Plesna priprava na porod

Plesna priprava na porod (foto: Goran Antley) Goran Antley
3. 10. 2012

Porod je za žensko lahko travmatična izkušnja, lahko pa je zelo lepo doživetje, če se ženska nanj ustrezno pripravi.

"Kot priprava na porod nam je lahko v pomoč plesno gibanje," je prepričana Irena Pfundner Tkalec, prva licencirana inštruktorica za plesno pripravo na porod po programu Dancing for birth pri nas, ki je tudi ustanoviteljica Hiše plesa in materinstva.

Zakaj je po vašem mnenju gibanje tako pomembno pri pripravi na porod?

Irena: Gibanje je zagotovo eden ključnih elementov, ki pripomore k lažjemu predihavanju popadkov in posledično k lažjemu porodu. Z vsakim premikom v medenici namreč ustvarimo asimetrijo, s čimer nastane v njej dodaten prostor.

Na ta način pomagamo dojenčku, da si lažje utre pot na svet. Medenica je sicer gibljiva struktura, zato lahko z različnimi preprostimi položaji povečujemo prostor med njenimi najožjimi deli – simfizo in trtico.

Plesna priprava na porod je program z licenco, kako poteka plesna ura?

Irena: Naj poudarim, da plesne izkušnje za te delavnice niso potrebne. Devetdesetminutni program Plesne priprave na porod namreč ni klasičen plesni tečaj, ker se na njem ne učimo tehnike plesnih korakov.

Iz različnih plesnih zvrsti črpamo zgolj navdih pri sestavi gibov, ki v večini temeljijo na gibanju medenice. Plesne zvrsti, iz katerih črpamo, temeljijo na latinskih, afriških, indijskih in orientalskih ritmih.

In za kakšno gibanje konkretno gre?

Irena: Lahko rečemo, da gre za gibanje z namenom. Kot rečeno, dajemo največji poudarek na gibanje v medenici. Že z majhnim premikom v medenici lahko namreč dojenčku omogočimo, da najde drugo pot, če se kje zatakne, da se obrne, če še ni v optimalnem položaju, in podobno ...

Naučimo se upoštevati naravne zakonitosti gravitacije in naraven potek poroda. Vsak gib nosi svoje pomenljivo ime, tako postane celoten ples pripovedovanje lepih porodnih zgodb. Učimo se denimo neskončne potrpežljivosti, ki jo tako zelo potrebujemo v celotnem procesu poroda, prelevimo se v boginje rojevanja, plešemo rojstne kroge in še veliko več.

Nekaj trenutkov pa namenimo tudi krepitvi najpomembnejših mišičnih skupin, mišicam trupa in medeničnega dna. Naučimo se jih tako krepiti kot tudi sproščati.

Poleg samega gibanja na urah plesne priprave na porod vadimo tudi različne porodne položaje, se učimo predihavanja popadkov, sproščanja, masiranja, protibolečinskih prijemov in kako do optimalnega položaja dojenčka.

Družimo se v krogu, ne stoje pred ogledalom, srečanje pa vedno začnemo in zaključimo s pozitivnimi afirmacijami ter nudenjem podpore druga drugi. Gre torej za veliko več kot le ples.

Kako pa potem lahko to znanje ženska uporabi med porodom?

Irena: Če bo ženska pridno plesala že z dojenčkom v trebuščku, se bo med porodom zagotovo spomnila nekaj gibov, ki ji bodo morda v pomoč. Pri porodu sta ključni dve stvari. Prva je ta, da zna ženska prisluhniti svojemu telesu, in druga, da pri tem sodeluje tudi z babico ter osebjem v porodnišnici.

V večini primerov velja, da je gravitacija največja prijateljica ženske med porodom. Zato lahko mirno prosi babico, da se med predihavanjem popadkov sprehaja po porodni sobi ali med tem izvaja kakšen ples. V porodno sobo si lahko prinese svojo glasbo, ki ji bo znana že s tečajev. Naj prinese kaj mirnega, počasnega pa tudi kaj hitrega, živahnega, saj se lahko želje med porodom spreminjajo.

Če bo ženska znala prisluhniti svojemu telesu in pri tem znala uporabiti že samo delček znanja, ki ga je usvojila na tečajih, bo na dobri poti k lepi porodni izkušnji. Pomembno je, da se poroda ne boji in da se ne boji vprašati za možnosti. Mi smo tu zato, da ženskam pokažemo, da imajo na voljo več možnosti, med katerimi lahko izbirajo, in tako porod doživijo kot lepo izkušnjo.

Tako kot fizična priprava na porod je pomembna tudi psihična priprava, ali program Plesne priprave na porod daje kakšen poudarek tudi psihičnemu vidiku?

Irena: Seveda, tečajnicam smo vedno na voljo za pogovor, na samih tečajih pa si psihično podporo nudijo tudi nosečnice med seboj.

Med ekipo strokovnjakov, ki so se pridružili projektu Plešem zase, so tudi doule, usposobljene porodne spremljevalke, ki skozi pogovore opogumljajo ženske pred porodom, ženskam pomagajo obuditi notranjo moč in moč intuicije, predvsem pa poskušajo pomagati premagati strah pred porodom, ki ga doživlja skoraj vsaka nosečnica.

Vsi skupaj se trudimo razbiti predsodek, da je porod 'bolezen', ki jo je treba ozdraviti. Porod je lahko čudovita izkušnja, če se zavedamo svojih pravic in možnosti, ki jih imamo. Želimo si, da bi v prihodnje čim več žensk doživelo to prekrasno izkušnjo.

Napisala: Metka Pravst, foto: Goran Antley

Priporočamo tudi: