Kako skozi dejanja naučiti otroka prijaznosti?

Kako skozi dejanja naučiti otroka prijaznosti? (foto: profimedia) profimedia
7. 12. 2020

Prijaznost nič ne stane (irski pregovor). Lahko pa polepša dan veliko bolj kot karkoli, kar lahko kupi denar. 

Verjetno nikoli ni prehitro, da bi otroka začeli učiti prijaznosti, le način morate prilagoditi njegovi starosti. Imamo nekaj napotkov za mlajše otroke, ki vam morda pridejo prav.

PRIJAZNOST V PRAVLJICAH

Kateri otrok ne mara pravljic? Pravljice ne le spodbudijo njegovo domišljijo in ga zabavajo, ampak ga lahko marsičesa naučijo. Otroci so kot gobe, ki vsrkavajo znanje in si veliko zapomnijo. Zjutraj vprašajte svojega malčka, katero zgodbico sta včeraj prebrala in videli boste, da se bo spomnil tudi podrobnosti. 

Veliko pravljic v sebi nosi pomembno sporočilo. Medtem ko v realnem življenju (žal) dobro ne bo vedno premagalo zla, pa je prijaznost tista, ki jo v zgodbi lahko vedno izpostavite. 

KDO VPLIVA NA OTROKA?

Sami ste lahko odličen zgled, vendar na otroka vpliva tudi okolica in ljudje okrog njega. Obnašanje in komunikacijo bo posnemal od ljudi, s katerimi preživlja dneve. Zato bodite pozorni, da ga obdate s takšnimi osebami, kakršna si želite, da postane. 

Paziti velja tudi na televizijske programe, ki jih spremlja otrok. Iz risank in igric vsrka več informacij, kot si predstavljate, zato obvezno omejite čas, ki ga preživi pred elektronskimi napravami in zbirajte kvalitetno vsebino. 

OPRAVIČITE SE ZA SVOJE NAPAKE

Majhni otroci vidijo starše kot super heroje: popolne, vedno vse vedo in vedno ravnajo prav. Med odraščanjem pa spoznajo, da so tudi starši le ljudje, ki delajo napake, padejo in se motijo. Ne pozabite, da vzgoja traja celo življenje. 

Nikoli ne bodite preveč ponosni, da bi se opravičili za svoje napake, ali ko prizadanete otroka. S tem ne kažete šibkosti, ampak pogum in zgled za otroka, ki bo ravnal podobno, ko se znajde v takšni situaciji. 

"UJEMITE JIH" PRI DOBREM DEJANJU

Otroci so pač otroci in med vzgajanjem jih boste večkrat ujeli medtem, ko nekaj počnejo narobe. Takšno vedenje seveda popravite in razložite, kako bi se lahko bolje odzvali. A ne iščite le napak!

Ko na primer z otrokom govorite o tem, da je stvari potrebno deliti, bodite v naslednjih dneh še posebej pozorni, ali bo kdaj to naredil. Ko ga "ujamete" v dobrem vedenju, ga pohvalite in mu povejte, da ste opazili njegovo prijaznost. Pohvalo pač vsak rad sliši, kajne?

Po predlogi Power of Positivity