Kaj smem početi v drugem trimesečju nosečnosti?

22. 8. 2012

Drugo trimesečje nosečnosti je najlepše obdobje nosečnosti. Slabosti so v glavnem minile, trebušček raste počasi in nam postaja všeč, hormoni se postavijo v nekakšno ravnovesje in vsa tista evforija okrog tega, da ste noseče, je mimo.

Drugo trimesečje je tudi čas, ko začnete novičko, da ste noseče, širiti med ljudi – med prijatelje, znance, širše sorodstvo ipd. In tudi če vaši prijatelji načrtujejo, kdaj se bodo lahko veselili, pa lahko ve načrtujete optimalen načrt vadbe v drugem tromesečju.

Če vam vreme omogoča, preživite čim več časa v naravi. Svež zrak bo najbolj blagodejno vplival tudi na notranjost vašega telesa in vsa količina krvi (ki je v tvojem telesu povečana za 25 %) ti bo zato zelo hvaležna.

V naravi lahko: hodiš po ravnem, hodiš v hrib, hodiš z nordijskimi (ali kakšnimi podobnimi) palicami (to je daleč najbolj priporočljiv način gibanja med nosečnostjo), lahko plavaš, nekatere še vedno kolesarijo, čeprav se kolesarjenje v naravi zaradi vseh tresljajev bolj odsvetuje kot ne.

Lahko pa se odločiš za sobno kolo doma ali v bližnjem fitnes centru, lahko se udeležiš organizirane vadbe za nosečnice (telovadba za nosečnice, pilates za nosečnice, aerobika za nosečnice, joga za nosečnice ...). Lahko poiščeš tudi kombinacijo vadbe in priprave na porod ipd.

Še vedno pa velja, ne glede na to, da je počutje nosečnice v drugem trimesečju res posebno, prijetno in polno takih finih hormonov, morate poslušati svoje telo. Če vam je slabo, počasi upočasnjujte vadbo, se usedite ali ulezite na levi bok. Vadba se odsvetuje, kadar je nosečnost rizična, krvavite ali vam tako predpiše vaš ginekolog.

Spremljajte svoj srčni utrip, ki vam naraste bistveno hitreje kot pred nosečnostjo. S srčnim utripom nikar ne pretiravajte, saj vaša maternica nima hladilnega sistema, ki bi poskrbel za ohlajanje otroka. Pijte veliko tekočine – najbolje seveda vode – in izogibajte se preveliki vročini in soncu.

Ko poskrbite za vse to, lahko samo preprosto uživate v gibanju v drugem trimesečju nosečnosti.

Tanja Želj, prof. šp. vzg., trenerka pilatesa ter vaditeljica vadbe v času nosečnosti