKCIONIZEM

Perfekcionizem je lahko naš sovražnik, če ne znamo postaviti meje in ga uporabiti sebi v prid. Včasih se otrokom dela krivica, ker se tudi od njih pričakuje perfekcionizem, bodisi od staršev ali učiteljev in vzgojiteljev. Če je otrok tudi sam nagnjen k temu, je frustracija še večja.

V vsakem primeru se bo slej ko prej zlomil, saj ne more vedno dobivati lepih ocen, se vedno dobro odrezati pri športu in krožkih ... Samo pomislite, bi vi lahko ves čas imeli tak tempo? Zagotovo ne, zato tega ne morete pričakovati od otroka. Ker se ne zna odzvati drugače, postane agresiven in jezen nase, ker ni izpolnil pričakovanj.  

NE SPREJEMANJE SOVRSTNIKOV

Zelo jezni in agresivni otroci so lahko tudi tisti, ki so nadarjeni in bolj dojemljivi od sovrstnikov. Zaradi tega lahko doživljajo zavračanje sošolcev in prijateljev ter se začnejo počutiti osamljene. Vseh pač ne zanima, da se je otrok naučil, kako je sestavljen avto, saj sami še niso na tej intelektualni ravni. 

V tem primeru morate poskrbeti, da bo otrok imel priložnost in prostor nekje razpravljati o temah, ki ga zanimajo in da mu boste namenili dovolj pozornosti. Drugače lahko do okolice postane agresiven, saj ne čuti, da spada vanjo. 

Seveda obstaja veliko več sprožilcev agresije pri otrocih, lahko se soočajo tudi z naslednjim: 
  • Imajo izreden čut za pravičnost in ob vsaki nepravični situaciji burno reagirajo, saj se ne zgodi vse po pravilih. 

  • So izjemno empatični in vsrkavajo tudi vso napetost in negativnost, kar morajo potem nekako sprostiti. 

  • So zelo nepotrpežljivi, zato hitro obupajo pri nalogah, ali pa se jim ne ljubi čakati teh, ki zaostajajo za njimi. 

Po predlogi Not so formulaic

Priporočamo: Kaj je značilno za ljudi, ki znajo poslušati sebe?