Nosečnost in porod v ZDA

17. 10. 2011

V Sloveniji se mamice rade pritožujejo, kaj vse je narobe z ginekologi, pa s porodnišnicami, babicami, pa seveda, da med porodom ni domačnosti in da ni na voljo dovolj izbire, kako roditi, kje roditi ...

In da se ne bi le pridružili pritoževanju, smo želeli malo pokukati čez planke, v Združene države Amerike.

Nosečnost in porod v ZDA nista poceni. Babica in ginekolog porodnico staneta od osem do deset tisoč ameriških dolarjev. Porod stane še dodatnih tri do štiri tisoč dolarjev. Carski rez stane 15 tisoč dolarjev. Zavarovalnica krije od 50 do 60 odstotkov stroškov, no, polno zaposleni plačajo le 10 odstotkov cene poroda. No, v Ameriki je velik del prebivalstva nezavarovan.

Polona Štrumbelj De L'Herbe že 12 let živi v Miamiju, kamor jo je seveda odpeljala ljubezen. Pred sedmimi meseci je v Ameriki rodila tudi sina Filipa.

Kako nosečnost in porod potekata v ZDA

“Pravzaprav je vse zelo podobno kot pri nas. Največja razlika je pri cenah, ki so v Ameriki kar nekajkrat višje. No, v Ameriki imajo tudi že dolgoletno prakso porodnih centrov.”

Tako kot v Sloveniji je šla Polona po prvih osmih tednih nosečnosti na prvi pregled h ginekologu.

“Izbrani ginekolog te spremlja vso nosečnost in je zraven tudi pri porodu. Pove ti, v katerih porodnišnicah ali porodnih centrih dela, in ko je tvoj čas, pride na porod tudi tvoj ginekolog. No, sama sem bila pri ginekologu le enkrat, sicer je mojo nosečnost spremljala le babica v porodnem centru.”

Porodni center in naraven porod

Polona za porod ni izbrala porodnišnice, ampak porodni center, kjer je vzdušje veliko bolj domače in sproščeno.

“Ti porodni centri so navadno urejeni zelo skromno in v navadnih stanovanjskih hišah. Priznam, da sem pričakovala, da bo vse skupaj delovalo bolj kot kakšen wellness center, pa je bilo to daleč od resnice. Vse je zelo preprosto, kot doma, vse pohištvo jim podarijo stranke, tudi sama sem jim poklonila komodo, ki je nisem več potrebovala.”

Polona si je želela naraven porod, odločila se je tudi, da med nosečnostjo ne bo opravljala pregledov z ultrazvokom.

“V centru sem bila v oskrbi pri eni od najbolj izkušenih babic, ki je pred 37 leti začela odpirati porodne centre na Floridi. Tako kot v Sloveniji ima vsaka nosečnica vsak mesec pregled. Moram reči, da sem se v porodnem centru počutila odlično.”

Polona je izbrala, da bo rodila v vodi, a so se med porodom žal pojavili zapleti, saj je fantku nenadoma močno upadel srčni utrip, zato so jo odpeljali v najbližjo porodnišnico.

“Takoj so mi želeli narediti carski rez, a nisem pustila. Hotela sem roditi po naravni poti. Najprej mi porodnišnične babice tega niso dovolile, potem pa je prišla zdravnica in rekla, da mi da 15 minut, da rodim. In sem.”

Daleč stran od bližnjih

Polona pravi, da ji ni bilo težko, da je rodila v tujini, daleč stran od prijateljev in staršev. Ob sebi je imela moža, ki pa je vse skupaj doživljal še bolj stresno kot mamica, in v nasprotju s Polono mož nikoli ne bi izbral poroda v porodnem centru.

“Na tečajih joge so nam ves čas govorili, naj si v glavi predstavljamo svoj porod. In sem si ga. Bila sem povsem mirna, vedela sem, kako želim roditi. Želela sem, da je vse naravno, brez zdravil in drugih umetnih posegov.”

Iz revije Lisa